Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Turizem, ki sredi sezone ponuja gradbišča

Turistični delavci se pritožujejo zaradi gradbenih del. V piranski občinski upravi pravijo, da so dovoljene tudi izjeme.
Tako so včeraj še kalili vodo na eni najbolj urejenih plaž v kraju. A so popoldne delavci začeli pospravljati stroje. FOTO: Boris Šuligoj
Tako so včeraj še kalili vodo na eni najbolj urejenih plaž v kraju. A so popoldne delavci začeli pospravljati stroje. FOTO: Boris Šuligoj
4. 7. 2018 | 10:50
4:58
Portorož, Piran – Portoroškim turističnim delavcem pritisk dvigujejo piranska občinska uprava in gradbena podjetja, ki še vedno niso končala gradbenih del na nekaterih najbolj turističnih lokacijah, čeprav se je glavna turistična sezona že zdavnaj začela. Sredi Portoroža, pred plažo Meduza, tako poglabljajo morje, od parkirišča Fornače do vhoda v Piran pa v posmeh lastnim predpisom občina ureja sprehajalno pot.

Čeprav gradbena dela na javnih površinah po 1. juniju niso dovoljena, bo občina pot gradila še vse do 20. julija.

Občinski odlok o čiščenju, urejanju in posebni rabi javnih površin v 12. členu predpisuje, da med 1. junijem in 31. avgustom ni mogoče dobiti dovoljenja za uporabo javnih površin za gradbene namene. Le v izjemnih (nujnih) primerih in ob upoštevanju utemeljenih razlogov se dovoljenje za navedeno obdobje izda s predhodnim soglasjem župana. V tem primeru Petra Bossmana.
 

Kopalci in bager


Na kršitev občinskih predpisov pri gradnji izpusta meteorne vode v morju pred plažo Meduza Exclusiv že več tednov opozarjajo prevozniki na potniških ladjah, pa tudi v hotelih LifeClass Portorož. Včeraj dopoldne je plavajoči bager še zmeraj kalil vodo nekaj metrov od plaže Meduza. Hoteli Palace, ki so v lasti MK Group, so se lotili hvalevredne naložbe, ki bi jo morali opraviti še v času Bavčarjevega vodenja Istrabenza, namreč odpravljanja vzrokov poplav v središču kraja ob vsakem večjem nalivu, a ne v tem delu leta.

Po prvotni pogodbi bi morali dela končati 26. aprila, vendar prvi mož podjetja Grafist iz Kopra Ante Guberac pravi, da so po prevzemu del ugotovili, da je projekt neprimeren, saj bi morali za dva meseca povsem zapreti središče Portoroža in ga razkopati. Zato so dela preprojektirali in jih veliko opravili s podvrtavanjem. Polaganja 350 metrov dolge in 120 centimetrov široke cevi v morje pa so se lahko lotili šele junija, ko so končali dela na kopnem.


»Dela smo končali do 30. junija, kot je bilo dogovorjeno v dodatku pogodbe, včeraj smo opravljali le še zaključna dela,« je dejal Guberac. In popoldne je plavajoči bager po dolgem času vendarle odplul iz Portoroža. V občini Piran so zadovoljni, da je Kostićevo podjetje prevzelo obveznost gradnje meteornega izpusta vode. Pojasnili so tudi, da gradbeno podjetje Grafist ni kršilo odloka, ker del niso izvajali na javnih občinskih površinah, ampak na morju, ki spada v upravljanje države. Ta je za dela izdala vodno soglasje, v katerem pa ni sezonske omejitve za izvedbo.
 

Občina opravičuje tudi poletno gradnjo pešpoti


Na naše vprašanje, zakaj občina krši lastne predpise o prepovedi gradbenih del na javnih površinah, kot je promenada na Fornačah, nam je odgovorna za stike z javnostjo Nina Trampuš povedala, da se po občinskem odloku lahko s soglasjem župana v izjemnih primerih izda dovoljenje za dela tudi v času turistične sezone.
Ureditev 400 metrov pešpoti med Fornačami in Piranom je tako nujna, da jo morajo izjemoma graditi poleti. FOTO: Boris Šuligoj
Ureditev 400 metrov pešpoti med Fornačami in Piranom je tako nujna, da jo morajo izjemoma graditi poleti. FOTO: Boris Šuligoj

Zakaj naj bi bila gradnja sprehajalne poti »izjemen (oziroma nujen) primer«, nam ni odgovorila. Občina bo do konca julija gradila približno 400 metrov sprehajalne poti na Fornačah, ki bo stala približno 250.000 evrov. A še več drugih gradbišč v turističnem kraju – prenova gostinskih lokalov na portoroški centralni plaži, parkirišče ob garažni hiši Arze – dokazuje, da občina ni dosledna pri nadzoru spoštovanja odloka.


Poleg tega turistična sezona v prvi polovici leta ni bila tako uspešna kot lani. V šestih mesecih so imeli odstotek manj prenočitev, junija tri odstotke manj, 2. julija pa celo 16 odstotkov manj turistov. Direktor Turističnega združenja Portorož Igor Novel je kljub temu dejal, da julijski izpad ni tako velik in da je posledica slabega beleženja z novo prijavno aplikacijo e-Turizem, na katero se turistična podjetja še niso privadila.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine