V Franciji protesti zaradi Macronove napovedi zaostritve ukrepov

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije koronavirusa.
Fotografija: Kljub protestom pa je v petek objavljena javnomnenjska raziskava agencije Ipsos-Sopra Steria pokazala, da se več kot 60 odstotkov Francozov strinja z obveznim cepljenjem zdravstvenih delavcev in zahtevo po potrdilu o cepljenju oziroma negativnemu testu za vstop v javne prostore. FOTO: Clement Mahoudeau/AFP
Odpri galerijo
Kljub protestom pa je v petek objavljena javnomnenjska raziskava agencije Ipsos-Sopra Steria pokazala, da se več kot 60 odstotkov Francozov strinja z obveznim cepljenjem zdravstvenih delavcev in zahtevo po potrdilu o cepljenju oziroma negativnemu testu za vstop v javne prostore. FOTO: Clement Mahoudeau/AFP

19.14 Član češke olimpijske odprave pozitiven na covid-19

Češki olimpijski komite je danes sporočil, da je bil eden članov olimpijske odprave pozitiven na novi koronavirus po pristanku v Tokiu, ki bo od 23. julija naprej gostil olimpijske igre, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Okužbi potrdili še v češki in južnokorejski olimpijski delegaciji


18.43 V Franciji protesti zaradi Macronove napovedi zaostritve ukrepov

V Franciji se je danes več tisoč ljudi udeležilo protestov proti načrtom predsednika Emmanuela Macrona za uvedbo obveznega cepljenja zdravstvenih delavcev proti covidu-19 ter zaostritev omejitev, v skladu s katerimi bo pogoj za vstop v restavracije potrdilo o cepljenju ali negativnem testu na okužbo s koronavirusom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Protesti so danes potekali v Parizu, Marseillu, Lyonu in nekaterih drugih mestih, udeležili pa so se jih tudi rumeni jopiči.
Macron je v ponedeljek v televizijskem nagovoru med drugim napovedal, da bo od avgusta potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali negativnem testu na novi koronavirus obvezno tudi za vstop v restavracije, gledališča, kinodvorane in druge javne prostore ter sredstva javnega prevoza. Od jeseni bodo sicer v Franciji testi na novi koronavirus plačljivi razen v primeru zdravniške napotnice. Po njegovi napovedi se je na cepljenje do torka prijavilo več kot 900.000 Francozov.

17.05 Britanski minister za zdravje dva dneva pred sproščanjem ukrepov pozitiven na hitrem testu

Britanski minister za zdravje Sajid Javid je bil danes na hitrem testu pozitiven na okužb z novim koronavirusom in je zato v samoizolaciji. Kljub vse večjem številu okužb britanska vlada vztraja, da bodo v ponedeljek na Otoku sprostili večino omejitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP

Javid, ki je prevzel ministrstvo za zdravje 26. junija, je danes na twitterju objavil videoposnetek, v katerem je povedal, da se je ponoči slabo počutil in je zato opravil hitri test na okužbo, ki je bil pozitiven. »Sedaj sem torej doma v samoizolaciji skupaj z družino, dokler ne dobim rezultata PCR testa. Hvaležen sem, da sem bil cepljen z dvema odmerkoma cepiva in zaenkrat so moji simptomi zelo blagi,« je dodal. Če PCR test ne bo negativen, bo moral Javid v samoizolaciji ostati najmanj deset dni.

15.36 Grške oblasti na Mikonosu uvedle policijsko uro

Grške oblasti so danes zaradi zaskrbljujočega porasta novih okužb na med turisti priljubljenem otoku Mikonos uvedle policijsko uro in več drugih omejitev. Med drugim so prepovedale predvajanje glasbe v restavracijah, barih in nočnih klubih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policijska ura, ki bo veljala od enih do šestih zjutraj, in popolna prepoved predvajanja glasbe v restavracijah, lokalih in nočnih klubih bosta na Mikonosu v veljavi do 26. julija, je sporočil namestnika ministra za civilno zaščito Nikos Hardalias.
»Prebivalce, obiskovalce in trgovce na našem čudovitem otoku pozivamo, naj spoštujejo ukrepe (...), da bo mogoče hitro preprečiti širjenje virusa in se bodo razmere na Mikonosu lahko normalizirale,« je dejal.

Mikonos je ena glavnih turističnih destinacij v Grčiji, njegove slikovite plaže ter živahno nočno življenje pa vsako leto privabijo več sto tisoč obiskovalcev, med katerimi so tudi številne znane osebnosti, poroča AFP.

Tako kot v drugih turističnih državah se tudi v Grčiji v zadnjih tednih soočajo z naraščanjem števila okužb z novim koronavirusom, predvsem zaradi bolj nalezljive različice delta. V petek so v Grčiji potrdili skoraj 2700 novih okužb, medtem ko so prejšnji petek poročali o 400 novih okužbah.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


10.00 Včeraj v Sloveniji 61 novih okužb

Včerajšnji dan je k statistiki okužb z novim koronavirusom na območju Slovenije dodal še 61 novih, poroča portal Sledilnik za covid-19. Opravili so 1733 testov po molekularni metodi PCR, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 3,5 odstotka.

Hitrih antigenskih testov je bilo včeraj 38.643. Štirinajstdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev po najnovejših podatkih znaša 35,7. Ocena aktivnih primerov okužb v državi znaša 752.V slovenskih bolnišnicah je hospitaliziranih 28 obolelih s covidom-19, od teh 10 na intenzivnih oddelkih. Umrl ni nihče. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 860.777 polnoletnih oziroma 50 odstotkov, z vsemi odmerki pa 760.428 polnoletnih prebivalcev oziroma 44 odstotkov.

Pri starejših od 50 let je delež cepljenih s prvim odmerkom 63 odstotkov, z drugim odstotkom pa 58 odstotkov. V petek so cepili 3872 ljudi, navaja vlada.

Komentarji: