V Asefu si poleg študentov in profesorjev zdaj želijo še podjetja

Slovenski profesorji na priznanih univerzah v tujini bodo letos gostili 20 študentov iz domovine.
Fotografija: Angelika Vižintin (levo) je bila ena od 14 štipendistov, ki so se lani udeležili raziskovalnega obiska v ZDA; na fotografiji v sredini Aleksandra Pivec in Nina Troha, skrajno desno Michaela Gacnik, ki je na izmenjavi v Sloveniji. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Angelika Vižintin (levo) je bila ena od 14 štipendistov, ki so se lani udeležili raziskovalnega obiska v ZDA; na fotografiji v sredini Aleksandra Pivec in Nina Troha, skrajno desno Michaela Gacnik, ki je na izmenjavi v Sloveniji. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Ljubljana – Štipendijo Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (Asef), ki spodbuja povezovanje slovenskih profesorjev na delu v ZDA s študenti iz Slovenije ter študentov iz tujine s slovenskimi koreninami z univerzami in raziskovalnimi institucijami v Sloveniji, je letos prejelo 28 mladih. Projekt je s 85.000 evri podprl tudi urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

»To je ena od aktivnosti našega urada, s katero želimo okrepiti sodelovanje z našimi rojaki, ki živijo in delujejo po svetu, spodbujati kroženje slovenskega znanja. Program fundacije omogoča, da mladi v tujini obiščejo slovenske strokovnjake, znanstvenike, profesorje, ki za deset tednov postanejo njihovi mentorji, pridobijo nova znanja in izkušnje ter se domov vrnejo bogatejši,« je pojasnila Aleksandra Pivec, državna sekretarka za Slovence v zamejstvu in po svetu, zakaj je resorni minister Gorazd Žmavc letos podpisal sporazum o dolgoročnem sodelovanju v sicer zasebni in neprofitni fundaciji, ki jo je leta 2014 ustanovil Jure Leskovec, profesor na Univerzi Stanford.

»Fundacija motiviranim, zagnanim in odličnim mladim omogoča, da dosežejo svoj potencial,« je dodala direktorica Asefa v Sloveniji Nina Troha in pojasnila, da so bili prvo leto v programu trije študenti iz Slovenije, letos je teh štipendistov, ki gostujejo pri slovenskih profesorjih na najboljših ameriških univerzah 20.

»Imamo že mrežo 30 profesorjev, sami se javljajo in se želijo pridružiti fundaciji ter mentorirati mlade talente iz Slovenije,« je povedala Nina Troha ter dodala, da so lani štipendirali prvega tujca s slovenskimi koreninami, ki je prišel na poletno raziskovalno delo k profesorju v Slovenijo, letos jih je osem, prihajajo pa iz ZDA, Argentine in Danske.

Zanimanja za takšno povezovanje je tudi med mladimi veliko. Za 20 razpisnih mest za odhod v tujino so na fundaciji prejeli okoli sto prijav, za osem mest v Sloveniji se je potegovalo 30 mladih iz tujine. V naslednjem koraku si fundacija po besedah Nine Troha želi vključiti še podjetja.

Eden od mentorjev je Peter J. Verovšek z Univerze Sheffield v Veliki Britaniji. »To je priložnost, da prek študentov ohranim stik s Slovenijo, s profesorji z mojega področja. Mogoče se na podlagi takšnega povezovanja lahko odprejo še druge možnosti za sodelovanje med mentorji,« možnost za odpiranje slovenskega visokega šolstva v tujini vidi Verstovšek.

Komentarji: