Umrl je upokojeni ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran

Zaradi izrednih razmer koronavirusa bo pogreb v družinskem krogu v ljubljanski stolnici. 
Fotografija: Alojzij Uran FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Alojzij Uran FOTO: Uroš Hočevar

V 76. letu je umrl upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran, so sporočili na uradni spletni strani Slovenske škofovske konference (SŠK).

Uran se je rodil 22. januarja 1945 v Spodnjih Gameljnah v župniji Šmartno pod Šmarno Goro kot zadnji od treh otrok v kmečki družini. Papež Janez Pavel II. je Urana za ljubljanskega nadškofa metropolita imenoval 25. oktobra 2004, umeščen pa je bil 5. decembra 2004 v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani, so zapisali na spletni strani. 

Novembra 2009 je nepričakovano odstopil, uradno iz zdravstvenih razlogov, kasneje pa se je izvedelo, da je od Svetega sedeža dobil navodilo, naj se umakne iz javnega življenja. Po dekretu Kongregacije za škofe v Rimu je moral kasneje zapustiti Slovenijo ter je živel in deloval v Trstu. Leta 2015 je Uran od Svetega sedeža prejel dovoljenje, da se po bivanju v tujini lahko vrne v Slovenijo, kjer je opravljal različne pastoralne dejavnosti in pomagal pri življenju lokalne Cerkve. 

»Po uradni upokojitvi se je nadškof Uran z velikim veseljem in gorečnostjo posvetil duhovnemu spremljanju različnih skupin na številnih romanjih. Poletne mesece je običajno preživljal na božjepotnih Svetih Višarjah, kjer je s posebno domačnostjo sprejemal Marijine častilce, maševal in spovedoval. V ljubljanski nadškofiji je bil rad v pomoč pri birmovanju in drugih župnijskih slovesnostih. Med ljudmi bo ostal v trajnem spominu zlasti po svojem izrednem pevskem talentu, lepem glasu in svoji topli, dobrodušni človeški naravi. Rad se je srečeval z ljudmi in kmalu je s svojim vedrim razpoloženjem spodbudil, da se je oglasila ljudska pesem,« so spomnili v škofovski konferenci. 

Zadnja leta je njegovo zdravje vedno bolj pešalo. 

Zaradi izrednih razmer koronavirusa bo pogreb v družinskem krogu v ljubljanski stolnici. Ko bo nevarnost virusa minila, bo zanj opravljena slovesna maša zadušnica v ljubljanski stolnici, so še poudarili. Komentarji: