Kljub pandemiji na Portugalskem visoka udeležba na volitvah

V članku povzemamo relavantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Volitve na Portugalskem je povsem zasenčila pandemija covida-19. FOTO: Pedro Nunes/Reuters
Odpri galerijo
Volitve na Portugalskem je povsem zasenčila pandemija covida-19. FOTO: Pedro Nunes/Reuters



17.49 Francija v okviru protikoronskih ukrepov uvedla nadzor na meji

V Franciji so danes v veljavo stopila nova pravila nadzora na mejah, s čimer želijo preprečiti uvedbo popolnega zaprtja javnega življenja zaradi novega koronavirusa. V državi namreč še naprej beležijo porast števila okužb z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po novem morajo vsi, ki pridejo v Francijo iz države Evropske unije po morski ali zračni poti predložiti negativen test PCR na novi koronavirus, ki ni starejši od 72 ur. To je doslej že veljalo za prihode iz tretjih držav. Potniki iz EU držav, ki pridejo v Francijo po kopnem, pa ne potrebujejo predložiti negativnega testa.

17.34 Kljub pandemiji na Portugalskem visoka udeležba na volitvah

Na Portugalskem danes kljub pandemiji covida-19 potekajo predsedniške volitve, volilna udeležba pa je po prvih poročilih presenetljivo visoka. Do poldneva je svoj glas oddalo več kot 17 odstotkov volilnih upravičencev, kar je več kot na prejšnjih volitvah leta 2016 ali 2011. Pred nekaterimi volišči so se nabrale dolge vrste.Volilna udeležba je bila leta 2016 do 12. ure 15,8-odstotna, leta 2011 pa 13,4-odstotna, je sporočila nacionalna volilna komisija CNE. Zaradi pandemije covida-19 so sicer pričakovali zelo nizko udeležbo, vendar temu očitno ni tako, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

FOTO: Pedro Nunes/Reuters
FOTO: Pedro Nunes/Reuters


Glede na ankete ima največ možnosti za zmago sedanji predsednik Marcelo Rebelo de Sousa. Kljub šestim protikandidatom se mu obeta zmaga že v prvem krogu s približno 60-odstotno podporo. Daleč zadaj mu sledita socialistka Ana Gomes in Andre Ventura iz nove desničarske populistične stranke Chega, ki naj bi ju podprlo po okoli 12 odstotkov volivcev. Izidi volitev bodo sicer po napovedih znani v noči na ponedeljek. Volitve je sicer povsem zasenčila pandemija covida-19. Portugalska z okoli desetimi milijoni prebivalcev se po rahljanju ukrepov za božič sooča z novim porastom števila okužb z novim koronavirusom, zaradi katerega so malo več kot teden dni pred volitvami ustavili javno življenje in omejili gibanje. Zbolel je tudi predsednik de Sousa.

17.10 Janša: V Sloveniji prvi primer angleškega seva koronavirusa

Predsednik vlade Janez Janša je napovedal, da bo ta teden potreben ponovni premislek glede sproščanja ukrepov. Stanje epidemije se ne umirja kot v zadnjem obdobju, v soboto pa je bila v Sloveniji odkrita tudi prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev novega koronavirusa, je pojasnil. Potrebna bo previdnost.

image_alt
V soboto potrdili prvi primer okužbe z angleškim sevom


16.07 Del učiteljev nasprotuje obveznemu testiranju

Po skoraj treh mesecih šolanja na daljavo se v torek v devetih od 12 statističnih regij v šole znova vračajo učenci prvih treh razredov osnovne šole, vrtci pa bodo začeli znova delati v polnem obsegu. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec ob tem kot ključno izpostavlja spoštovanje ukrepov in vračanje le zdravih otrok. Vnovično vračanje otrok v šole bodo spremljali strogi preventivni ukrepi za preprečevaje okužb. Tako se bodo morali vsi zaposleni, ki bodo v torek fizično odšli v šolo, vrtec, višjo šolo ali fakulteto, v ponedeljek obvezno hitro testirati, testiranje pa bodo morali ponavljati vsakih sedem dni.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Del učiteljev obveznemu testiranju nasprotuje. Zaradi tega naj bi množično izstopali iz šolskega sindikata (Sviz), češ da so pri njih naleteli na gluha ušesa. A je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj za STA zanikal, da bi prejeli kakšno izstopno izjavo zaradi obveznega testiranja. Spomnil je na stališče Sviza, da bi bilo bolje prostovoljno testiranje, ki bi temeljilo na zaupanju. Sicer pa v sindikatu menijo, da je testiranje učiteljev na novi koronavirus smiselno, saj pomaga k omejevanju širjenja in večjemu nadzoru nad epidemijo. V skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bodo morali vsi zaposleni v šoli in vrtcih ves čas nositi maske, učenke in učenci pa samo izven učilnice oziroma mehurčka.

15.23 Največ okuženih v Posavski regiji

Med regijami je po sedemdnevni pojavnosti novega koronavirusa na 100.000 prebivalcev še vedno Posavska statistična regija, sledi goriška. Na tretjem mestu je zasavska, nato jugovzhodna Slovenija, pomurska, obalno-kraška, primorsko-notranjska. Pod povprečjem za celotno Slovenijo, ki znaša 411,6 okužb v zadnjih sedmih dneh na 100.000 ljudi, so savinjska, gorenjska, podravska, osrednjeslovenska in Koroška statistična regija. Skupaj je bilo v Sloveniji doslej potrjenih 157.830 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 3360 covidnih bolnikov.

14.00 V Evropi doslej niso potrdili smrti, neposredno povezane s cepivom

Čeprav so v Evropi zabeležili več deset smrti po cepljenju proti covidu-19, znanstveniki opozarjajo, da glede na obstoječe dokaze nobena ni bila povezana s cepivom. Zdravstvene organizacije po poročanju AFP pojasnjujejo, da so bili med mrtvimi večinoma starejši, ki so že tako bolj ranljivi in pogosteje bolni.

image_alt
Pred Evropo strožji režim z omejitvami potovanj


Na Norveškem je zavladala panika prejšnji teden, ko so poročali o smrti 33 oskrbovancev doma starejših, ki so prejeli Pfizerjevo cepivo proti covidu-19. Med temi smrtmi pa jih je bilo najmanj 13 takih, ki so bili med najstarejšimi in so imeli tudi druge resne bolezni. Oblasti sicer niso opravile preiskave vzroka smrti, priznavajo pa, da bi lahko k smrti pri tej starosti prispevali tudi običajni stranski učinki cepiv, med njimi na primer povišana temperatura.

V Franciji, kjer so cepili okoli 800.000 ljudi, so potrdili okoli devet smrti oskrbovancev domov starejših, ki pa so imeli vsi kronične bolezni. Državna agencija ANSM je sporočila, da glede na razpoložljive dokaze ne morejo nikakor sklepati, da so bile smrti povezane s cepljenjem. Podobne primere so imeli še na Švedskem in Islandiji, kjer prav tako niso našli dokazov, ki bi povezali smrti s cepljenjem.

13.25 Michel poziva proizvajalce cepiv k spoštovanju dogovorov

Evropska unija bo prisilila farmacevtska podjetja, da spoštujejo dogovore o nabavi cepiv proti covidu-19, ki so jih podpisali, je danes dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Ameriško podjetje Pfizer je namreč napovedalo upočasnitev dobave cepiv EU, podobno napoveduje švedsko-britansko podjetje AstraZeneca. »Načrtujemo, da bomo prisili farmacevtska podjetja, da spoštujejo pogodbe, ki so jih podpisali, tudi z uporabo pravnih sredstev, ki so na voljo,« je povedal za radio Europe 1.
Ob tem ni omenil možnosti sankcij, ampak da bo EU vztrajala pri transparentnosti o razlogih za zamude, poroča tiskovna agencija Reuters.

Proizvajalce cepiv je zaradi zamud in znižanih dobav napadel tudi italijanski premier Giuseppe Conte. Opozoril je, da s tem kršijo pogodbe ter povzročajo ogromno škodo Italiji in drugim evropskim državam.

13.20 Na Hrvaškem v povezavi s covidom-19 umrl 11-letni deček

V zagrebški kliniki za nalezljive bolezni je minulo noč umrl enajstletni deček, ki je imel covid-19. To je najmlajša žrtev te bolezni doslej na Hrvaškem. Minister za zdravje Vili Beroš je že zahteval dodatne informacije o primeru, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot je za hrvaško nacionalno televizijo (HRT) povedal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, še ne vedo točnega vzroka smrti dečka. Za zdaj kaže, da je umrl zaradi redkega večorganskega vnetnega sindroma.

V ZDA so doslej zabeležili 1659 primerov tega sindroma, v letu 2020 pa je zaradi tega umrlo 26 otrok, je v začetku leta objavil ameriški center za nadzor nalezljivih bolezni CDC. Primere so zabeležili tudi v Sloveniji. Na pediatrični kliniki so do zdaj obravnavali 24 otrok s tem sindromom, vsem otrokom so v krvi našli protitelesa na novi koronavirus, kar pomeni, da so preboleli covid-19. Otroci, ki so jih obravnavali, so bili pred sindromom zdravi otroci brez kroničnih bolezni.

image_alt
Covid lahko pri otrocih pusti dolgoročne posledice


12.30 Nemčija zaostrila pogoje za vstop, tudi iz Slovenije

Za več kot 20 držav z zelo visokim deležem okužb z novim koronavirusom, med njimi Slovenijo, od danes veljajo zaostreni pogoji za vstop v Nemčijo. Potniki iz teh držav morajo ob vstopu v državo predložiti negativen test za novi koronavirus in pred tem na spletu izpolniti obrazec.

V Nemčiji doslej niso razlikovali tveganih območij, ob pojavu novih bolj nalezljivih sevov pa so uvedli tri kategorije, poroča dpa. Med normalno tvegana območja sodijo tista, kjer so v zadnjem tednu potrdili po več kot 50 okužb na 100.000 prebivalcev. Sledijo območja z visoko incidenco nad 200 okužb na 100.000 prebivalcev. Na tem seznamu je po novem Slovenija. Uvedli pa so še kategorijo območij, kjer so potrdili bolj nalezljive mutacije novega koronavirusa. Tu je poleg Velike Britanije na primer še Irska.

image_alt
V Nemčiji v zaprtih prostorih obvezne medicinske maske


Za potnike iz navadnih rizičnih območij velja, da se morajo v 48 urah po prihodu v Nemčijo testirati na novi koronavirus in preživeti deset dni v karanteni, ki jo lahko prekinejo po petih dneh z novim negativnim testom. Potniki iz območij z visoko incidenco pa morajo predložiti negativen izvid na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Pri teh državah je tudi manj izjem glede prekinitve karantene, vendar se pogoji razlikujejo glede na zvezne dežele. Preglede dokumentacij bodo na mejnih prehodih izvajali naključno.

12.00 Prihodnji teden prihaja 23.400 odmerkov cepiv

V Slovenijo bo prihodnji teden prispelo dobrih 23.400 odmerkov cepiv proti covidu-19, uporabili jih bodo za drugi odmerek. Vlada se bo predvidoma seznanila z logističnim načrtom za množično cepljenje, ki bo mogoče, ko bo na trgu dovolj cepiv. Ob koncu tedna naj bi Evropska agencija za zdravila sporočila odločitev glede cepiva AstraZenece.

V EU sta do zdaj dobili pogojno dovoljenje za promet dve cepivi, najprej podjetij Pfizer in BioNTech, nato pa še podjetja Moderna. Zaradi skromne dobave Moderninega cepiva – do zdaj je v Slovenijo prišlo 1200 odmerkov cepiv tega podjetja, prihodnjo nedeljo pa pričakujejo še dodatnih 2400 odmerkov – prebivalstvo cepijo zlasti s cepivom Pfizerja. Ta je v preteklem tednu dobavil le polovično pošiljko, v primerjavi s tistimi iz preteklih tednov. Dobavili so za nekaj več kot 8000 odmerkov cepiva, prejšnje pošiljke so zadostovale za okoli 16.500 odmerkov.

Po podatkih NIJZ je bilo do vključno petka, 22. januarja, z enim odmerkom cepljenih 48.170 ljudi, z dvema pa 6669.

11.30 V Izraelu cepijo najstnike

Izrael je postala ena prvih držav na svetu, ki je proti covidu-19 začela cepiti najstnike. V državi je prvi odmerek cepiva prejela že četrtina prebivalstva, okoli desetina pa drugega, poroča nemška tiskovna agencija dpa

Izrael je tako vodilna država v cepljenju proti covidu-19, zaradi česar je požela občudovanje vsega sveta, hkrati pa obsojanje, saj je iz cepljenja izločila Palestince. Vlada je sicer že zgodaj naročila zadostne količine cepiva. S proizvajalcem cepiva Pfizer pa se je poleg tega dogovorila, da mu bo v zameno za cepivo zagotovila zdravstvene podatke. Strokovnjaki menijo, da je k uspehu cepilne kampanje pripomogla tudi visoka stopnja digitalizacije izraelskega zdravstvenega sistema.

Premier Benjamin Netanjahu medtem razmišlja o popolnem zaprtju edinega mednarodnega letališča v državi, da bi se tako obranili pred novimi sevi novega koronavirusa. Vlada bo o tem glasovala danes, vendar se pojavljajo pomisleki. V Izraelu je v povezavi s covidom-19 doslej umrlo okoli 4300 ljudi. V državi se trenutno spopadajo s tretjim valom epidemije, kljub strogim ukrepom pa se virus še naprej širi.

11.10 Zapiranje šol začasno in lokalno

V prvem valu pandemije covida-19 so v večjem delu sveta zaprli šole, da bi čim bolj omejili širjenje novega koronavirusa. Kasneje so se šole odprle, ob pojavu novih, bolj nalezljivih mutacij novega koronavirusa pa se države znova odločajo za zaprtje šol. A svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, naj bo to skrajen ukrep.

WHO je ta teden še priporočila, naj bo zaprtje šol v boju proti pandemiji covida-19 začasno in samo na lokalni ravni tam, kjer se okužbe širijo bolj intenzivno. POleg tega je državam svetovala, naj sproti preverjajo aktualne smernice, sploh glede novih različic novega koronavirusa, katerih vpliv organizacija še preučuje. »Če bomo ugotovili, da bolj prizadene otroke kot ostale različice, bomo morda morali prilagoditi epidemiološke ukrepe,« so pojasnili po poročanju AFP.

Na območjih z nižjim številom okužb je po navedbah WHO malo verjetno, da bodo šole žarišča okužbe. Kjer se okužbe hitro širijo, so v šolah nujni zaščitni ukrepi. Šole potrebujejo načrte za preprečevanje in obvladovanje morebitnih izbruhov okužbe, ki vključujejo prezračevanje, čiščenje površin, umivanje rok, sodelovanje s starši, uporabo zaščitnih mask in zagotavljanje razdalje.

10.15 Na Novi Zelandiji prva nova okužba po dveh mesecih

Na Novi Zelandiji so danes potrdili prvo novo okužbo s koronavirusom po več kot dveh mesecih, kar je po poročanju AFP na območju severno od Aucklanda že sprožilo mrzlično iskanje stikov okužene in razmišljanja o omejevalnih ukrepih.

Na Novi Zelandiji znova vlada preplah. FOTO: Marty Melville/AFP
Na Novi Zelandiji znova vlada preplah. FOTO: Marty Melville/AFP


Novi koronavirus so potrdili pri 56-letni ženski, ki se je pred kratkim vrnila iz štirimesečnega potovanja po Evropi. Ob prihodu na Novo Zelandijo je morala preživeti 10 dni v karantenskem hotelu in ker je bil nato test na covid-19 negativen, so jo izpustili.
Zatem sta z možem več dni potovala po Severnem otoku in obiskala okoli 30 različnih krajev, nato pa je ženska zbolela in test na novi koronavirus je bil pozitiven.

Zdravstvene oblasti skušajo zdaj ugotoviti, s kom vse je bil par v stiku. Minister za zdravje Chris Hipkins pa je dejal, da je še prezgodaj, da bi razmišljali o morebitni uvedbi omejevalnih ukrepov.

Nova Zelandija je bila sicer od 18. novembra država brez covida-19 v splošni populaciji. Skupaj so v tej državi s petimi milijoni prebivalcev zabeležili 1927 okužb z novim koronavirusom in vsega 25 smrti.

10.00 Včeraj 537 novih okužb

V Sloveniji so včeraj po podatkih Sledilnika potrdili 537 okužb z novim koronavirusom, 503 so odkrili s testi PCR, preostalih 34 pa s hitrimi testi. Vsega skupaj so opravili 2140 PCR-testov in 835 hitrih.

9.20 Tudi Lombardija z rdečega na oranžni seznam

Teden dni po tistem, ko je večina italijanskih dežel prešlo iz rdeče v oranžno fazo, se omejevalni ukrepi za boj proti covidu sproščajo tudi v Lombardiji. Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je v soboto podpisal ustrezni odlok in okoli deset milijonov tamkajšnjih prebivalcev bo lahko zdaj nekoliko laže zadihalo.

Lombardija je bila menda še naprej na rdečem seznamu zaradi napake v statističnih podatkih. FOTO: Piero Cruciatti/AFP
Lombardija je bila menda še naprej na rdečem seznamu zaradi napake v statističnih podatkih. FOTO: Piero Cruciatti/AFP


Večina italijanskih dežel je iz rdeče v oranžno fazo prešla prejšnji teden. Lombardija naj bi na rdečem seznamu ostala zaradi napake v statističnih podatkih. Speranza je po pritožbi lokalnih oblasti to napako zdaj popravil, poroča agencija AFP. V Lombardiji, ki je bila lansko pomlad začetno žarišče novega koronavirusa v Evropi, so v soboto zabeležili 1534 novih primerov okužbe v enem dnevu in 104 smrtne primere zaradi covida-19.

Italija omejevalne ukrepe proti covidu-19 sprejema na podlagi epidemiološke slike v posameznih deželah. Glede na resnost položaja so dežele uvrščene na rdeči, oranžni ali rumeni seznam, poseben vladni svetovalni odbor pa situacijo ocenjuje enkrat tedensko. Z današnjim dnem je na oranžni seznam prešla še Sardinija, v rdeči fazi pa sta zdaj le še Sicilija na jugu in Bolzano na severu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

9.00 ​Epidemija jih ni ustavila

Epidemija covida-19 je vplivala tudi na delo podjetja Seven Refractories, enega vodilnih proizvajalcev in dobaviteljev ognjevarnih betonov in čepov za plavže, vendar so po besedah Erika Zobca s hitrimi prilagoditvami zagotovili, da proizvodnja kljub temu ni zastala. Če so lani jeklarne in cementarne kot njihovi odjemalci porabile 15 do 20 odstotkov manj materialov, pa so v divaški družbi uspeli ohraniti raven prihodkov iz leta 2019.

Epidemija covida-19 je tudi njih precej zaposlovala, saj so zadevo, med drugim zaradi bližine italijanske meje, vzeli zelo zares in varnostne ukrepe uvajali kakšen teden ali celo mesec pred ostalimi. Veliko so dali na izobraževanje in opozarjanje zaposlenih, pri čemer jim je pomagalo tudi dejstvo, da so delavci v proizvodnji bili že od prej vajeni uporabe zaščitnih mask na delovnem mestu.

8.45 Volitve zasenčila pandemija

Portugalci danes izbirajo novega predsednika države, vendar potekajo volitve v senci pandemije covida-19. Malo pred volitvami se je okužil tudi predsednik Marcelo Rebelo de Sousa, ki med sedmimi kandidati velja za favorita in se mu obeta ponovna izvolitev že v prvem krogu. Daleč zadaj mu sledita socialistka Ana Gomes in Andre Ventura iz nove desničarske populistične stranke Chega.

Portugalska se sicer z okoli desetimi milijoni prebivalcev po rahljanju ukrepov za božič spopada z novim porastom števila okužb z novim koronavirusom, zaradi katerega so dober teden pred volitvami ustavili javno življenje in omejili gibanje. Odhod na volišča je sicer dovoljen, je pa pričakovati nizko volilno udeležbo.

Prav zaradi epidemije so lahko pred tednom dni glasovali tudi predčasno. Za to možnost se je odločilo rekordnih 250.000 volivcev. Okoli 13.000 volilnih upravičencev, ki so zaradi novega koronavirusa v karanteni ali pa so oskrbovanci domov za starejše, pa se je registriralo za glasovanje na domu.

V ZDA pospešeno cepijo prebivalstvo. FOTO: Pool Reuters
V ZDA pospešeno cepijo prebivalstvo. FOTO: Pool Reuters


8. 15  Rast povpraševanja po IT-strokovnjakih

Ob današnjem mednarodnem dnevu izobraževanja je karierno-zaposlitveni portal MojeDelo preveril, kako je novi koronavirus vplival na potrebe po zaposlenih v posameznih panogah. Najbolj povečalo povpraševanje po delavcih z znanji s področja naravoslovja, predvsem informacijske tehnologije, za kar 62 odstotkov pa je manj oglasov v gostinstvu, turizmu in potovanjih.
Področje, ki najbolj kljubuje zaposlitvenim izzivom tudi v času epidemije, je naravoslovje ter z njim klasični tehnični poklici in znanstveni strokovnjaki, ki so v pomanjkanju že zadnjih nekaj let.

image_alt
S covidom-19 je umrlo še 20 ljudi


Je pa pri tem opaziti spremembo strukture kadrov. Zaradi avtomatizacije dela in računalništva v oblaku se namreč manjša potreba po profilih, kot so sistemski administratorji, strokovnjaki za IT-podporo, database administratorji, mrežni administratorji in podobno. Raste pa povpraševanje po profilih, kot so strokovnjaki za kibernetsko varnost, strokovnjaki za zagotavljanje kakovosti in razvijalci za različne digitalne storitve ter razvoj programske opreme.

8.00 ZDA skoraj 25 milijonov okuženih

V Združenih državah Amerike se število okuženih z novim koronavirusom približuje že 25 milijonom, kažejo podatki univerze Johna Hopkinsa. To je, kot poroča Guardian, četrtina vseh svetovnih primerov, okužil pa naj bi se že vsak 13. prebivalec ZDA. S covidom-19 je umrlo 417.000 Američanov, po vsem svetu 2,1 milijona.
 

Preberite še:

Komentarji: