V jami nezakonito lovili zaščitene hrošče

Gre za stekleno vabo (lonček), vanjo pa krivolovci nastavijo prenasičeno solno raztopino.
Fotografija: Simbolična fotografija: hrošč na fotografiji je med najbolj iskanimi vrstami med zbiratelji in preprodajalci, Gre za hrošča z znanstvenim imenom Anophthalmus hitleri, ki sodi med ogrožene vrste in je zavarovan z uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah. Hrošč na črnem trgu, tako imenovanih »borzah insektov«, doseže vrednost več sto evrov. FOTO: PU Koper
Odpri galerijo
Simbolična fotografija: hrošč na fotografiji je med najbolj iskanimi vrstami med zbiratelji in preprodajalci, Gre za hrošča z znanstvenim imenom Anophthalmus hitleri, ki sodi med ogrožene vrste in je zavarovan z uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah. Hrošč na črnem trgu, tako imenovanih »borzah insektov«, doseže vrednost več sto evrov. FOTO: PU Koper

Policisti s Kozine so konec tedna prejeli obvestilo o postavljeni vabi (pasti) za nezakonit lov zaščitenih jamskih hroščev. Vaba je bila nastavljena v eni od kraških jam na območju občine Hrpelje - Kozina.

Gre za stekleno vabo (lonček), vanjo pa krivolovci nastavijo prenasičeno solno raztopino, ki ujete živali takoj primerno konzervira, zato so lahko pasti v jami dlje časa. V pasti je bilo ujetih več različnih jamskih hroščev, katere vrste so, pa bodo ugotavljali strokovnjaki na biotehnični fakulteti. Za storilcem sicer še poizvedujejo.

Policisti tako obravnavajo kaznivo dejanje nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami, za kar je zagrožena zaporna kazen od treh do petih let.

Komentarji: