V Levici pričakujejo pogajanja pod enakimi pogoji, kot jih je imela NSi

Z Levico se je predsednik LMŠ Marjan Šarec v preteklih tednih že pogovarjal o sodelovanju.
Fotografija: V Levici so se pripravljeni pogajati, pravi Luka Mesec. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
V Levici so se pripravljeni pogajati, pravi Luka Mesec. FOTO: Leon Vidic

Ljubljana – Peterica pod okriljem LMŠ bo po umiku NSi iz pogajanj nadaljevala pogovore, in sicer s ciljem, da se sestavi koalicija, ki bo imela v DZ več kot 46 glasov, so po srečanju generalnih sekretarjev peterice strank sporočili iz LMŠ. Za STA so pojasnili, da je v sklopu nadaljevanja teh pogovorov v igri Levica.

Srečanje predsednikov strank LMŠ, SD, SMC ter Saba in Desusa bo predvidoma v torek, na njem pa še ne bo predstavnikov Levice. Z njimi se je predsednik LMŠ Marjan Šarec v preteklih tednih že pogovarjal o sodelovanju, za skupno mizo pa predstavniki drugih strank in Levice še niso sedeli.


V Levici so se pripravljeni pogajati 


V Levici so se pripravljeni pogajati o koalicijskem sodelovanju z LMŠ. Pričakujejo, da bodo pogajanja pod enakimi pogoji, kot so veljali za NSi, in da bo plod teh pogajanj bistveno drugačna koalicijska pogodba od te, ki je nastala po pogajanjih z NSi. Pripravljeni so se pogovarjati tudi o projektnem partnerstvu, je povedal koordinator Levice Luka Mesec.

Mesec je dejal, da vabila na pogovore še niso dobili, so pa iz poročanja medijev po današnjem sestanku peterice strank razbrali, da lahko prihodnji teden pričakujejo klic. Kot je ob robu zasedanja v izjavi novinarjem dejal Mesec, pričakujejo, da se bodo z njimi prvič resno začeli pogajati, saj so imeli doslej s Šarcem le dva vljudnostna sestanka.

Levica sicer vztraja pri svojih predvolilnih ciljih in pričakuje, da bo plod pogajanj koalicijska pogodba, ki jim bo vsaj delno sledila. Tako zgolj kozmetični popravki besedila, ki je nastalo po pogajanjih z NSi, ne bo dovolj, je zatrdil Mesec. »Aktualni osnutek vsebuje škodljive politike za državo,« je med drugim ocenil Mesec.

»Ultimatov v Levici nismo nikoli postavljali,« je na vprašanje, na kaj v pogajanjih ne bodo pristali, odvrnil Mesec, se bodo pa pri usklajevanju ravnali po njihovem programu. Kot je spomnil, se bodo zavzemali za povišanje plač in odmernega odstotka za pokojnine, drugačno politiko do okolja, preusmeritev sredstev za bataljonske skupine v razvojne politike države ter krepitev znanosti, kulture in zdravstva, ki mora v temelju ostati javno.

Na vprašanje, ali bi bilo zanj sprejemljivo, če bi se Šarec vzporedno še vedno pogovarjal tudi z NSi, je Mesec dejal, da »bi moralo biti to v prvi vrsti nesprejemljivo za Marjana Šarca«. Ocenil je namreč, da se je NSi štiri tedne pogajala s figo v žepu, dosegla skoraj vse in nato odšla s pogajanj. »Pričakujem, da se bomo pogovarjali pod enakimi pogoji, kot se je NSi,« je bil jasen.

Se je pa Levica pripravljena pogovarjati tudi o projektnem partnerstvu po vzoru Portugalske. To pomeni, da bi lahko Šarčeva LMŠ s SD, SMC, SAB in DeSUS oblikovala manjšinsko vlado in bila izvoljena s podporo Levice, v zameno pa skupaj z Levico izpeljala tudi nekaj projektov, ki so del volilnega programa Levice.
 

NSi se je umaknila


Koalicijsko pogodbo je peterica strank doslej usklajevala in precej tudi uskladila z NSi, ki pa se je v ponedeljek iz pogajanj umaknila, zaradi česar Šarec v DZ nima zadostne podpore za izvolitev za mandatarja za sestavo vlade.


 

Prvi krog brez mandatarja


Medtem se bo v ponedeljek iztekel prvi krog iskanja mandatarskega kandidata, ko bo predsednik republike Borut Pahor, kot je napovedal, državni zbor obvestil, da ne bo predlagal kandidata, saj nihče nima potrebne podpore v DZ. Predvidoma v petek se bo DZ s to Pahorjevo odločitvijo tudi uradno seznanil, nato pa bo začel teči drugi krog iskanja kandidata, v katerem ga imajo poleg predsednika republike možnost predlagati tudi poslanci.

Komentarji: