Večina okuženih po sedmih dneh izolacije še vedno pozitivna

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Testiranje na virus. FOTO: Peter Parks/AFP
Odpri galerijo
Testiranje na virus. FOTO: Peter Parks/AFP

18.40 Večina okuženih po sedmih dneh izolacije še vedno pozitivna

Po besedah predstojnice infekcijske klinike Tatjane Lejko Zupanc je večina okuženih s koronavirusom sedmi dan izolacije ob opravljene hitrem testu še vedno pozitivnih, zato izolacije predčasno ne smejo prekiniti. Po poročanju medijev podobno beležijo tudi na nekaterih testirnih točkah, kjer izvajajo hitro testiranje.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je v sredo za dobro označil odločitev, da se osebe po izolaciji na delovno okolje ne morejo vrniti brez negativnega hitrega testa. Za testiranje na okužbo z novim koronavirusom z namenom prekinjanja izolacije sedmi dan je po njegovi oceni uporaba hitrih testov povsem primerna. Hitri testi so sicer nekoliko manj občutljivi, a precej dobro pokažejo, koliko je oseba kužna, je dejal.

Trajanje izolacij po koronavirusni okužbi je od ponedeljka ob določenih pogojih namreč mogoče skrajšati z deset na sedem dni. Posamezniki tako 24 ur pred zaključkom izolacije ne smejo imeti vročine in drugih zdravstvenih težav, sedmi dan pa morajo opraviti hitri test na koronovirusno okužbo, izvid katerega mora biti negativen.

17.05 Ema odobrila Pfizerjevo zdravilo

Evropska agencija za zdravila je (Ema) danes priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za promet s Pfizerjevim zdravilom za zdravljenje covida-19 paxlovid. Glede na laboratorijske študije je mogoče pričakovati, da bo to učinkovito tudi pri okužbi s koronavirusno različico omikron, so zapisali na Emi. Emin odbor za človeška zdravila (CHMP) je uporabo zdravila priporočil za odrasle bolnike s covidom, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za hudo obliko bolezni.

Pfizerjevo tabletko so že uvozili v Južno Korejo. FOTO: Pool Reuters
Pfizerjevo tabletko so že uvozili v Južno Korejo. FOTO: Pool Reuters

14.40 Italija bo sprostila vstopne pogoje

Italija bo sprostila omejitve ob vstopu v državo. Od 1. februarja bodo potniki za vstop v državo tako potrebovali le še potrdilo PCT, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA v četrtek dejal tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje. Za vstop v Italijo sicer trenutno še velja, da morajo prebolevniki in cepljeni obvezno predložiti tudi negativni izvid testa na novi koronavirus.

V Italiji sicer še vedno zaznavajo povečano število okužb. V sredo so poročali o okoli 167.000 novih okužbah.

Omikron. FOTO: Shutterstock
Omikron. FOTO: Shutterstock

12.15 V Sloveniji potrdili prvi primer nove podrazličice omikrona

V Sloveniji smo potrdili prvi primer nove podrazličice omikrona BA.2, je na novinarski konferenci potrdila direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik.

Doslej je v petem valu epidemije covida-19, ki ga zaznamuje koronavirusna različica omikron, prevladovala podrazličica BA.1, ki je pri nas postala prevladujoča v nekaj tednih, trenutno jo potrdijo v več kot 95 odstotkih vzorcev za PCR-testiranje. Enotnih podatkov o razlikah v kužnosti med podrazličicama še ni, je dejala.

image_alt
Omikron kot vesoljni potop

Agencija Združenega kraljestva za zdravstveno varnost (UKHSA) je v prvih desetih dneh januarja v Veliki Britaniji odkrila več kot 400 primerov nove podrazličice in navedla, da so jo odkrili tudi v približno 40 drugih državah. Med njimi so tudi Indija, Danska in Švedska, kjer ta podrazličica predstavlja večino najnovejših primerov.

Hospitalizirani covid bolniki v UKC Maribor FOTO: UKC Maribor
Hospitalizirani covid bolniki v UKC Maribor FOTO: UKC Maribor

11.00 Danska prva v EU ukinja ukrepe za omejitev koronavirusa

Danska bo kot prva članica Evropske unije kljub rekordnim okužbam s koronavirusom prihodnji teden odpravila skoraj vse omejitvene ukrepe, je v sredo napovedala predsednica vlade Mette Frederiksen. Pri tem vlada računa, da bo pri spopadu z blažjo različico omikron pomagala visoka stopnja precepljenosti v državi.

S 1. februarjem Dancem na večini krajev ne bo treba več nositi mask ali kazati potrdil o cepljenju, barom in restavracijam se ne bo treba več predčasno zapirati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Frederiksenova je ta korak označila za mejnik. Poslavljamo se od omejitev in pozdravljamo življenje, ki smo ga poznali pred pandemijo, je dejala.

Vlada z odpravo omejitev sledi navodilom pristojne državne komisije za nadzor bolezni, ki je priporočila postopno odpravo izrednih ukrepov za boj proti pandemiji. Pri odpravi ukrepov glavno vlogo igra visoka stopnja precepljenosti prebivalstva. Na Danskem je namreč cepljenih več kot 80 odstotkov vseh prebivalcev, polovica pa je že prejela poživitveni odmerek.

Kljub velikemu številu okužb zdaj prevladujoča različica omikron na Danskem števila bolnikov na enotah intenzivne nege in na respiratorjih ni povečala.

Obvezno testiranje bo sicer odvisno od cepilnega statusa in bo za nekatere še naprej veljalo ob vstopu v državo. Testiranje in drugi previdnostni ukrepi ne bodo obvezni, vendar bodo še vedno priporočljivi.

Danska že več dni sicer podira rekorde v številu okužb. V državi s 5,8 milijona prebivalcev so v sredo potrdili 46.747 novih primerov okužb. Število okužb je sicer visoko, a naj bi glede na oceno zdravstvenih oblasti epidemija kmalu dosegla svoj vrh.

Več evropskih držav, vključno s Francijo, Irsko in Veliko Britanijo, je zaradi nižje stopnje hospitalizacij kot v prejšnjih valovih prav tako že napovedalo odpravo ali znatno zmanjšanje omejitev, kljub rekordnemu ali zelo visokemu številu primerov.

10.35 Tudi Moderna začela testiranje omikronu prilagojenega cepiva

Ameriško podjetja Moderna je začelo klinično testiranje poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19, posebej prilagojenega koronavirusni različici omikron, je v sredo sporočilo podjetje. Da začenjata testiranje omikronu prilagojenega cepiva, sta že v torek sporočili tudi podjetji Pfizer in Biontech.

Testiranje cepiva Moderne bo zajelo 600 odraslih, od katerih jih je polovica pred vsaj šestimi meseci že prejela dva odmerka Moderninega cepiva, druga polovica pa je poleg prvih dveh prejela že tudi poživitveni odmerek.

Poživitveni odmerek, posebej usmerjen proti omikronu, bodo torej testirali tako tretji kot tudi četrti odmerek, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo ameriško podjetje.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Obenem so sporočili tudi rezultate o učinkovitosti poživitvenega odmerka svojega cepiva, ki se že uporablja. Ugotavljajo, da šest mesecev po prejemu raven protiteles za omikron pade za šestkrat v primerjavi z najvišjo ravnjo, ki so jo zabeležili 29 dni po prejemu tretjega odmerka. So pa protitelesa še vedno zaznavali pri vseh sodelujočih.

Ugotovitve so zbrali na podlagi preučitve krvi 20 ljudi, ki so prejeli poživitveni odmerek. Ta sicer znaša polovično količino prvih dveh odmerkov.

V podjetju so sicer zadovoljni, da protitelesa za omikron vztrajajo tudi šest mesecev po cepljenju, kljub temu pa so se odločili nadaljevati razvoj prilagojenega poživitvenega odmerka v luči dolgotrajne grožnje, ki jo predstavlja zmožnost omikrona, da se izogne imunski zaščiti, je sporočil prvi mož Moderne Stephane Bancel.

Testiranje omikronu prilagojenega cepiva proti covidu sta že začeli tudi podjetji Pfizer in Biontech. Njuno cepivo tako kot cepivo Moderne temelji na tehnologiji mRNK, ki omogoča lažje spreminjanje cepiva, da zajame tudi mutacije, značilne za nove različice.

9.50 Easyjet kljub omikronu prepolovil četrtletno izgubo

Britanski nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet je v prvem četrtletju poslovnega leta, ki se za podjetje začne oktobra, kljub pojavu koronavirusne različice omikron prepolovil izgubo pred davki. Ta se je ustavila pri 213 milijonih funtov (255 milijonov evrov), potem ko je v istem predlanskem obdobju znašala 423 milijonov funtov.

Prihodki od prodaje so v trimesečju do konca decembra poskočili za skoraj petkrat na 805 milijonov funtov, pri čemer je zmanjšanje stroškov podjetja pomagalo izravnati vpliv visoke inflacije, Easyjetove poslovne rezultate povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Easyjet je v letu dni kljub kratkoročnim vplivom omikrona v decembru krepko izboljšal poslovanje, je ob objavi rezultatov poudaril izvršni direktor nizkocenovnika Johan Lundgren.

Po njegovih besedah se je družba med pandemijo močno spremenila, pri čemer je izpostavil optimizacijo, večjo prožnost in vzdržno varčevanje pri stroških.

Širjenje omikrona v decembru se je sicer odrazilo na rezervacijah, a je te po drugi strani spodbudila odločitev britanske vlade, da za potovanja niso več potrebna testiranja na covid-19. Družba s sedežem v mestu Luton, ki se nahaja severno od prestolnice London, pričakuje, da se bo na predkoronske ravni vrnila med poletnimi počitnicami.

9.45 V Angliji sprostili ukrepe za zajezitev koronavirusa

Kljub visokemu številu okuženih s koronavirusom so v Angliji danes sprostili skoraj vse ukrepe za zajezitev pandemije. V večini notranjih prostorov tako niso več obvezne maske, na večjih prireditvah in v klubih pa jim ni več treba preverjati covidnega potrdila. Odpravili so tudi priporočilo dela od doma, poročajo tuje tiskovne agencije.

Še naprej pa so maske obvezne na vlakih in avtobusih v Londonu, tudi v nekaterih trgovinah še naprej pozivajo k nošenju mask. Med drugim se sproščajo tudi omejitve pri vstopu v Anglijo. Od 11. februarja naprej cepljenim proti covidu-19 ne bo treba več opraviti testa ob prihodu.

Vlada Borisa Johnsona je ukrepe, ki so jih uvedli zaradi različice omikron, sprostila, potem ko so v začetku januarja opazili strm padec števila okužb. V zadnjih dneh se je število potrjenih novih okužb ustalilo, dnevno tako poročajo o 80.000 do 100.000 okužbah.

V Veliki Britaniji lahko vlada odloča o ukrepih le za Anglijo. Škotska, Wales in Severna Irska ukrepe sprejemajo avtonomno.

9.37 Opravili 19.707 testov po metodi PCR in 104.930 hitrih antigenskih testov

Včeraj so na območju države potrdili 14.206 okužb, je objavil portal Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Opravili so 19.707 PCR-testov in 104.930 hitrih antigenskih. Delež pozitivnih testov je bil 72-odstoten.

Po oceni NIJZ je v državi 143.696 primerov aktivnih okužb, 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 6814, tedensko povprečje pa 12.369.

Najnovejše podatke o številu obolelih, ki so izgubili boj s covidom-19, še čakamo. Na običajnih oddelkih sicer zdravijo 583 bolnikov s covidom-19, na intenzivnih pa 125. Skupno število hospitaliziranih še vedno narašča in znaša 708, k sreči pa je znova nižje število na intenzivnih oddelkih.

Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z dnevom prej zvišalo za 7341. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 12.368, je v primerjavi s predhodnim dnem višje za 560.

Največ okužb na posamezen dan doslej so potrdili v torek, in sicer 17.491.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.260.159 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.208.257.

Komentarji: