Delež pozitivnih skoraj 40-odstoten, Poklukar prosi za upoštevanje PCT

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Igor Modic
Odpri galerijo
FOTO: Igor Modic

15.30 Putin za medsebojno priznavanje potrdil o cepljenju

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes v videonagovoru na vrhu skupine 20 gospodarsko najmočnejših držav zavzel za čimprejšnje medsebojno priznavanje potrdil o cepljenju proti covidu-19, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz Kremlja.

Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) pa je ruski predsednik pozval, naj pospeši preverjanje novih cepiv in preparatov, ki so namenjeni boju proti covidu-19. Rusko cepivo Sputnik V namreč v številnih evropskih državah še vedno ni priznano oz. odobreno za uporabo. Zaradi tega Rusija tudi še ni odobrila nobenega zahodnega cepiva proti covidu-19, kot je npr. cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech. V Kremlju so sicer izrazili pripravljenost, da bi odobrili uporabo tudi teh cepiv, a le, če bo to obojestransko.

Sputnik V. FOTO: Tatyana Makeyeva/Reuters
Sputnik V. FOTO: Tatyana Makeyeva/Reuters

V WHO so pred kratkim obnovili preverjanje primernosti ruskega cepiva za izredno uporabo, kar je bilo kar nekaj časa prekinjeno. V Evropski agenciji za zdravila (EMA) pa preverjanje cepiva Sputnik V poteka že več mesecev in še kar ni jasno, kdaj bi lahko bilo zaključeno.

9.55 V petek ob 7.604 PCR-testih je bilo pozitivnih 2.985 testov, Poklukar prosi za upoštevanje pogoja PCT

Včeraj so opravili 7.604 PCR-testov na koronavirus, od tega je bilo pozitivnih 2.987 testov. Delež pozitivnih testov je znašal 39,3 odstotka. Opravljenih je bilo 32.514 hitrih antigentskih testov, urmlo je devet ljudi.

V državi je zdaj 26.682 aktivnih primerov, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev znaša 1.265,2, kar predstavlja šest-odstoten porast.

V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 558 covidnih bolnikov, tri več kot dan prej, od tega 132 na intenzivnem oddelku, dva manj kot dan pred tem. Umrlo je devet covidnih bolnikov.

9.00 Na avstrijskem Koroškem zaostrujejo ukrepe proti koronavirusu

Na avstrijskem Koroškem bodo 4. novembra začeli veljati strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. V nočne lokalne in dogodke, kjer se zbira več kot 500 ljudi in sedežni red ni določen, bodo lahko prišli le tisti, ki so bodisi cepljeni proti covidu-19 ali preboleli, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Poleg tega bo v vseh trgovinah in kulturnih ustanovah, kjer ne velja pravilo PCT, obvezna maska tipa FFP2, je še sklenila deželna vlada v Celovcu. Obenem bodo poostrili nadzor nad izvajanjem ukrepov.

V zadnjih dneh je število okužb in bolnikov v koroških bolnišnicah zelo naraslo. V četrtek so prvič od decembra lani zabeležili več kot 300 okužb, danes je bilo v bolnišnicah prvič od pomladi več kot 100 bolnikov s koronavirusom, od tega 18 na intenzivni negi, še poroča APA.

Za zaostritev ukrepov se je danes poleg Koroške odločila tudi dežela Zgornja Avstrija, kjer bodo ostrejši ukrepi v veljavo stopili 8. novembra, že pred tem pa tudi deželi Štajerska in Tirolska.

8.15 FDA odobrila uporabo Pfizerjevega cepiva za otroke od 5 do 11 let

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v petek odobrila izredno uporabo Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 za otroke, stare od pet do enajst let. Tak ukrep je FDA v torek priporočil neodvisni panel strokovnjakov.

Cepivo mora sedaj potrditi še Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC), katerega raziskave so potrdile, da se lahko otroci prav tako okužijo z novim koronavirusom kot odrasli.

Za odobritev cepljenja otrok je v torek glasovalo 17 članov panela, eden pa se je vzdržal. Otroci bodo dobili tretjino odmerka, ki gre odraslim osebam

image_alt
Epidemiolog Mario Fafangel: Če še kdo ni opazil, je pandemija

Pfizer trdi, da so klinični testi pokazali, da cepivo zagotavlja več kot 90-odstotno zaščito pred obolelostjo pri otrocih tudi s tretjino odmerka, manjši odmerek pa naj bi zmanjšal tudi tveganja za stranske učinke.

Naslednji je na vrsti 2. novembra panel strokovnjakov pri CDC, nato pa bo odločitev sprejela še direktorica CDC Rochelle Walensky. Bela hiša ima že pripravljen načrt za distribucijo cepiva za otroke. Predvidevajo, da bodo lahko cepili okoli 28 milijonov otrok starih od pet do enajst let.

FOTO: Pfizer via Reuters
FOTO: Pfizer via Reuters
Strokovnjaki FDA so v torek sporočili, da so koristi od cepljenja otrok veliko večje kot pa morebitna tveganja, kljub redkim primerom srčnega vnetja pri najstnikih.

Otroci so izpostavljeni manjšemu tveganju resnega obolenja s covidom-19, vendar pa so znanstveniki menili, da je treba staršem dati možnost za zaščito otrok, še posebej tistih, ki so izpostavljeni tveganjem okužb in bolezni, ker živijo tam, kjer na primer v šolah ni treba nositi zaščitnih mask.

V ZDA so doslej zaradi covida-19 hospitalizirali okoli 8300 otrok, starih od pet do enajst let. Tretjina jih je končala na intenzivni negi, skoraj sto pa jih je umrlo.

8.05 Italijanska sodišča dopuščajo suspenz necepljenih delavcev

S pandemijo covida-19 se je v svetu pojavila tudi razprava, kako ukrepati, če se zaposleni ne želijo cepiti, četudi je to ponekod obvezno, ali nositi maske. V Italiji so podjetja iz teh razlogov že napotovala na prisilni (ne)plačan dopust in podajala odpovedi delovnega razmerja, sodišča pa so jim na prvi stopnji že pritrdila.

Kot ugotavlja Lan Wudler iz Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS), italijanska delovna sodišča na tem področju že vzpostavljajo sodno prakso.

Delodajalec tako lahko po mnenju več italijanskih sodišč zaposleno osebo, ki je zavrnila cepivo zoper covid-19, ali če so cepiva, ki jih je zavrnila, bistvena zahteva za opravljanje poklica, suspendira na podlagi presoje pristojnega zdravnika o njeni začasni nezmožnosti za delo.

FOTO: Marco Bertorello/Afp
FOTO: Marco Bertorello/Afp

Med konkretnimi primeri Wudler v publikaciji ZDS izpostavlja marčno odločitev delovnega sodišča v Bellunu, da zavrne pritožbo nekaj članov pomožnega zdravstvenega osebja v domu za starostnike, ki so zavrnili cepljenje proti covidu-19 in jih je delodajalec zato poslal na prisilni plačani dopust. Sodnik je v tej zadevi izpostavil, da mora delodajalec poskrbeti za zdravje in varnost zaposlenih ter gostov in obiskovalcev. Odločitev delodajalca, ki medicinskim sestram ni mogel dodeliti druge naloge, je ocenil kot zakonito.

Prav tako je delovno sodišče v Modeni zavrnilo pritožbo dveh fizioterapevtov, ki ju je delodajalec, dokler se ne bosta cepila, suspendiral brez nadaljnjega izplačila plače. Naslonilo se je namreč na uredbo, ki cepljenje določa kot bistveno zahtevo za opravljanje poklica. »Delodajalec lahko zaposleno osebo suspendira, ker je njeno opravljanje dela tudi morebitni vir škode in odgovornosti zanj,« je povzel Wudler.

Potem ko je zdravnik navedel, da je delavka zaradi zavrnitve cepljenja nezmožna za stik z drugimi ljudmi, zaradi česar ji je delodajalec začasno prepovedal opravljanje dela, je njen suspenz brez nadaljnjega izplačila plač potrdilo tudi delovno sodišče v Rimu.

7.50 Virologinja Tatjana Avšič Županc za N1: Virus je verjetno že dosegel maksimalno nalezljivost

Virologinja Tatjana Avšič Županc je v pogovoru za N1 dejala, da jo predvsem skrbi morebitni prihod kakšne nove različice novega koronavirusa, ki bi se učinkoviteje izognila imunskemu odzivu. Hkrati pa skoraj ne vidi več možnosti, da bi se virus širil še lažje, kot se trenutna različica delta.

Kadar govorimo o virusu, ki ima samo enega gostitelja, v primeru novega koronavirusa smo to ljudje, je cepivo idealna obramba. Seveda pa zaščita ni popolna, nič ni 100-odstotno, je dejala Avšič Župančeva, ki vodi laboratorij za diagnostiko zoonoz na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo in je tudi profesorica na ljubljanski medicinski fakulteti.

Virologinja Tatjana Avšič Županc. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Virologinja Tatjana Avšič Županc. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Razumem, da je kriza, razumem, da so ljudje jezni zaradi komunikacije oblasti. Razumem, da ostajajo brez služb, razumem, da so ljudje nezadovoljni z vlado, s političnim stanjem v državi, z ekonomskim stanjem, ki bo vsak dan slabše. Ljudje si ne bi smeli delati utvar - prava kriza se bo v ekonomskem smislu pokazala šele čez nekaj let. Ampak iz nezadovoljstva z vlado in trenutno politično situacijo v Sloveniji potegniti sklep, da se zaradi tega ne boste cepili in da boste nasprotovali PCT-pogoju, pa se mi res ne zdi logično,« je dejala.

Ob nedavnih navedbah direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka, da naj bi se »rojevala nova različica, ki bo še za 20 odstotkov bolj kužna od delte,« je pojasnila, da gre pri tej različici za podtip različice delta z dvema dodatnima mutacijama na beljakovini bodice S. »Vendar za zdaj ne vemo, ali ima virus zaradi tega kakšne posebne lastnosti, posebne prednosti,« je dodala Avšič Župančeva.

Po njenih besedah podatka, da je podtip različice delta še za 20 odstotkov bolj nalezljiv, do danes še ni mogoče zaslediti v strokovno-znanstveni literaturi. Vsekakor pa je ta podtip različice delta, ki smo ga v Sloveniji do zdaj zaznali v treh primerih, pod drobnogledom.

»Mislim, da bi morali biti določeni ljudje bolj kritični do svojih sposobnosti za interpretacijo znanosti. Ta komunikacija je včasih pri nas res na nizki ravni. Jaz se z virusi ukvarjam že skoraj 40 let, pa se mi še vedno zdijo bolj nepopisana kot popisana knjiga. Nov virus, s katerim imamo opravka zdaj, še toliko bolj,« je opomnila.

image_alt
Edini, ki v Sloveniji dokazujejo novi koronavirus

Kot je povedala, so jih pristojni za obvladovanje epidemije covida-19 sicer občasno vprašali za mnenje, a jim njihovi odgovori večkrat niso bili pogodu. »In ker našega mnenja praviloma niso upoštevali, smo se pač sprijaznili z ignoranco in se posvetili svojemu osnovnemu delu in poslanstvu v času epidemije,« je dodala Avšič Župančeva.

Ali bi njihova večja vključenost pomagala k bolj uspešnemu spopadanju z epidemijo, ne ve. »Za nazaj je lahko biti pameten, po vojni so vsi generali. Vsekakor pa se mi zdi sporno, da smo bili v Sloveniji v najbolj kritičnih trenutkih priča številnim menjavam ljudi na najbolj odgovornih položajih. V kriznih situacijah so potrebni kontinuiteta, integriteta, ljudje z izkušnjami,« je poudarila.

Ocenila je, da se »verjetno večini ljudi zdi sporno, da si zjutraj seznanjen s slabo razumljivim novim ukrepom, že popoldne pa so informacije popolnoma drugačne. Komunikacijski vidik obvladovanja epidemije je res porazen, čeprav je to eden od zelo pomembnih dejavnikov pri obvladovanju kakršne koli krizne situacije«.

Preberite še:

Komentarji: