V gorah je še veliko snega, nevarna so predvsem prisojna pobočja

Zaradi močne otoplitve se bo nevarnost proženja snežnih plazov v prihodnjih dneh še povečala. Možni so tudi večji plazovi mokrega snega.
Fotografija: Na območju 2132 metrov visokega Storžiča na zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp sta snežna plazova minulo soboto povzročila tri smrti. FOTO: Špela Javornik/Delo
Odpri galerijo
Na območju 2132 metrov visokega Storžiča na zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp sta snežna plazova minulo soboto povzročila tri smrti. FOTO: Špela Javornik/Delo

V zadnjem obdobju se je v gorah zgodilo več nesreč in tudi ob prihajajočem vikendu napovedujejo višje temperature in lepo vreme. Napoved lahko prinaša tudi zelo varljiv in nerealen občutek varnosti, opozarjajo gorenjski policisti.

image_alt
Policisti opozarjajo na več previdnosti na smučiščih


Razmere v gorah so nevarne in na to bodo policisti gorske policijske enote ta vikend opozarjali tudi na terenu, napoveduje Bojan Kos s Policijske uprave Kranj. Seveda želijo z aktivnostmi za zagotavljanje splošne varnosti ljudi v gorah preprečiti morebitne nesreče.
 

Snežno odejo bo ojužilo, nevarna so predvsem prisojna pobočja


Reševalna akcija na Storžiču. FOTO: GRS Tržič
Reševalna akcija na Storžiču. FOTO: GRS Tržič
V gorah je še vedno veliko snega, opozarja. Nevarna so predvsem prisojna pobočja, kjer bo ojužilo snežno odejo.

Tam se bodo sredi dneva prožili spontani plazovi mokrega snega in zdrsni plazovi.

Izogibati se je treba tudi odprtim območjem z napihanim snegom in grapam ter žlebovom tik pod grebeni.

Na teh mestih je še veliko snega, ki se lahko sproži tako spontano, kot tudi ob manjši dodatni obremenitvi. Območja klož so večja, klože pa debelejše kot navadno, tudi tam, kjer jih nismo vajeni.

Zaradi močne otoplitve se bo nevarnost proženja snežnih plazov v prihodnjih dneh še povečala, prehodno pa so možni tudi večji plazovi mokrega snega.
 

Preverite razmere, ne zadržujte se na nevarnih območjih


»Preden se odpravite v gore, preverite razmere in se o njih prepričajte tudi na terenu. Pri tem uporabite zanesljive vire in metode. Ne zadržujte se na nevarnih območjih. Imejte ustrezno opremo, ki jo morate znati pravilno uporabljati. Na plazovitih območjih med opremo sodi tudi plazovni trojček (plazovna žolna, sonda in snežna lopata). Hodite vsaj v dvoje, izbirajte pa smeri, ki ustrezajo vašemu znanju, psihofizični pripravljenosti, opremi in so varne,« še opozarja Kos.

Policija je objavila video simulaciji plazov na Vršiču in Zelenici:



Preberite še:

Komentarji: