Tri pediatrinje so odšle; kaj zdaj?

Vodstvo zavoda zagotavlja, da zagorski otroci niso brez zdravstvene oskrbe.
Fotografija: ZD Zagorje. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
ZD Zagorje. FOTO: Marko Feist

Problematika in nadaljnji razvoj zdravstvenih storitev v Zdravstvenem domu Zagorje (ZD) in predlog odloka o podelitvi koncesij za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti na področju pediatrije sta bili osrednji točki prve izredne seje v zagorski občini v aktualnem mandatu.

Spomnimo, da so se pred nedavnim v ZD Zagorje pojavile kadrovske težave na področju pediatrije, saj so zdravstveno ustanovo zapustile tri pediatrinje. Razloge za nastali zaplet, predvsem pa, kako ga bodo reševali, je vodstvo ZD na zahtevo župana Matjaža Švagana pojasnjevalo že pred časom, na seji sveta zavoda ZD.

Matjaž Švagan. FOTO: Jože Suhadolnik
Matjaž Švagan. FOTO: Jože Suhadolnik

Občinski svetniki so bili do vodstva ZD Zagorje kritični, češ da bi bilo treba težave reševati že dosti prej. Na očitke, da je direktorica Saša Bajda o nastalih težavah prepozno seznanila tako ustanoviteljico ZD Zagorje kot javnost, je Bajda pojasnjevala, da pred odpovedjo pediatrinj  o situaciji ni javno govorila. Zagotovila je, da otroci niso brez zdravstvene oskrbe, saj bodo sistematske preglede opravljale pediatrinje, s katerimi je ZD sklenil pogodbena razmerja, starši pa se lahko za svoje otroke opredelijo tudi pri dveh zdravnicah specialistkah družinske medicine. Ob tem je poudarila, da si bo ZD z iskanjem kadra prizadeval za zaposlitev novih pediatrov.

Rok za ureditev razmer je marec 2024

Občinski svet od vodstva ZD Zagorje zahteva, da do 1. marca 2024 ukrepa tako, da bo zagotovil optimalno zdravstveno oskrbo za najmlajše paciente z redno zaposlenimi pediatri. Po izteku navedenega roka mora vodstvo ZD z rezultati ukrepov seznaniti svet zavoda, ta pa občinski svet, ki bo na aprilski redni seji obravnaval to problematiko.

image_alt
Pediatrov je premalo, vsi otroci nimajo svojega zdravnika

V primeru, da se stanje v ZD po sprejetih ukrepih ne bo izboljšalo, zlasti pa, če bi se zdravstvena oskrba najmlajših v tem obdobju celo poslabšala, mora ustrezno, to je v zvezi z vodenjem ZD, ukrepati svet zavoda.

Preberite še:

Komentarji: