Trgovali bodo s predstavami

V Slovenj Gradcu konec tedna srečanje ljubiteljskih gledališčnikov iz Slovenije in zamejstva.
Fotografija: Predstava Norci v izvedbi Koroškega deželnega teatra. FOTO: arhiv KDT
Odpri galerijo
Predstava Norci v izvedbi Koroškega deželnega teatra. FOTO: arhiv KDT

Slovenj Gradec – Koroški deželni teater bo v soboto gostitelj največjega srečanja ljubiteljskih gledališčnikov iz Slovenije in zamejstva, ki potekalo pod sloganom Gledališča pod isto streho.  

Srečanje, ki bo potekalo v kulturnem domu v Podgorju pri Slovenj Gradcu, ni namenjeno le druženju in izmenjavi mnenj, izkušenj in idej, pač pa gledališki tržnici, na kateri gledališča izmenjujejo predstave. Predsednik Koroškega deželnega teatra Sergej Dolenc je povedal, da letos pričakujejo udeležbo petintridsesetih društev; od zelo majhnih, ki nimajo lastne produkcije, a so organizatorji abonmajev, do zelo velikih, skoraj že pol profesionalnih ljubiteljskih gledališč. Predstavili bodo okoli petinpetdeset predstav. Njihova produkcija je zelo različna, a vsem je po besedah Sergeja Dolenca skupno, da želijo biti iz predstave v predstavo še boljši. 
 

Pet minut za predstavitev


Udeleženci gledališke tržnice bodo imeli pet minut časa, da na kakršen koli način predstavijo svojo predstavo. »Letos bomo te predstavitve ocenjevali,« je napovedal Dolenc. Popoldne bo okrogla miza, na kateri bodo tokrat govorili o pozitivnih izkušnjah s pridobivanjem publike za abonmajske predstave. »Posebnost letošnjega srečanja je tudi druženje tehnikov. Prijavilo se jih je šestindvajset,« so povedali v Koroškem deželnem teatru.  

Celodnevno srečanje, ki se ga bo udeležil tudi direktor javnega sklada za kulturne dejavnosti Marko Repnik, bodo sklenili ob 18. uri z večkrat nagrajeno predstavo gostiteljev, Koroškega deželnega teatra z naslovom Terapija.
 

Norci po Sloveniji


Koroški deženi teater deluje od leta 2011. V tem času so v Slovenj Gradec pripeljali več kot petdeset gledaliških predstav, sami pa so s svojima najuspešnejšima Terapijo in Norci nastopili po vsej Sloveniji, pa tudi v tujini.



Letos so od septembra do aprila odigrali petintrideset predstav in prevozili okoli 4800 kilometrov. »Za gostovanje potrebujemo približno deset ur,« je povedal Sergej Dolenc, ki je prepričan, da s tem širijo glas o mestu, v katerem delujejo.  

Komentarji: