Desus proti odločitvi Ukoma, Počivalšek govori o nepotrebnem konfliktu

V Desusu so predlog Ukoma označili za nesprejemljiv, v SMC v odzivu na ukinitev financiranja niso povsem enotni.
Fotografija: Desus ne stoji za odločitvijo Ukoma. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Desus ne stoji za odločitvijo Ukoma. FOTO: Leon Vidic/Delo

»V stranki Desus smo prepričani, da STA v celoti izpolnjuje svoje poslanstvo in spoštuje načela neodvisnega in nepristranskega novinarsko-agencijskega obveščanja,« so se na odločitev Ukoma, da Slovenski tiskovni agenciji odvzame financiranje, odzvali v koalicijski stranki Desus. Zapisali so, da je predlog Ukoma, ki je bil sprejet na včerajšnji dopisni seji vlade in s katerim se ukinja financiranje pomembnega javnega servisa za leti 2020 in 2021, v celoti nesprejemljiv.

»V stranki Desus zato zahtevamo takojšen umik sklepa, s katerim brez predhodne in argumentirane razprave vlada močno posega v slovenski medijski prostor.« Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je v izjavi v državnem zboru dejal, da »poseganje v medije na hitro ni v redu.«  Pojasnil je, da so se vodje poslanskih skupin koalicije dogovorili, da bodo »opravili pogovore z najbolj odgovornimi v koalicijskih strankah,« torej na ravni predsednikov strank, »da se ta zadeva na ustrezen način razreši,« ali, kot je dejal, da »bo volk sit in koza cela.«

image_alt
Janševa vlada ukinila financiranje STA


Medtem je predsednik koalicijske SMC Zdravko Počivalšek na družbenem omrežju twitter zapisal, da ima vlada kot  ustanoviteljica in družbenica pravico zahtevati podatke o finančnem poslovanju agencij, vodstvo STA pa ima dolžnost te posredovati. Dodal pa je, da »kazanje mišic in reševanje osebnih zamer posameznikov ustvarja iz običajne uzance, ki ni v interesu ne javnosti, ne vlade«. »Modro in odgovorno bi bilo, da obe strani izpolnita svoj del odgovornosti, da se pri tem držita pristojnosti in tako omogočita nadaljevanje sodelovanja med vlado in STA.« 

image_alt
STA: Ukom pred prenehanjem financiranja nelegalno zahteval podatke


Nekoliko ostreje so se odzvali v PS SMC: »V SMC smo se vedno zavzemali za samostojnost in neodvisnost medijev, zato nas skrbijo zapleti glede financiranja STA. Kot nedopustno ocenjujemo prekinitev financiranja medija, ki opravlja javno službo in ocenjujemo, da za to ni ustrezne pravne podlage. Pozivamo, da se včeraj sprejeti sklep vlade nemudoma umakne. STA mora čim prej nemoteno nadaljevati z opravljanjem javne službe.«

Poslanec NSi Blaž Pavlin je v izjavi v DZ dejal, da so bili o vladnem sklepu obveščeni na seji poslanske skupine. »Sklenili smo, da bomo od Ukoma zahtevali dodatna pojasnila. Kar smo lahko izvedeli je, da je ta prekinitev financiranja začasna in se bo to obnovilo, ko bo STA odgovorila vladi na nekatera vprašanja, na katera še niso dobili odgovora,« je navedel.

»Če lastnik od tebe zahteva neka pojasnila glede višine plače in podobnih nagrad, je verjetno STA dolžna odgovorit v doglednem času na ta vprašanja. Naši ministri so dobili zagotovilo, da naj bi to financiranje takoj obnovili, ko bodo dobili potrebne odgovore,« je še navedel.


Odzivi opozocijskih strank


V največji opozicijski stranki LMŠ menijo, da je to, kar si je privoščila vlada, na nek način ukinjanje agencije. Zapisali so, da se je začelo z Janševim zmerjanjem STA z nacionalno sramoto, ker se ni zgodilo nič, je šel še korak dlje in ukinja financiranje. »Nekako po principu diskreditacija, kasneje pa likvidacija. Ko že mislimo, da je Janez Janša dosegel svoj plafon, gre vedno še korak dlje. In nihče ga pri tem ne ustavi, vsi koalicijski partnerji ga nemo opazujejo in naslednjič bo šel še dlje.«

Luka Mesec iz Levice je povedal: »Vlada se je odločila uničiti medijski prostor na čelu z osrednjo medijsko agencijo. Janša je s tem pokazal, kako daleč je pripravljen iti. Že več mesecev si poskuša podrediti STA, a neuspešno. Zdaj se je odločil, da česar ne more uničiti, bo izstradal. V vsaki demokratični in civilizirani družba bi bila takšna poteza, kot jo je danes storila vlada, tudi konec te vlade. Zato se obračam predvsem na koalicijska partnerja SMC in Desus, ki bosta morala pokazati, ali so pripravljeni iti tako daleč in bodo uničili demokracijo, ali bodo šli tako daleč, da bodo uresničili svoje dogovore z Janezom Janšo o turističnem holdingu in o polastitvi državnega premoženja. Tukaj smo.«

Tudi predsednica SD Tanja Fajon je nasportovanje odločitvi vlade o prenehanju financiranja STA, Meni, da vlada nadaljuje grob pogrom nad mediji v državi. »Zdaj nekateri, ki se deklarirajo za osamosvojitelje, rušijo postulate naše ustave, podsisteme in grobo posegajo v človekove pravice,« je ocenila. Meni, da je očitno, da namen vlade Janeza Janše ni zaščititi javni interes, »zanima ga zgolj interes svoje lastne stranke SDS,« je dodala.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper pa je v izjavi za STA dejala, da jih je odločitev vlade o ukinitvi financiranja STA šokirala. Po njenih besedah gre za že viden madžarski model, po katerem »je treba najprej diskreditirati in narediti šibke tiste medije, ki delujejo v javnem interesu, ko teh medijev ni več, pa okrepiti medije, ki zagovarjajo parcialne politične interese.«
 

Zgrožena tudi opozicijska evroposlanca


Na odločitev vlade o ustavitvi financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA) sta se danes kritično odzvala tudi evropska poslanca iz Slovenije Irena Joveva (LMŠ/Renew) in Milan Brglez (S&D/SD). Ta je premierja Janeza Janšo in ministre v pismu pozval, naj naredijo vse, da se zagotovijo pogoji za nemoteno delovanje STA.

Evroposlanci Milan Brglez, Tanja Fajon in Irena Joveva so nad potezo vlade zgroženi. FOTO: Vogel Voranc/Delo
Evroposlanci Milan Brglez, Tanja Fajon in Irena Joveva so nad potezo vlade zgroženi. FOTO: Vogel Voranc/Delo

 
Brglez je ocenil, da vlada s svojo potezo ponovno pritrjuje očitkom o nezaslišanem pritisku na neodvisnost in avtonomnost medijev ter poskusu podjarmljenja javnih medijev, ki se ne udinjajo željam in pričakovanjem vladajočih. »Tovrstnim pritiskom sem nasprotoval, jim nasprotujem in jim bom vedno nasprotoval, ne glede na sestavo vsakokratne vlade," je poudaril v sporočilu za javnost.

Kot je še poudaril evroposlanec, mora vlada vedno ravnati zakonito, hkrati pa mora s svojim odnosom postavljati najvišje standarde zaščite medijev. »Da aktualna vlada pohod na medije razume kot eno njenih prioritet (a ima ob tem vsaj simbolično slabo vest), potrjuje tudi to, da je vlada novico o zadevni odločitvi poskušala 'skriti' ter s tem poteptala načelo pravne varnosti, ki je bistven del pravne države, kot jo določa 2. člen slovenske ustave,« je zapisal Brglez.

Ob tem je predsednika vlade, ministre in ministrice prosil, naj prevzamejo odgovornost ter naredijo vse za to, da se zagotovijo pogoji za nemoteno delovanje STA, s poravnavo zapadlih obveznosti in s sklenitvijo pogodbe o sofinanciranju za leto 2021. »Ne le, ker bi to želeli, ampak ker kot ministri in ministrice to - skladno z našo ustavo - morate storiti,« je poudaril Brglez. Dodal je še, da je informacija, ki se sploh ne bi smela znajti na dnevnem redu vlade in so ji v ponedeljek pritrdili, v neskladju z njihovo prisego in slovensko ustavo.

»V SSKJ sploh ni (več) besede, ki bi lahko opisala to njihovo početje. Sramotno, nizkotno, podlo, nedopustno, noro... Vse to je premilo,« pa je v odzivu na ukinitev financiranja tvitnila Joveva, ki je na STA začela novinarsko kariero. Posebna »pohvala« gre po njenih besedah tudi - ali pa predvsem - koalicijskim partnerjem. Čudovit »branik demokracij« ste, je še zapisala na Twitterju.

»Slovenija je parlamentarna demokratična republika, kjer je svoboda izražanja misli, govora, tiska in drugih oblik javnega obveščanja zapisana v ustavi. Vlogi RTV Slovenija in Slovenske tiskovne agencije (STA) sta vitalnega pomena za slovensko demokracijo,« pa je sporočila Evropska poslanka Ljudmila Novak (EPP/NSi).

Od Urada vlade za komuniciranje bi, kot je zapisala, pričakovala, da bo skupaj s pristojnimi ministrstvi v teh izjemno težkih časih svojo energijo predvsem usmeril v komunikacijsko strategijo cepljenja proti covidu-19.

Komentarji: