V Indoneziji se je izgubila sled za boeingom

Letalo s 62 osebami na krovu je verjetno strmoglavilo v Javansko morje.
Fotografija: Izgubilo se je potniško letalo. Fotografija je simbolna. FOTO: Adek Berry/Afp
Odpri galerijo
Izgubilo se je potniško letalo. Fotografija je simbolna. FOTO: Adek Berry/Afp

V Indoneziji so danes po vzletu z letališča v Džakarti izgubili stik s potniškim letalom, ki ga upravlja indonezijski nizkocenovni prevoznik Sriwijaya Air, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo indonezijsko ministrstvo za promet.

Na letalu je 62 ljudi, od tega 56 potnikov, med njimi sedem otrok in šest članov posadke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Letalo Boeing 737-500 je z letališča v Džakarti poletelo proti mestu Pontianak na otoku Borneo, nato pa so z njim izgubili stik, je sporočila tiskovna predstavnica indonezijskega ministrstva za promet.

Zadnji stik z letalom so imeli ob 14.40 po lokalnem času ali v Veliki Britaniji ob 7.40. Služba za sledenje Flightradar24 je na Twitterju sporočila, da je let približno štiri minute po odhodu v manj kot minuti izgubil več kot 10.000 metrov višine.

Predstavniki indonezijskega ministrstva za promet in nacionalne agencije za iskanje in reševanje so nato sporočili, da so svoje ekipe poslali v Javansko morje, na območje otokov Laki in Lancang severno od Džakarte, kjer se verjetno nahaja pogrešano letalo. Tam so namreč našli razbitine, ki bi lahko pripadale danes pogrešanemu letalu, in so že v rokah njihovih ekip, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Indonezijske oblasti niso uradno potrdile, da so razbitine, ki so jih našli, ostanki pogrešanega letala, poročajo tuje tiskovne agencije. Radijskega signala sicer na območju niso zaznali.

BBC piše, da je glede na podatke o registraciji letalo staro 27 let in da ne gre za model 737 Max, ki je bil v zadnjih letih udeležen v dveh večjih nesrečah. Letalski prevoznik še vedno zbira informacije o incidentu. 

V prvi, oktobra 2018, je letalo indonezijskega Lion Air potonilo v morje približno 12 minut po vzletu iz Džakarte, pri čemer je umrlo 189 ljudi. Zaradi te nesreče in nesreče letala istega tipa, ki je nekaj mesecev kasneje sledila v Etiopiji, je moral Boeing plačati kazni v višini 2,5 milijarde dolarjev. Letala 737 max so po vsem svetu po nesrečah prizemljili.

Komentarji: