Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V srednjih šolah se je začela splošna matura

S pisanjem eseja iz maternega jezika se je danes začel spomladanski rok splošne mature. S preverjanjem iz slovenščine v 6. in 9. razredih OŠ pa tudi NPZ.
K splošni maturi spomladanskega roka se je prijavilo 7180 kandidatov, k poklicni, ki se bo začela 29. maja, pa 10.623. FOTO: Leon Vidic/Delo
K splošni maturi spomladanskega roka se je prijavilo 7180 kandidatov, k poklicni, ki se bo začela 29. maja, pa 10.623. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA
4. 5. 2021 | 07:03
4. 5. 2021 | 17:20
8:43
S pisanjem eseja iz maternega jezika se je danes v srednjih šolah začel spomladanski rok splošne mature. S preverjanjem iz slovenščine v šestih in devetih razredih osnovnih šol pa tudi nacionalno preverjanje znanja (NPZ). To je opravljalo 21.915 učencev šestega razreda in 19.142 učencev devetega razreda, k maturitetnemu eseju pa se je prijavilo 6624 dijakov.

Nacionalno preverjanje znanja je za šesti razred in za deveti razred potekalo na 478 osnovnih šolah. K NPZ v šestem razredu na 435 šolah se je prijavilo tudi 2321 učencev s posebnimi potrebami, v devetem razredu na 431 šolah pa 2064. Od učencev nižjega izobraževalnega standarda je NPZ opravljalo 153 učencev šestega razreda in 188 učencev devetega razreda z 31 osnovnih šol.

image_alt
Maturanti pripravljeni, vhodi ne povsem




NPZ bodo potekali do 10. maja. Danes so učenci šestega in devetega razreda pisali preizkus znanja slovenščine, na območjih z italijanskim in madžarskim jezikom pa italijanščine in madžarščine. V četrtek bo pisni preizkus znanja matematike. V ponedeljek, 10. maja, bodo učenci šestega razreda pisali preizkus znanja tujega jezika (angleščina, nemščina), učenci devetega razreda pa preizkus znanja tretjega predmeta (biologija, prvi tuji jezik, šport, zgodovina).

Devetošolci bodo z dosežki NPZ seznanjeni 1. junija, šestošolci pa 7. junija.

Z uspehom na letošnjem spomladanskem roku splošne mature bodo dijake seznanili 12. julija. FOTO: Leon Vidic/Delo
Z uspehom na letošnjem spomladanskem roku splošne mature bodo dijake seznanili 12. julija. FOTO: Leon Vidic/Delo


K splošni maturi spomladanskega roka se je prijavilo 7180 kandidatov, k poklicni, ki se bo začela 29. maja, pa 10.623. Med njimi jih je 2106 v dveh vlogah, saj so poklicni maturanti in opravljajo peti predmet na gimnazijah.



Na pisanje eseja iz materinščine pri splošni maturi, ki so ga maturanti pisali danes, je po podatkih Državnega izpitnega centra na 83 šolah prijavljenih 6624 dijakov.

Letošnji tematski sklop Razmerja med generacijami za maturitetni esej pri slovenščini obsega besedili Gorana Vojnovića Figa in Pera Pettersona Konje krast.

Nacionalno preverjanje znanja je za šesti in deveti razred potekalo na 478 osnovnih šolah. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Nacionalno preverjanje znanja je za šesti in deveti razred potekalo na 478 osnovnih šolah. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Drugi del pisnega izpita iz materinščine bo 31. maja. Pisni izpiti iz tujih jezikov bodo 29. maja, 8., 10., 14. in 15. junija. 5. junija bo pisni izpit iz matematike, med 1. in 16. junijem pa bodo pisni izpiti iz izbirnih predmetov. Ustni maturitetni izpiti bodo potekali na šolah med 14. in 23. junijem.

Z uspehom na letošnjem spomladanskem roku splošne mature bodo dijake seznanili 12. julija. Državni izpitni center bo istega dne ob razglasitvi rezultatov maturantom omogočil tudi dostop do ocen prek spleta.
 

Pri učencih niso zaznali navdušenja

«
Prvi maturitetni dan je na novomeški gimnaziji po besedah ravnateljice Mojce Lukšič minil brez posebnosti, saj so dijaki nasmejanih obrazov prihajali do učilnic, zadovoljni, da se je matura končno začela. Na ljubljanski OŠ Livada so veseli, da se NPZ izvaja v šoli, jih pa skrbi, da pri učencih niso zaznali navdušenja, pravi ravnatelj Goran Popović.

S pisanjem eseja iz maternega jezika se je za več kot okrog 6600 dijakov zadnjih letnikov danes začel spomladanski rok splošne mature. »Prvi maturitetni dan je minil mirno brez posebnosti vsaj na naši šoli, nihče nam ni poročal o morebitnih težavah pri sami izvedbe mature. Na šoli je esej iz slovenščine pisalo 151 dijakov, noben dijak ni bil v karanteni, tako da so vsi lahko nemoteno pristopili k pisnemu izpitu,« je za STA pojasnila ravnateljica Gimnazije Novo mesto in predsednica skupnosti gimnazij Mojca Lukšič. Podatkov o številu maturantov, cepljenih proti covidu-19 nimajo podatkov, ker so vse prijave potekale preko cepilnih mest.

Kot pravi, so dijaki nasmejanih obrazov prihajali do učilnic, veseli, da se je matura končno začela. Bili so tudi zadovoljni, kolikor je govorila z dijaki, s tematskim sklopom Razmerja med generacijami. Današnjega začetka mature so se prav tako po njenih besedah razveselili tudi učitelji, saj so bili v negotovosti, kako se bo matura letos sploh začela.

S preverjanjem iz slovenščine v 6. in 9. razredih osnovnih šol pa se je danes začelo tudi nacionalno preverjanje znanja (NPZ), ki ga opravlja 21.915 učencev 6. razreda in 19.142 učencev 9. razreda.

Ravnatelj ljubljanske osnovne šole (OŠ) Livada Goran Popović je za STA povedal, da so na šoli veseli, da se NPZ izvaja na klasičen način, in ne na daljavo, in da so kljub stiski s prostori uspeli zagotoviti dovolj oddelkov za 67 učencev 6. in 9. razreda. Da bi omogočili več prostora za učence, ki pišejo NPZ, so za ostale pripravili dan dejavnosti izven šole. Okoli 250 učencev je tako danes odšlo v naravo, okoliške parke, se sprehajalo ...

Ob tem pa je Popović izrazil zaskrbljenost glede počutja učencev, ki so pisali NPZ. »Učenci so odraz naše družbe in tudi pri njih se pozna apatija in depresija, kakšne hude motivacije ali navdušenja ni zaznati. Rekel bi celo, da so bolj umirjeni glede na to, v kakšnem življenjskem obdobju so,« je pojasnil. Opaža tudi, da so brez volje, brez energije in optimizma.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine