V zadnjih dneh skoraj 100 nezakonitih vstopov ljudi v Slovenijo

Nezakoniti prehodi so razpršeni vzdolž reke Kolpe, na več mestih ni postavljenih začasnih tehničnih ovir.
Fotografija: Skupina beguncev med večurno hojo proti Brežicam. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Skupina beguncev med večurno hojo proti Brežicam. FOTO: Jure Eržen

Ljubljana/Ilirska Bistrica/Črnomelj - Policisti na Ilirskobistriškem in Koprskem so v zadnjih dveh dneh prijeli 31 tujcev, ki so nezakonito vstopili v državo. Policisti novomeške policijske uprave pa so na območju Bele krajine prijeli 48 oseb med nezakonitim vstopom v Slovenijo.

Policisti policijske postaje Ilirska Bistrica so v sredo v bližini naselja Zabiče prijeli pet državljanov Pakistana, ki so nedovoljeno prestopili mejo. Po končnem postopku so jih odpeljali v azilni dom v Ljubljani. Pri Kopru so policisti prijeli štiri državljane Turčije, ki so vsi zaprosili za azil. Na avtocesti med Postojno in Razdrtim pa so prijeli dva državljana Afganistana, oba sta zaprosila za azil.

V okolici mejnega mostu v Žuničih migranti najraje preplavajo Kolpo. FOTO: Bojan Rajšek
V okolici mejnega mostu v Žuničih migranti najraje preplavajo Kolpo. FOTO: Bojan Rajšek

 

Ljudje iz Pakistana, Sirije, Alžirije, Jemna ...


Danes so ilirskobistriški policisti v Jelšanah prijeli 10 državljanov Afganistana, ki so nedovoljeno prestopili mejo, pri avtobusni postaji v Ilirski Bistrici pa še skupino sedmih ilegalnih migrantov. Koprski policisti so v Sv. Antonu prijeli peterico ilegalnih migrantov, državljanov Pakistana.

Policisti Policijske uprave (PU) Novo mesto pa so na območju Bele krajine v sredo in danes zjutraj prijeli skupno 48 oseb med drugim iz Pakistana, Sirije, Alžirije in Jemna. Kot so zapisali na policiji, zaenkrat še ni potrjeno, ali sta med njimi tudi dva, ki sta bila vpletena v incident s streljanjem na hrvaški strani mejnega prehoda Žuniči.


 

Skupaj 1221 oseb različnih državljanstev


V enakem obdobju lani so na območju PU Novo mesto obravnavali 38 primerov ilegalnih prestopov državne meje in pri tem prijeli 77 oseb. Od navedenih so v enem primeru prijeli štiri osebe na območju Bele krajine, preostale na območju Posavja.
Letos do vključno 5. junija so na območju novomeške policijske uprave pri ilegalnem prestopu državne meje prijeli skupaj 1221 oseb različnih državljanstev. Hrvaškim varnostnim organom so vrnili 229 oseb, ki so ilegalno prestopile državno mejo, od tega samo v prvih dneh junija 151.

V postopkih se je izkazalo, da je okoli 38 odstotkov obravnavanih oseb državljanov Alžirije, okoli 33 odstotkov državljanov Pakistana, 13 odstotkov državljanov Maroka. Sledijo državljani Sirije, Afganistana, Iraka, Irana in Indije. Letos so na mejni reki Kolpi obravnavali tudi pet primerov utopitev, povezanih z ilegalnimi migracijami.
 

Vlomili v lesen pomožni objekt


Ob zaznanem povečanju nezakonitih prehodov državne meje v letošnjem letu na območju Bele krajine je policijska uprava začela izvajati številne aktivnosti za preprečevanje in zmanjšanje nezakonitih prehodov. Policisti, ki varujejo državno mejo, veliko večino tujcev primejo takoj, ko ti nezakonito prečkajo mejo. Odpeljejo jih na policijsko postajo, kjer jim je zagotovljena humanitarna oskrba in opravljeni policijski postopki, so zapisali na PU Novo mesto.

Nezakoniti prehodi so razpršeni vzdolž reke Kolpe, na več mestih ni postavljenih začasnih tehničnih ovir in posamezniki po prečkanju meje pridejo tudi do bližnjih naselij. V enem primeru so vlomili v lesen pomožni objekt, da bi tam prespali. V drugem je zagorela skladovnica drv, ker je ogenj, ki so ga zakurili, da bi se ogreli, ušel nadzoru. Ogrožanja varnosti ali nasilja pa policisti niso obravnavali.

Komentarji: