Triglav po zamenjavi tesnil že na operativni nalogi

Ladja je v nedeljo s posadko že odplula na petdnevno plovbo znotraj območja delovanja, so sporočili z ministrstva za obrambo.
Fotografija: Vojaška ladja Triglav FOTO: Igor Zaplatil
Odpri galerijo
Vojaška ladja Triglav FOTO: Igor Zaplatil

Ljubljana – Potem ko so na večnamenski ladji Triglav v minulem tednu zamenjali tesnila na vseh treh pogonskih motorjih, je ladja s 37-člansko posadko zdaj pripravljena na operativno delovanje v operaciji Eunavfor Med Sophia.

Težave z delovanjem ladje so se začele, že ko je posadka konec aprila odplula s koprskega pristanišča proti Siciliji. Takrat je zaznala puščanje tesnil na enem pogonskem motorju od treh. Predstavnik pogodbenega partnerja nemškega podjetja MTU je tesnila zamenjal, testi pa so pokazali, da motorji delujejo brez napak. Toda na poskusni plovbi ladje, ki jo je spremljal tudi serviser pogodbenega izvajalca, so se podobne težave pojavile še na tesnilih drugih dveh motorjev. Pogodbeni serviser je ugotovil, da so tesnila odpovedala.

Slovenska vojska je na ladjo napotila sistemskega inženirja, ki je skupaj s pooblaščenim serviserjem potrdil serijsko napako proizvajalca tesnil. Vojska je zato naročila nova tesnila in njihovo zamenjavo na vseh treh motorjih.


Na misiji do predvidoma 1. avgusta


Ladja Triglav s posadko tvori jedro 45-članskega petega kontingenta Slovenske vojske na misiji Evropske unije Eunavfor Med Sophia, ki poteka od 20. aprila do predvidoma 1. avgusta.

Misija predstavlja del celovitega pristopa Evropske unije in mednarodne skupnosti k reševanju problematike tihotapljenja ljudi in ilegalnih migracij v regiji. Hkrati je del širšega sodelovanja s strateškimi in regionalnimi partnerji pri celovitem obravnavanju strukturnih vzrokov za migracije v državah izvora.

Operacija Eunavfor Med se je s prehodom v drugo fazo preimenovala v Sophio – po somalijski deklici, ki se je rodila na eni izmed ladij v operaciji. Slovenija v operaciji z vojaškim prispevkom neprekinjeno sodeluje že od leta 2015.

Komentarji: