V Celovcu potrdili, da preiskujejo slovensko odvetnico

Kot je Delo razkrilo, je osumljena zlorabe zaupanja in resne goljufije.
Fotografija: Tjaša Andrée Prosenc vabila na zaslišanje še ni prejela. FOTO:Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Tjaša Andrée Prosenc vabila na zaslišanje še ni prejela. FOTO:Jure Eržen/delo

Ljubljana – Na državnem tožilstvu v Celovcu so potrdili, da že od 26. februarja vodijo preiskovalni postopek v kazenski ovadbi zoper avstrijskega državljana Petra Krisperja in slovensko odvetnico Tjašo Andrée Prosenc. Kot je Delo razkrilo, sta osumljena zlorabe zaupanja in resne goljufije.

Kazensko ovadbo je vložila italijanska državljanka Doris Mayer. Prosenčeva jo je dolga leta zastopala, Krisper pa je kot prijatelj iz otroških let upravljal z njenim premoženjem.

Ker je Tjaša Andrée Prosenc, nekdanja umetnostna drsalka, mednarodna sodnica za umetnostno drsanje in športna funkcionarka, tudi dolgoletna članica izvršnega odbora Olimpijskega komite Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS - ZŠZ), nas je zanimalo, če tam članu, ki ga bremeni kazenska ovadba, svetujejo, da članstvo zamrzne za čas, dokler se zadeve ne razčistijo.
 

Prvi takšen primer za OKS


Bogdan Gabrovec, predsednik OKS, je dejal, da so šele iz Delovega članka izvedeli za problematiko ovadbe članice izvršnega odbora. »Na OKS-ZŠZ še nikoli nismo imeli primera, da bi bil kateri od predstavnikov organov naše organizacije v času njegovega mandata ovaden, zato tudi potrebe po morebitnih ukrepih ni bilo,« je pojasnil Gabrovec. Pravila pa odrejajo, da članstvo v skupščini OKS-ZŠZ (in s tem tudi v organih) preneha, če organizacija, ki jo kršitelj v skupščini predstavlja, tega odpokliče zaradi kaznivega dejanja: »Če bi bilo v primeru gospe Prosenc dokazano kaznivo dejanje z obsodbo, bi njeni krovni organizaciji to vsekakor svetovali.«

Se bo zaslišanja kot slovenska državljanka sploh dolžna udeležiti? Na ministrstvu za zunanje zadeve so pojasnili, da se mora vabilu na zaslišanje posameznik odzvati, saj ima policija vedno možnost, da vabljenega na zaslišanje privede. Ko gre za državljane druge države EU, obstajajo različni mehanizmi privedbe. Ima pa slovenski državljan, če ima vlogo osumljenca, na zaslišanju pravico do odvetnika: »Ravno tako mu mora policija zagotoviti sodnega tolmača, če ne razume jezika, v katerem poteka zaslišanje,« so povedali na ministrstvu.
 

Postopek na odvetniški zbornici v začetni fazi


Sin Doris Mayer, Federico Pignatelli, je Prosenčevo že leta 2013 prijavil tudi na odvetniško zbornico (OZS), a so jo tam junija 2015 oprostili kršitve dolžnosti pri opravljanju odvetniškega poklica. Ker se po Pignatellijevem mnenju disciplinska komisija OZS ni opredelila do zatrjevanih kršitev iz njegove prijave in tudi ni nikjer ugotovila, da je odvetnica naklepno kršila njegovo pooblastilo, je svojo prijavo zaradi večkratne kršitve zakona o odvetništvu, statuta zbornice in kodeksa odvetniške poklicne etike marca letos še dopolnil. Roman Završek, predsednik OZS, je sporočil, da se pred zbornico vodi postopek, ki pa je v fazi predhodnega dopolnjevanja vlog in pojasnil.

Komentarji: