V Sloveniji porast pesimizma

Večina prebivalcev Slovenije pričakuje, da se bo letos družbena situacija poslabšala, ugotavlja Valiconova meritev javnega mnenja.
Fotografija: Večina prebivalcev v regiji pričakuje, da bo družbena situacija enako slaba kot lani, izjema so prebivalci Slovenije, ki so v večini prepričani, da se bo poslabšala. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Večina prebivalcev v regiji pričakuje, da bo družbena situacija enako slaba kot lani, izjema so prebivalci Slovenije, ki so v večini prepričani, da se bo poslabšala. FOTO: Blaž Samec/Delo

Družba Valicon je izvedla raziskavo javnega mnenja, ki kaže, da od leta 2024 največ pričakujejo prebivalci Srbije, v zvezi z dogajanjem v družbi in svetu pa so najbolj pesimistični prebivalci Slovenije.

Na začetku leta so v Valiconu preverjali, kakšno je razpoloženje prebivalcev v regiji in kakšna so njihova osebna pričakovanja ter pričakovanja glede družbene in politične situacije. Raziskavo so opravili januarja z metodo spletnega anketiranja na reprezentativnih vzorcih v Sloveniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem.

S sedanjim stanjem so najbolj zadovoljni na Hrvaškem, kjer 55 odstotkov prebivalcev situacijo ocenjuje pozitivno. Prebivalci Hrvaške so bili najbolj zadovoljni že v preteklih meritvah javnega mnenja.

image_alt
Država, v kateri prebivalci niso zadovoljni, je slaba država

Od novega leta zasebno največ pričakujejo prebivalci v Srbiji, slaba tretjina jih meni, da bo življenje boljše kot v preteklem letu. V Sloveniji jih je takšnega mnenja le petina, kar je najmanj v regiji. 

Tudi glede stanja družbe in situacije v svetu so v novem letu najbolj optimistični prebivalci Srbije, 18 odstotkov jih pričakuje, da bo bolje kot lani. Podoben je delež vprašanih v Bosni in Hercegovini, ki mislijo enako, v Sloveniji in na Hrvaškem pa je takih le dobra desetina.

Večina prebivalcev v regiji pričakuje, da bo družbena situacija enako slaba kot lani, izjema so prebivalci Slovenije, ki so v večini prepričani, da se bo poslabšala. Lani so bili bolj optimistični, saj so pričakovali, da bo situacija ostala enako slaba.

Preberite še:

Komentarji: