V Logatcu za zdaj 68 beguncev iz Ukrajine

Med njimi je 38 otrok nogometašev, starih od 11 do 17 let.
Fotografija: Direktorica urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Direktorica urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. FOTO: Leon Vidic/Delo

Izpostava azilnega doma v Logatcu, ki je pripravljena za sprejem beguncev iz Ukrajine, je v noči iz torka na sredo sprejela prve prebivalce. Prispelo je 68 ljudi, od tega je 38 otrok nogometašev, njihovi trenerji in spremstvo, nekaj pa je tudi mamic z otroki.

»Govorila sem z njimi, predvsem si želijo igrati nogomet. Nogometna zveza nam je zagotovila, da bodo poskrbeli za treninge otrok in prijateljske tekme,« je povedala Katarina Štrukelj, direktorica Urada RS za oskrbo in integracijo migrantov.

Begunci, ki so jih nastanili v popolnoma prenovljen del centra, za zdaj še niso zaprosili za mednarodno zaščito.

Po njenih besedah so pod stresom, urad pa se bo maksimalno potrudil, da se bodo tukaj počutili dobro, nudili jih bodo potrebno materialno oskrbo, prehrano in zdravstveno varstvo, imajo pa tudi izkušene socialne delavce, ki jim bodo v pomoč.

Katarina Štrukelj ocenjuje, da se bo v naslednjih dneh število beguncev iz Ukrajine povečalo. Na telefonsko številko 080 41 42 in +386 1 478 7530 (za klice iz tujine) so prejeli že več kot 400 klicev ljudi, ki se na njih obračajo z vprašanji, kot so, na primer, kako si lahko ukrajinski državljani uredijo vstop v državo, o postopkih priznanja mednarodne zaščite, kje bodo nastanjeni in kaj jim bo Slovenija nudila. Oglasilo se jim je tudi več sorodnikov, ki so jim sporočili, da so njihovi svojci na poti.

»Ukrajinski državljani lahko v Slovenijo legalno vstopijo z biometričnim potnim listom ali z vizumom in 90 dni legalno bivajo. Po sklepu vlade lahko, če nimajo sredstev, zaprosijo za denarno pomoč pri uradu,« je pojasnila sogovornica. Predstavniki urada so se včeraj sestali z nevladnimi organizacijami, ki so že vzpostavile mrežo prostvoljcev, ki jim bodo pomagali pri zagotavljanju psihosocialne oskrbe in materialne pomoči.

V centru v Logatcu je prostor za nastanitev 300 ljudi, kje bodo nastanili naslednje begunce, pa je odvisno od strukture ljudi, ki bo prihajala. »Dogovori tečejo z občinami in zasebniki, ki ponujajo nastanitev. Povezali smo se z občino Logatec, občinami v primorski regiji, Velenjem,« je naštela direktorica urada.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Komentarji: