Onkološki inštitut opozarja, da epidemije covida-19 še ni konec

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: V prvem valu epidemije je na OI Ljubljana in v UKC Maribor število novih bolnikov z rakom v bolnišnici značilno upadlo. Na fotografiji: odprtje onkologije v UKC Maribor decembra 2015. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
V prvem valu epidemije je na OI Ljubljana in v UKC Maribor število novih bolnikov z rakom v bolnišnici značilno upadlo. Na fotografiji: odprtje onkologije v UKC Maribor decembra 2015. FOTO: Tadej Regent/Delo

12.45 V zadnji tretjini leta 2021 spet manj napotitev na prvi onkološki pregled

Podatki iz slovenskega Registra raka na Onkološkem inštitutu (OI) Ljubljana kažejo, da je prvi val epidemije bolj vplival na število novih primerov raka in napotitve na onkološko obravnavo kot kasnejši čas epidemije. Skrb vzbujajoče je, ugotavljajo na OI, da primanjkljaja diagnoz iz leta 2020 do konca lanskega leta nismo nadoknadili, prav tako skrbi ponovni upad napotitev na prvi onkološki pregled v četrtem valu oziroma v zadnji tretjini leta 2021, zato OI opozarja, da epidemije covida-19 še ni konec.

Podatki glede števila novih bolnikov z rakom kažejo, da je v prvem valu epidemije v dveh največji centrih, kjer obravnavajo onkološke bolnike – na OI in v UKC Maribor –, število novih bolnikov z rakom v bolnišnici značilno upadlo. Enako velja tudi za število novo postavljenih diagnoz. Padec 2020 je bil do 30-odstoten. Nadaljnje spremljanje je pokazalo, da sta drugi in tretji val epidemije manj vplivala na število novih primerov bolnikov z rakom – v povprečju so pozimi in spomladi 2021 zaznali približno deset odstotkov manj novih onkoloških diagnoz. Največji primanjkljaj so zaznali pri kožnih in krvnih rakih ter raku prostate. V drugi polovici leta 2021 je bilo število novih diagnoz primerljivo z letom 2019, vendar primanjkljaja diagnoz iz prejšnjih let do konca lanskega leta niso nadoknadili.

12.30 Nemčija naj bi marca odpravila večino omejitev zaradi koronavirusa

Nemčija namerava do konca marca odpraviti večino omejitev, ki so bile sprejete za zajezitev novega koronavirusa, po poročanju medijev izhaja iz načrta vlade, ki bo podlaga za sredine pogovore s predstavniki zveznih dežel.

Kancler in predsedniki dežel se strinjajo, da je treba veljavne ukrepe postopoma in kontrolirano odpraviti, po poročanju časnika Der Spiegel piše v dokumentu, ki so ga iz vlade v nedeljo poslali deželam.

Glede na predlog naj bi najprej zrahljali omejitev števila oseb na zasebnih druženjih ter omejitve v trgovinah.

Po 4. marcu naj bi odpravili omejitve glede delovanja restavracij in hotelov za osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Odprli se bodo tudi nočni klubi, a le za cepljene in prebolevnike.

Po 20. marcu pa naj bi odpravili večino omejitev ter ukinili priporočilo o delu na domu, čeprav predlog predvideva, da se delodajalci lahko v soglasju z zaposlenimi tudi v prihodnje dogovorijo o možnosti dela na daljavo.

Bo pa v zaprtih prostorih in zlasti v javnem prometu še naprej obvezna uporaba kirurških mask ali mask tipa FFP2.

V Nemčiji lahko trenutno v restavracije in bare vstopijo le posamezniki, ki so prejeli poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, medtem ko morajo prebolevniki ali tisti brez poživitvenega odmerka predložiti tudi negativni izvid testa na novi koronavirus.

Že drugi teden zapored sicer v državi po pisanju francoske tiskovne agencije AFP število na novo okuženih upada. Danes so potrdili nekaj več kot 76.000 primerov, umrlo pa je 42 ljudi.

12.00 Hospitalizirani covidni bolniki v UKC Maribor

Število vseh hospitaliziranih covidnih bolnikov v mariborskem UKC znaša 174 – od tega je na intenzivnem zdravljenju 32, na akutnem pa 87 pacientov – in 50 pacientov v rdeči coni, dva pacienta na pediatriji ter trije pacienti v porodnišnici. Povprečna starost pacientov na akutnem covidnem oddelku znaša 75,2 leta, na covidnem intenzivnem oddelku pa 65,5 leta.

Hospitalizirani covidni bolniki v UKC Maribor. FOTO: Arhiv UKC Maribor
Hospitalizirani covidni bolniki v UKC Maribor. FOTO: Arhiv UKC Maribor

11.45 Na avstrijskih šolah »padajo maske«, na hrvaških začetek samotestiranja

Od prihodnjega tedna avstrijskim učencem med poukom ne bo več treba nositi zaščitnih mask, je danes napovedal avstrijski minister za šolstvo Martin Polaschek. Na hrvaških šolah se je medtem z današnjim dnem začelo prostovoljno testiranje učencev na novi koronavirus.

Z 21. februarjem prihajajo na avstrijske šole nove omilitve protikoronskih ukrepov, je danes v oddaji na javnem radiu Ö1 napovedal pristojni minister. V šolskih klopeh tako učencem ne bo treba več nositi mask, jih bodo pa morali še naprej uporabljati, ko se bodo gibali v prostorih šole. Poleg tega te ostajajo obvezne za učitelje.

Zaščitne maske sicer že od današnjega dne niso več obvezne pri pouku za učence prvih štirih razredov osnovnih šol, a s prihodnjim dnem bo to veljalo za vse. Mlajši otroci so morali sicer v Avstriji od novembra pri pouku uporabljati katerekoli maske, ki so jim zakrivale nos in usta, medtem ko morajo starejši nositi maske tipa FFP2.

Omilitve prinašajo tudi nov zagon nekaterih obšolskih dejavnosti, kot so na primer smučarski tečaji, ki so zdaj prepovedane, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Še naprej medtem ostaja obvezno testiranje na novi koronavirus za vse učence, ne glede na njihov cepilni status, in sicer najmanj trikrat na teden, od tega vsaj dvakrat na teden s PCR-testom.

Na hrvaških šolah pa se je z današnjim dnem začelo prostovoljno samotestiranje učencev na novi koronavirus, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Učencem pristojni priporočajo testiranje v nedeljo zvečer ali v ponedeljek zjutraj, lahko pa ga po želji opravijo tudi na katerikoli drug dan, pomembno je le, da ga izvajajo enkrat na teden in v enakih časovnih razmikih.

Učenci se bodo testirali doma. V primeru pozitivnega izvida testa morajo starši obvestiti šolo in zdravnika, učenec pa ostane v izolaciji.

Po prvih informacijah naj bi se za tovrstno testiranje odločila velika večina hrvaških šolarjev, izjavo o netestiranju je menda podpisalo manj kot dva odstotka staršev. Tisti, ki se ne bodo testirali, bodo morali v primeru potrditve virusa v razredu pouk spremljati prek spleta.

11.30 Belgijske oblasti poskušajo preprečiti prihod protestnikov z vozili v središče Bruslja

Belgijska policija je danes ustavila okoli 30 vozil, ki so poskušala priti v Bruselj na protest proti ukrepom zaradi novega koronavirusa po vzoru podobnih protestov v Kanadi. Belgijske oblasti so protest sicer prepovedale, zaprta je tudi avtocesta, ki v mesto vodi z vzhoda države.

Bruseljski župan Philippe Close je za belgijski radio povedal, da so opazili od 400 do 500 vozil, ki poskušajo priti na protest v Bruselj. Okoli 30 so jih ustavili, preostala so izginila neznano kam, je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Evropski parlament FOTO: Posnetek TV-zaslona
Evropski parlament FOTO: Posnetek TV-zaslona

Pojasnil je, da je nekaj deset vozil na parkirišču na obrobju Bruslja, kamor jih je usmerila policija. Protestnikom so menda sicer dovolili, da v središče mesta gredo peš. Ne bomo pa dovolili, da ugrabijo belgijsko prestolnico, je dodal Close.

Konec tedna je protest potekal v Parizu, od tam pa se je okoli 1300 vozil napotilo proti belgijski prestolnici. Nekateri naj bi se odpravili tudi v Strasbourg, kjer se prav danes začenja plenarno zasedanje evropskega parlamenta.

10.15 V nedeljo potrdili 3601 okužbo z novim koronavirusom

V nedeljo so ob 1062 PCR-testih in 48.983 hitrih antigenskih testih potrdili 3601 okužbo z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 140.334 primerov aktivnih okužb. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 446 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 118, je objavila vlada.

Na navadnih oddelkih je tako zaradi covida-19 hospitaliziran en bolnik manj kot dan prej, na intenzivnih oddelkih pa zaradi covida-19 zdravijo sedem bolnikov več kot prejšnji dan.

Samotestiranje dijakov na Gimnaziji Ledina, Ljubljana, november 2021. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Samotestiranje dijakov na Gimnaziji Ledina, Ljubljana, november 2021. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Skupno število hospitaliziranih s potrjeno okužbo je 959 oz. 28 manj kot dan prej. Od teh jih je na navadnih oddelkih 374 s covidom-19, na intenzivnih oddelkih pa zdravijo 21 bolnikov s covidom-19. Po podatkih vlade je v nedeljo umrlo 18 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

Število aktivnih primerov okužb se je v nedeljo v primerjavi z dnem prej znižalo za 4938.

V nedeljo so zabeležili 656 okužb z novim koronavirusom manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 7275, kar je 274 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa znaša 6653 oziroma 235 manj kot dan prej.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.262.796 ljudi, kar predstavlja 60 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.215.858, kar je 58 odstotkov prebivalstva.

Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 68 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 78 odstotkov.

Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 615.683 ljudi.

10.00 V Italiji proti covidu cepljenih 90 odstotkov starejših od 12 let

V Italiji so med starejšimi od 12 let presegli 90-odstotni delež cepljenih proti covidu. Kot je v nedeljo sporočil minister za zdravje Roberto Speranza, je v tej starostni skupini z vsaj enim odmerkom cepljenih 91 odstotkov ljudi. Necepljenih ostaja 5,3 milijona, od tega 1,4 milijona starejših od 50 let, za katere je cepljenje obvezno.

V Italiji je cepljenje proti covidu-19 od 8. februarja obvezno za starejše od 50 let, ki jim v nasprotnem primeru grozi sto evrov kazni.

Od torka bodo starejši od 50 let potrdilo o cepljenju ali prebolelosti v zadnjih šestih mesecih potrebovali tudi za prihod na delo. Glede na pričakovanja zaradi tega več tisoč nasprotnikov cepljenja lahko ne bi moglo opravljati dela.

Italija je sicer kot prva država v EU konec maja lani uvedla obvezno cepljenje za zdravstvene delavce, odtlej pa je ukrep razširila tudi na učitelje in pripadnike varnostnih sil.

V nekaj italijanskih mestih so že v soboto potekali protesti proti ukrepom za omejitev pandemije. Največ ljudi se je zbralo v Trstu in Torinu. Še en protestni shod je danes predviden tudi na območju antičnega rimskega stadiona Circus Maximus v Rimu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

8.00 Most na meji med Kanado in ZDA po protestih znova odprt

Pomemben most Ambassador med kanadskim mestom Windsor in ameriškim Detroitom je po sedmih dneh blokade znova odprt. Kanadski policiji je uspelo vse protestnike proti epidemiološkim ukrepom odstraniti sinoči, po dveh dneh prizadevanj za sprostitev prometa čez ta ključni mejni prehod.

»Dobra novica: Most Ambassador je spet odprt,« je pozno v nedeljo na twitterju zapisal kanadski minister za promet Omar Alghabr. Zahvalil se je policiji in vsem, ki so k temu pripomogli. Odprtje mejnega prehoda so kmalu zatem potrdile tudi kanadske mejne oblasti, ki pa so dodale, da odsvetujejo nenujna potovanja.

Zaradi protestov so avtomobilska podjetja v obeh državah začela zapirati tovarne in zmanjševati proizvodnjo.

Policija je odstranjevanje teden dni trajajoče blokade protestnikov po odločitvi sodišča začela ta konec tedna. V soboto so odpeljali večino vozil, nekaj sto protestnikov pa ni hotelo oditi. Policija je pridržala od 25 do 30 protestnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kanadsko protestno gibanje traja že več tednov, razvilo pa se je iz prvotnih protestov tovornjakarjev, ki so zahtevali odpravo obveznega cepljenja za voznike, ki prečkajo mejo med ZDA in Kanado. Vendar se je nato gibanje razširilo, protestniki, ki so zasedli tudi središče Ottawe, pa si zdaj prizadevajo za splošno ukinitev obveznega cepljenja.

Protesti po vzoru kanadskih so se razširili tudi v več drugih držav, vključno s Francijo, Nizozemsko, Švico, Avstralijo in Novo Zelandijo.

Prav danes se več sto vozil in tovornjakov pripravlja na vstop v Bruselj, kjer so sicer oblasti že prepovedale napovedan protest. Ta je konec tedna že potekal v Parizu, od koder se je okoli 1300 vozil nato napotilo proti belgijski prestolnici in do nedelje zvečer prispelo do mesta Lille, še piše AFP.

7.00 V olimpijskem mehurčku v Pekingu prvič brez okužb

Prvič od začetka zimskih olimpijskih iger v Pekingu znotraj olimpijskega mehurčka niso potrdili nobene okužbe z novim koronavirusom, so danes sporočili kitajski prireditelji. V nedeljo so opravili 69.872 testiranj, prav vsi izvidi so bili negativni.

Organizatorji iger so od 23. januarja do zdaj potrdili skupno 432 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Na začetku olimpijskih iger so vsak dan potrdili več kot 30 okužb, v zadnjih dneh pa je ta številka močno upadla. Pred dvema dnevoma je bilo okuženih osem, včeraj pa le tri osebe.

Organizatorji OI so od 23. januarja do zdaj potrdili skupno 432 primerov okužbe z novim koronavirusom. FOTO: Matej Družnik/Delo
Organizatorji OI so od 23. januarja do zdaj potrdili skupno 432 primerov okužbe z novim koronavirusom. FOTO: Matej Družnik/Delo

Pri tem kaže omeniti, da so udeleženci iger popolnoma ločeni od lokalnega prebivalstva, kar velja tako za športnike kot za druge člane ekip in novinarje. Da bi čim bolj zajezili širjenje virusa, morajo vse osebe znotraj mehurčka vsak dan opraviti test PCR.

Prireditelji vse okužene osebe odpeljejo v osamitev v ločen izolacijski hotel. Tega lahko ob negativnem testu PCR zapustijo po desetih dneh oziroma lahko tudi prej, če predložijo dva negativna testa v razmiku najmanj 24 ur.

Preberite še:

Komentarji: