V petek potrjenih 1796 okužb

»Prispevajte svoj delež k zaustavitvi virusa, ostanite doma.«
Fotografija: Bolnišnica Jesenice FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Bolnišnica Jesenice FOTO: Voranc Vogel

V petek je bilo potrjenih 1796 okužb z novim koronavirusom, je na twitterju sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Delež pozitivnih testov je k sreči zdrsnil na 26,78 odstotka. 

Testiranih je bilo 6710 ljudi.

Kacin je še pozval: »Prispevajte svoj delež k zaustavitvi virusa, ostanite doma.«Po njegovem zapisu na twitterju se v bolnišnicah zdravi 779 bolnikov, kar je 76 več kot dan prej, 122 jih je na intenzivni negi, 67 ljudi pa je bilo odpuščenih iz bolnišnice.

Umrlo je 23 oseb s covidom, v bolnišnicah 15, v domovih za starejše osem, je še navedel.

V Škofji Loki so našteli 52 novih okužb, v Železnikih 36, Tržiču pa 22. V Kranju so našteli kar 107 okužb, Radovljici 25, na Jesenicah 21. Gorenjska tako ostaja najbolj prizadeta regija.

Kacin je še navedel, da so izbruh bolezni zabeležili v Tolminu, saj so v enem dnevu našteli 41 okužb, v Kamniku 33, Domžalah 26, v Slovenski Bistrici 50, Velenju 39, Celju 33, Mariboru 87, v Ljubljani pa je 293 okuženih. 

image_alt
V Sloveniji so v zadnjih 24 urah potrdili 1798 novih okužb


Po besedah epidemiologinje Bojane Beović je rast pričakovana. Število hospitaliziranih se bo po pričakovanjih dvignilo do 1200 ob upoštevanju, da bodo vladni ukrepi prijeli. Intenzivno nego bi na vrhuncu tega vala potrebovalo med 200 in 300 bolnikov, je napovedala.

Rast števila bolnikov v bolnišnicah je po pojasnilih vodje strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje pričakovana glede na številne na novo potrjene okužbe v preteklih dneh. »To so številke, ki se bodo še nekaj časa višale, ne glede na to, ali bi ukrepi postajali učinkoviti,« je povedala Beovićeva.

Pojasnila je, da je podatek o številu novih okužb še vedno »kar zanesljiv« kljub temu, da so priporočili nekoliko drugačno testiranje. A število dnevnih testov še ni posebej znižano, je dodala in pojasnila, da stanje epidemije lahko tako še vedno spremljamo po številu testiranih.

»Statistiki nas opozarjajo, da gre lahko za nihanja. Ali gre za dnevna nihanja ali pa smo dosegli plato in se bo krivulja počasi obrnila navzdol, bomo videli v naslednjih dneh,« je dodala.

Preberite še:

Komentarji: