V Sloveniji pred dnevi prvič zdravili covid-19 s plazmo

Na zavodu za transfuzijsko medicino so od začetka julija do zdaj opravili 280 odvzemov krvi oz. plazme pri ljudeh, ki so preboleli covid-19.
Fotografija: Covidnemu bolniku s pljučnico se je po zdravljenju s plazmo klinično stanje izboljšalo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Covidnemu bolniku s pljučnico se je po zdravljenju s plazmo klinično stanje izboljšalo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Na Zavodu RS za transfuzijsko medicino so potrdili, da so pred nekaj dnevi izdali prvi dve enoti plazme za zdravljenje covidnega bolnika. Iz klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana so jih nato obvestili, da se je covidnemu bolniku s pljučnico po tovrstnem zdravljenju klinično stanje izboljšalo. Na zavodu za transfuzijsko medicino so sicer od začetka julija do zdaj opravili 280 odvzemov krvi oz. plazme pri ljudeh, ki so preboleli covid-19.

image_alt
Eksperimentalno zdravilo zdravnikov še ni prepričalo


Za zdravljenje covidnih bolnikov imajo pripravljenih 80 enot hiperimunske plazme, ki vsebujejo dovolj t. i. nevtralizacijskih protiteles. Pri tem pa so pojasnili, da za vse odvzete enote še nimajo opravljenih potrebnih testiranj. Zdravljenje s prebolevniško plazmo ima 100-letno zgodovino, z njo so v obdobju pred cepivi zdravili nalezljive bolezni, kot so otroška paraliza, ošpice, mumps, pa tudi gripo.

image_alt
Kri ozdravelih od covida-19 še posebej dragocena


V zadnjem obdobju pa so s plazmo pomagali tudi bolnikom z ebolo in mersom, ki ga prav tako povzroča koronavirus. Zato so ponekod po svetu bolnikom v fazi prebolevanja covida-19 v bolnišnicah začeli dajati plazmo tistih bolnikov, ki so že preboleli to bolezen. Želeli so namreč, da bi protitelesa iz prebolevniške plazme nevtralizirala virus pri bolniku, da se ta več ne bi širil, na ta način pa da bi bolnik lažje prebolel covid-19. Različne študije sicer še niso dale enovitega odgovora glede varnosti in učinkovitosti zdravljenja covida-19 s plazmo.

Komentarji: