Umrl je nekdanji poslanec in minister za energetiko Franc Avberšek

Bil je direktor Premogovnika Velenje, poslanec DZ, minister za energetiko, direktor ekološkega inštituta ERICo in rudnika Žirovski vrh.
Fotografija: Franc Avberšek je deloval na vidnih mestih v energetiki in politiki. FOTO: Špela Žabkar/Delo
Odpri galerijo
Franc Avberšek je deloval na vidnih mestih v energetiki in politiki. FOTO: Špela Žabkar/Delo

V 75. letu starosti je umrl gospodarstvenik in politik Franc Avberšek iz Velenja. Med drugim je bil direktor Premogovnika Velenje, poslanec DZ, minister za energetiko, direktor velenjskega ekološkega inštituta ERICo in rudnika Žirovski vrh v zapiranju.

Spomin na Avberška bodo počastili z izobešanjem žalne zastave pred občinsko stavbo.

Kot magister rudarstva je deloval na vidnih mestih v energetiki in tudi kot poslanec DZ, izvoljen leta 1992, kjer je bil član komisije za evropske zadeve, odbora za gospodarstvo, odbora za infrastrukturo in okolje, odbora za nadzor proračuna in drugih javnih financ ter odbora za spremljanje uresničevanja Resolucije o izhodiščih zasnove nacionalne varnosti Republike Slovenije, so danes sporočili z velenjske občine.

Maja leta 1992 je postal minister za energetiko v drugi vladi samostojne Slovenije, ki jo je vodil Janez Drnovšek, kasneje je v Velenju sedem let vodil omenjeni ekološki inštitut ERICo, od leta 2004 do 2008 je bil direktor rudnika Žirovski vrh v zapiranju. Upokojil se je leta 2008. Tudi težka nesreča leta 2015, ki ga je kot tetraplegika priklenila na invalidski voziček, mu ni vzela volje do življenja, še naprej je bil aktiven član lokalne skupnosti.

Velenjski župan Peter Dermol, velenjska občinska uprava in mestni svet njegovim svojcem izrekajo iskreno in globoko sožalje.

Komentarji: