V Piranu in Izoli poplavljalo morje

Predvsem na Primorskem bodo možne tudi nevihte z nalivi. Meteorologi so za nocoj in jutri do poldneva objavili oranžno opozorilo.
Fotografija: Dež bo oslabel šele jutri proti večeru. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Dež bo oslabel šele jutri proti večeru. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ponoči in zjutraj se bodo padavine znova krepile, predvsem na Primorskem bodo možne tudi nevihte z nalivi, so zapisali meteorologi Agencije RS za okolje, ki so za večerne in nočne ure ter jutri dopoldne na jugozahodu države objavili oranžno opozorilo.

Za nekatere druge predele države je opozorilo rumeno. V Piranu so tako zaradi nevarnosti visokega plimovanja morja sprožili sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost. Kot so sporočili z agencije za okolje, bo morje zaradi nalivov poplavilo nižje dele obale v višini med 20 in 30 cm, pri tem pa bo najbolj ogrožen predel rta Madona v Piranu. Tartinijev trg je bil zvečer že poplavljen.Gladina morja na mareografski postaji Koper je sicer dosegla vodostaj 367 centimetrov, kar je po navedbah Arsa redek pojav. Morje poplavlja nižje dele obale v višini okoli 60 cm, so še pripisali.Plima povzroča velike težave tudi v Izoli, saj imajo drugo največjo gladino morja v zadnjih petdesetih letih.


Odstranili podrto drevo


»V noči s torka na sredo bodo predvsem v jugozahodni Sloveniji nastajali krajevni in dolgotrajni nalivi. Sunki južnega vetra bodo tam lahko presegali 70 kilometrov na uro,« so zapisali na Agenciji RS za okolje. Ob morju bo zapihal okrepljen jugo, visoko bo tudi plimovanje. Danes zvečer med 20. in 23. uro bo gladina morja močneje povišana, morje bo poplavilo nižje dele obale v višini med 20 in 30 centimetri.

Danes popoldne in jutri bo sicer oblačno in deževno tudi drugod po državi. Jutri zvečer bodo padavine oslabele.

V torek zvečer so sicer na cesti Ljutomer–Gresovščak gasilci PGD Gresovščak odstranili podrto drevo.

FOTO: Arso
FOTO: Arso
Meja sneženja se bo danes na severozahodu spustila na okoli 900 metrov nadmorske višine. Jutri proti večeru bo dež oslabel. Ponekod v alpskih dolinah bo prešel v sneg. Temperature bodo od 6 do 12, v alpskih dolinah malo nad lediščem.


 

Znova poplavljene tudi Benetke


Morje se je znova dvignilo tudi v Benetkah, kjer v zadnjih dveh dneh znova poročajo o rekordnih poplavah. Morje je, tako kot lani, znova prodrlo tudi v baziliko sv. Marka.

Komentarji: