Koprski župan ima dovolj pravdanja prek sodišč

Ustavno sodišče je zavrglo občinsko pobudo za presojo ustavnosti Popovičeve referendumske pobude, obenem je zavrnilo možnost izvedbe referenduma.
Fotografija: Zemljišče ob Ferrarski cesti že desetletja čaka na primerno ureditev. FOTO: Boris Šuligoj/Delo
Odpri galerijo
Zemljišče ob Ferrarski cesti že desetletja čaka na primerno ureditev. FOTO: Boris Šuligoj/Delo

Ustavno sodišče je odločilo, da zavrže občinsko pobudo za presojo ustavnosti referendumske pobude, ki so jo podali nekdanji župan Boris Popovič in njegovi podporniki.  Ta zadeva območje Toncityja ob Ferrarski cesti, na katerem so občinski svetniki novembra lani razveljavili prejšnji odlok, ki je na zasebnem zemljišču vzpostavil park.  Sodišče obenem ugotavlja, da že uveljavljenega občinskega odloka ni mogoče razveljaviti z referendumom.  Lahko pa pobudniki referenduma izpodbijajo postopek sprejema občinskega odloka.

Gre za zemljišče, ki je v solasti poslovneža Milana Mandarića in skupine NLB. Lastniki zemljišč pa so proti občinskemu odloku iz leta 2018, še v času Popovičevega mandata, s katerim se niso strinjali, vložili pobudo za presojo ustavnosti in tožbo proti občini pred upravnim sodiščem. Po spremembi občinske vodilne garniture, ki je sledila volitvam, pred tremi leti, pa je novi župan Aleš Bržan sklenil ta občinski akt, ki je pod Popovičem na zasebnem zemljišču vzpostavil park, odpraviti. Popovič pa je napovedal referendum in zbral potrebne podpise. Bržan se je nato zaradi Popovičeve referendumske pobude obrnil na ustavno sodišče, češ da bi bil referendum sporen, saj bi po ponovni vzpostavitvi razveljavljenega odloka o parku lastniki zemljišč odškodninsko tožili občino, kot so že napovedovali.

Aleš Bržan je napovedal novo prostorsko ureditev območja, za katerega še niso našli rešitve. FOTO: Nataša Čepar/Delo
Aleš Bržan je napovedal novo prostorsko ureditev območja, za katerega še niso našli rešitve. FOTO: Nataša Čepar/Delo

 

Zapletanje postopkov


Ustavno sodišče pa je nedavno najprej presodilo, da Mandariću niso kršene ustavne pravice, ker je novi občinski akt pač izpodrinil starega (ki mu je pobudnik nasprotoval). Obenem pa je zadeva postala še bolj zapletena zato, ker je sodišče tudi menilo, da je župan Bržan s tem, ko je takoj po sprejetem odloku na občinskem svetu, tega objavil v uradnem listu, preprečil možnost potrditvenega referenduma. Županov poznejši poskus preklica objave po presoji ustavnega sodišča ni mogoč, prav tako ni mogoče izvesti referenduma o že veljavnem odloku. Kar lahko Popovič in njegovi podporniki naredijo zdaj, je, da izpodbijajo postopek sprejetja odloka (zaradi županove prehitre objave). Bržan je v zvezi s tem pojasnil, da je ravnal kot je bila do zdaj običajno in da se očitno na tem primeru gradi nova sodna praksa.
 

Za novo ureditev območja


»Čeprav je ustavno sodišče zavrglo referendumsko pobudo, njihova odločba odpira vrata novim ustavnim presojam, zato sem sklenil, da se zadeve lotimo drugače. Z investitorji, ki bi dejansko že včeraj lahko začeli graditi, saj imajo veljavno gradbeno dovoljenje, se bomo skušali dogovoriti za odlog in bomo skušali vključiti čim širši javni konsenz glede ureditve tega območja prek sprejema novega prostorskega akta,« je napovedal Bržan. V urejanje namerava vključiti tudi območje trenutnega parkirišča za poslovni objektom Barka, kjer bodo zgradili novo garažno hišo in zdravstveni dom, zdajšnje obširne parkirne površine pa bi pridobili za začetek snovanja nove zelene povezave s Škocjanskim zatokom.
 

Oster Popovičev odziv


Boris Popovič pa je napovedal, da bodo v civilni iniciativi Parka ne damo uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva, da bodo zadevi prišli do dna. Meni, da je župan Bržan s prehitro objavo v uradnem listu naredil katastrofalno napako in s tem izničil možnost ljudem, da se o pobudi za park opredelijo na referendumu. Od župana zahteva, da nemudoma skliče izredno občinsko sejo, kjer bi preklicali »sporni« odlok. Sicer ga namerava kazensko ovaditi, ker naj bi storil napako namerno. Napovedal je tudi nadaljevanje sodnih poti.

Preberite še:

Komentarji: