Vasilka Sancin izvoljena v Odbor ZN za človekove pravice

Na zasedanju držav pogodbenic Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah je bilo izvoljenih devet novih članov odbora.
Fotografija: Vasilka Sancin. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Vasilka Sancin. FOTO: Roman Šipić/Delo

New York – Med novoizvoljenimi člani odbora za človekove pravice svetovne organizacije je tudi slovenska predstavnica prof. dr. Vasilka Sancin, je sporočilo slovensko zunanje ministrstvo (MZZ).
 
Izvolitev Vasilke Sancin v odbor za človekove pravice »predstavlja pomembno priznanje njenemu strokovnemu delovanju na področju človekovih pravic in mednarodnega prava, obenem pa dodatno prispeva k mednarodnemu ugledu in prepoznavnosti Slovenije, še posebej v letu, ko predsedujemo Svetu ZN za človekove pravice,« so zapisali na MMZ.
 
Odbor za človekove pravice je nadzorni mehanizem spoštovanja in uveljavljanja pravic, navedenih v Mednarodnem paktu o državljanskih in političnih pravicah, med njimi pravice do življenja, prepovedi mučenja in suženjstva, pravice do prostosti in osebne varnosti, pravice do svobodnega izražanja in še številnih drugih, ki predstavljajo temelje življenja v demokratičnih družbah. Sestavljen je iz 18 priznanih pravnih strokovnjakov z visokimi moralnimi standardi in priznano strokovnostjo na področju človekovih pravic, ki delujejo v osebnem svojstvu.


Sodelovala pri arbitražnem sporazumu

 
Vasilka Sancin je mednarodno-pravna strokovnjakinja, profesorica in avtorica številnih publikacij. Posveča se mednarodnopravni ureditvi varstva človekovih pravic in mednarodnemu pravu. S temi temami se ukvarja tako pedagoško, kot tudi pri svojem znanstvenoraziskovalnem delu doma in v tujini, še pišejo na MZZ. Sancinova je bila med drugim svetovalka ministrstva za zunanje zadeve pri sklepanju arbitražnega sporazuma in v skupini pravnikov pod vodstvom Mira Cerarja, ki je pripravljala podlage za slovenski memorandum za arbitražo.

Komentarji: