Uroš Svete in Vojko Obrulj na novih funkcijah

Svete je imenovan za v. d. direktorja vladnega urada za informacijsko varnost, Obrulj za glavnega inšpektorja za obrambo v Inšpektoratu RS za obrambo.
Fotografija: Uroš Svete, direktor Uprave za informacijsko varnost, je podal soglasje za razrešitev s položaja; zdaj bo najdlje do 28. januarja njen v.d. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Uroš Svete, direktor Uprave za informacijsko varnost, je podal soglasje za razrešitev s položaja; zdaj bo najdlje do 28. januarja njen v.d. FOTO: Blaž Samec/Delo

Vlada je na sredini dopisni seji razrešila Uroša Sveteta s položaja direktorja Uprave RS za informacijsko varnost in ga z današnjim dnem imenovala za vršilca dolžnosti direktorja Urada vlade RS za informacijsko varnost. Na položaj glavnega inšpektorja za obrambo v Inšpektoratu RS za obrambo pa je vlada za dobo petih let imenovala Vojka Obrulja.

Obrulj je za glavnega inšpektorja za obrambo na predlog obrambnega ministra Mateja Tonina imenovan s 1. avgustom.

Kot so na vladi navedli v sporočilu za javnost, je Obrulj svojo kariero začel v Slovenski vojski leta 1991, kjer je opravljal različne poveljniške dolžnosti. Od leta 1999 je zaposlen v Inšpektoratu RS za obrambo, kjer je opravljal inšpekcijske nadzore kot inšpektor višji svetnik za obrambo, od leta 2015 pa je bil vodja sektorja inšpekcije vojaške obrambe IRSO. Od 1. februarja je v. d. glavnega inšpektorja za obrambo.

Uroš Svete pa je imenovan za v. d. direktorja Urada vlade RS za informacijsko varnost do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar za največ šest mesecev oziroma najdlje do 28. januarja 2022.

Svete je namreč podal soglasje za razrešitev s položaja direktorja uprave za informacijsko varnost, zato je minister za javno upravo Boštjan Koritnik vladi predlagal njegovo razrešitev s tega položaja.

Odlok o ustanovitvi, nalogah in organizaciji Urada vlade RS za informacijsko varnost namreč določa, da urad vodi direktor, ki je za delo urada odgovoren predsedniku vlade in vladi. Direktorja urada imenuje in razrešuje vlada na predlog predsednika vlade, so pojasnili na vladi. Premier Janez Janša je vladi predlagal, naj za v. d. direktorja urada z današnjim dnem imenuje Sveteta.

DZ je v začetku junija potrdil novelo zakona o informacijski varnosti, po kateri se uprava za informacijsko varnost, doslej organ v sestavi ministrstva za javno upravo, preoblikuje v samostojno strokovno službo vlade.

Preberite še:

Komentarji: