Vlada spremenila odlok o karanteni

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Karantena za polno cepljene ne bo obvezna. FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Karantena za polno cepljene ne bo obvezna. FOTO: Shutterstock 

20.20 V Italiji ponovno zabeležili rekordno število okužb

V Italiji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 220.000 okužb z novim koronavirusom, kar je vnovičen rekordni dnevni prirast števila okužb. V zadnjem dnevu je umrlo še 198 covidnih bolnikov, poročajo tuje tiskovne agencije. V zadnjem dnevu so opravili 1,13 milijona testov, 19 odstotkov je bilo pozitivnih.

19.50 Vlada spremenila odlok o karanteni

Vlada je odločila, da se po novem osebe, ki so bila v visoko tveganem stiku, ne napoti v karanteno na domu, če je prejela poživitveni odmerek cepiva Pfizer ali Moderna, je prebolela covid-19 pred manj kot 45 dnevi, ali je cepljena in prebolevnik. 

Zadnji teden je bil rekorden za virus. FOTO: Luis Cortes/Reuters
Zadnji teden je bil rekorden za virus. FOTO: Luis Cortes/Reuters

19.45 V zadnjem tednu rekordnih 9,5 milijonov novih okužb

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v tednu med 27. decembrom in 2. januarjem zabeležila 9,5 milijona novih okužb z novim koronavirusom, kar je 71 odstotkov več kot v tednu prej. To je največ novih primerov, ki so jih doslej zabeležili v sedmih dneh, so danes sporočili iz WHO. Pravo število okužb je še mnogo višje, saj ponekod ne testirajo dovolj ali pa nimajo celovitega poročanja, je posvaril vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

17.20 Na Filipinih necepljeni ne smejo zapuščati domov

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je danes ukazal aretacijo necepljenih oseb, ki zapuščajo svoje domove. V Manili in več provincah so ta teden zaradi hitrega porasta števila okužb z novim koronavirusom zaostrili ukrepe, med drugim so odredili necepljenim, da lahko domove zapustijo le za nujne opravke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Duterte je danes v vnaprej posnetem sporočilu dejal, da je njegovo stališče, da se lahko pridrži osebe, ki se niso cepile. Predstavnikom lokalnih oblasti je odredil, naj bodo pozorni na necepljene in jim ukažejo, naj ostanejo doma. »Če se bo uprl in odšel iz hiše in šel naokoli, se ga lahko zadrži. Če se bo še naprej upiral, pa lahko aretirajo neposlušno osebo,« je dodal.

image_alt
»Moj edini greh so uboji brez sojenja«

17.05 125 potnikov na letalu pozitivnih na virus 

Približno 70 odstotkov potnikov na letu iz italijanskega Milana v indijski Amritsar je bilo ob pristanku v sredo popoldne pozitivnih na covid-19. Potniki so se pred letom testirali in prejeli negativne rezultate testov. Pristojne oblasti so okužene potnike takoj namestile v institucionalno karanteno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.  Otroci in dojenčki, ki so potovali na letalu, so bili izvzeti iz testiranja. Od 160 testiranih potnikov jih je bilo 125 pozitivnih na virus, poroča britanski BBC.

Letalo v Indijo je bilo polno okuženih potnikov. FOTO: Michaela Rehle/Reuters
Letalo v Indijo je bilo polno okuženih potnikov. FOTO: Michaela Rehle/Reuters

15.15 Avstrija uvaja obvezne zaščitne maske tudi na prostem

V Avstriji so danes zaradi širjenja koronavirusne različice omikron sprejeli nove ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Kot so sporočili po srečanju avstrijske vlade, predstavnikov zveznih dežel in krizne skupine za usklajevanje ukrepov (Gecko), bodo zaščitne maske FFP2 na prostem obvezne, če ni dvometrske osebne razdalje.

Prav tako so na Dunaju sprejeli odločitev o skrajšanju veljavnosti covidnega potrdila na šest mesecev, s čimer naj bi spodbudili cepljenje s poživitvenim odmerkom. 

14.13 V zdravstvu v primeru kadrovske stiske delavcem brez simptomov po tveganem stiku ni treba v karanteno

Ob tveganem stiku v primeru zmanjšanja števila razpoložljivih zdravstvenih delavcev posameznemu delavcu, ki ne kaže znakov bolezni, ni treba v karanteno, je razvidno iz priporočil NIJZ. Tako imenovano tretjo fazo organizacije dela so v sredo razglasili v ptujski, danes jo bodo v celjski, v kratkem pa predvidoma tudi v šempetrski bolnišnici. Priporočila za obravnavo zdravstvenih delavcev s sumom na okužbo ali po izpostavitvi okužbi z novim koronavirusom, objavljena na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), predvidevajo tri faze organizacije dela glede na razpoložljivost zdravstvenih delavcev.

Tretja faza organizacije dela tako nastopi, ko je število razpoložljivih zdravstvenih delavcev zmanjšano, zmožnost zagotavljanja zdravstvene oskrbe pa ogrožena. Priporočila v tej fazi predvidevajo, da po tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, zdravstveni delavec nosi običajno zaščitno delovno opremo (najmanj zaščitno masko) glede na delovno mesto in skrbno spremlja svoje zdravstveno stanje naslednjih 14 dni. Karantena za delavca v tej fazi torej ni predvidena.

Če zdravstveni delavec v 14 dneh po tveganem stiku zboli s simptomi covida-19, navodila poudarjajo, da mora ta nemudoma prenehati opravljanje dela, ki je tvegano za prenos na bolnike in sodelavce. Ob tem naj skladno s protokolom zdravstvene ustanove delavec opravi test na koronavirus. Če je bil visoko tvegani stik že pred več dnevi, NIJZ zaradi ugotavljanja morebitne okužbe svetuje takojšnje testiranje.

Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da zdravstveni zavodi delujejo v skladu z priporočili NIJZ, po katerih lahko v vsakem javnem zdravstvenem zavodu služba za preprečevanje bolnišničnih okužb izdela protokol, ki je prilagojen lokalnim epidemiološkim razmeram. Je pa večina bolnišnic res razglasila tretjo fazo, ki je predvidena, ko je zdravstvenih delavcev premalo, so navedli.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

13.56 V karanteni 125 oddelkov v osnovnih in srednjih šolah

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je bilo v sredo v osnovnih šolah v karanteni 60 oddelkov, v srednjih šolah pa 65 oddelkov. Na ministrstvu pričakujejo, da se bodo razmere zaradi minulih praznikov zaostrile, a zapiranje šol naj ne bi bil sistemski ukrep.

V šolah se že tretje leto trajanja epidemije covida-19 ukvarjajo s tem, kako primerno organizirati izvajanje pouka. Ob upoštevanju vseh ukrepov in zahtev veliko težavo povzročajo karantene. Pred božično-novoletnimi prazniki, 23. decembra, je bilo namreč v osnovnem šolstvu kar 372 oddelkov v karanteni, v srednjem pa 52 oddelkov, so za STA sporočili z ministrstva.

Tudi na ministrstvu se pripravljajo na to, da se bodo razmere zaostrile in da bodo imele šole veliko dela zaradi večje obolevnosti in karanten. Po besedah ministrice Simone Kustec se tega na ministrstvu zavedajo in bodo s temi šolami po njenem zagotovilu v stiku in bodo skupaj iskali načine, kako organizirati delo.

13.54 Pri Cityju 21 okužb z novim koronavirusom, pozitiven tudi Guardiola

Angleški nogometni prvoligaš Manchester City je sporočil, da ima velike težave z okužbami z novim koronavirusom. Skupno je okuženih 21 igralcev in drugega osebja, vključno s trenerjem Pepom Guardiolo in njegovim pomočnikom Juanmajem Lillom.

Guardiola bo tako izpustil petkov pokalni obračun, na katerem bo manjkalo sedem Cityjevih igralcev in 14 članov drugega osebja, v gosteh pri Swindon Townu.

12.42 Do srede so udeleženci silvestrovanja v Beogradu potrdili 117 okužb

Med udeleženci organiziranega potovanja z vključenim silvestrovanjem v Beogradu je epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zaznala večje število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. Do vključno srede so med udeleženci tako potrdili 117 okužb, so objavili na spletni strani NIJZ.

Na NIJZ so v okviru epidemiološke preiskave ugotovili, da vse osebe, ki so se udeležile potovanja, predstavljajo visokorizični stik. Po podatkih organizatorja potovanja je teh oseb 559. Večino so napotili v karanteno, razen osebe, ki spadajo med izjeme.

Na silvestrovanje je po poročanju Televizije Slovenija (TVS) potovalo več kot 600 potnikov in članov ekipe turistične agencije. Večina jih je izpolnjevala pogoj preboleli ali cepljeni (PC), preostali so bili testirani. Izpolnjevanje pogoja so preverjali pred odhodom in pred vrnitvijo, so pojasnili.

Gre za turistično agencijo Colegium Mondial Travel, kjer so za TVS povedali, da so prve informacije o okužbah dobili prek družbenih omrežij. Vse udeležence silvestrovanja so zato pozvali, naj opravijo preventivni hitri test in se preventivno samoizolirajo.

Na NIJZ so v okviru epidemiološke preiskave ugotovili, da vse osebe, ki so se udeležile potovanja na silvestrovanje v Beogradu, predstavljajo visokorizični stik. FOTO: Oliver Bunic/AFP
Na NIJZ so v okviru epidemiološke preiskave ugotovili, da vse osebe, ki so se udeležile potovanja na silvestrovanje v Beogradu, predstavljajo visokorizični stik. FOTO: Oliver Bunic/AFP

12.04 Na Hrvaškem več kot 9000 novih okužb

Na Hrvaškem so po poročanju hrvaških medijev potrdili 9058 novih okužb s koronavirusom na dnevni ravni, kar je največ doslej. Pozitivnih je 45 odstotkov vseh testov na novi koronavirus. Največjo rast novih okužb so zaznali v starostni skupini od 20 do 29 let. V državi že razmišljajo o dodatnih protikoronskih ukrepih.

Novi protikoronski ukrepi na Hrvaškem naj bi bili po poročanju časnika Jutarnji list predvsem povezani s skrajšanjem delovnega časa gostinskih lokalov do 22. ure ter prepovedjo množičnih zbiranj. Nove omejitve naj bi veljale za celotno državo, ne samo za obalo, saj povsod po državi opažajo rast števila novih okužb z novim koronavirusom.

Na Hrvaškem so že v sredo potrdili rekordnih 8587 novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni. Pred tednom dni so na dnevni ravni potrdili 5958 novih okužb, pred 14 dnevi 3831.

Cepilni center v Zagrebu. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Cepilni center v Zagrebu. FOTO: Antonio Bronic/Reuters

11.54 V Sloveniji je umrlo še pet obolelih s covidom-19

Po vladnih podatkih je boj s covidom-19 izgubilo še pet ljudi. V bolnišnicah zdravijo 550 bolnikov, od tega jih 161 potrebuje intenzivno nego. V primerjavi s prejšnjim dnevom je v bolnišnicah osem bolnikov več, v enotah intenzivne terapije pa en bolnik več. Najmlajši bolnik na navadnem oddelku je star 22 let, na intenzivni negi pa 21 let.

10.52 V Veliki Britaniji v bolnišnicah najvišje število covidnih bolnikov od februarja lani

V Veliki Britaniji je število bolnikov, ki se zaradi novega koronavirusa zdravijo v bolnišnicah, najvišje od 19. februarja lani. Po podatkih vlade je bilo v torek v Združenem kraljestvu v bolnišnicah skupaj 17.276 covidnih bolnikov, kar je 58 odstotkov več kot prejšnji teden, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Britanski premier Boris Johnson je v sredo dejal, da se število bolnišničnih sprejemov podvoji vsakih devet dni in da se v državi soočajo z najhitrejšim porastom primerov covida-19 doslej.

Zadnji razpoložljiv podatek o sprejemih v bolnišnice za celotno Združeno kraljestvo kaže, da je bilo 28. decembra v bolnišnico sprejetih 2258 covidnih bolnikov, kar je za 83 odstotkov več kot teden pred tem. V drugem valu epidemije je bilo največ covidnih bolnikov v enem dnevu hospitaliziranih 12. januarja 2021, in sicer 4583.

V Veliki Britaniji je zaradi hudega pomanjkanja osebja v povezavi s koronavirusno različico omikron več kot 20 bolnišnic že razglasilo kritične razmere, kar bi lahko vodilo v to, da bolnišnicam ne bi uspelo več zagotavljati ključnih storitev.

10.49 V Italiji poleg obveznega cepljenja za starejše od 50 let še dodatni protikoronski ukrepi

Italijanska vlada je v sredo zvečer poleg obveznega cepljenja proti covidu-19 za starejše od 50 let, ki bo veljalo od 15. februarja in predvideva denarne kazni do 1500 evrov za tiste, ki tega ne bodo spoštovali, sprejela še dodatne protikoronske ukrepe. Spremembe so pri obveznem izpolnjevanju pogoja PCT in karanteni učencev in dijakov.

Spremenjena karantenska pravila za učence in dijake bodo po poročanju Primorskega dnevnika omogočila, da bo pouk še naprej načeloma večinoma potekal v šolah.

Italijanska vlada pod vodstvom Maria Draghija je poleg tega razširila uporabo covidnega potrdila. Po novem bo pogoj PCT (prebolevnik, cepljen, testiran) veljal za vstop v trgovine, banke, frizerske salone ter urade javne uprave. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati za vstop v trgovine, ki prodajajo osnovne življenjske potrebščine, in lekarne.

Italijanska vlada je v sredo soglasno sklenila, da bo cepljenje obvezno za ljudi, stare 50 let ali več. Tistim, ki se ne bodo držali nove uredbe, grozi globa v višini od 600 do 1500 evrov.

Testiranje v Rimu. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Testiranje v Rimu. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

9.35 V Sloveniji še 3829 okužb z novim koronavirusom

Včeraj so na območju Slovenije evidentirali še 3829 okužb z novim koronavirusom, je objavljeno na portalu Nacionalnega centra za javno zdravje (NIJZ). Število okužb je v primerjavi s torkom, ko jih je bilo 4068, nekoliko upadlo.

Opravili so 10.083 testov po metodi PCR, kar pomeni, da je delež pozitivnih med njimi znašal okoli 38 odstotkov. Po oceni NIJZ imamo v državi 25.752 primerov aktivnih okužb. Tedensko povprečje znaša 2361, 14-dnevna incidenca na 10.000 prebivalcev pa 1213.

Število aktivnih primerov se je v primerjavi z dnevom prej povišalo za 2711. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je višje za 303, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa za 127.

Včeraj so opravili tudi 90.327 hitrih antigenskih testov. V času od začetka epidemije so skupno potrdili 478.860 okužb. Z enim odmerkom je cepljenih 1.252.985 prebivalcev, z vsemi pa 1.193.012.

8.40 Zneski, ki jih Slovenija nameni za testiranje, so vrtoglavi

Stroške za hitro testiranje na covid-19 od 8. novembra lani spet krije država. Zneski, ki jih nameni za to, so vrtoglavi. Naredili smo pavšalen izračun in grobo oceno, koliko je v povprečju davkoplačevalce v slabih dveh mesecih stalo odkritje in potrditev enega pozitivnega primera.

V 56 dneh (8. 11. 2021–3. 1. 2022) je bilo opravljenih 3.736.060 hitrih testov (HAG). Če upoštevamo, da država izvajalcem testiranja krije stroške testiranja HAG v najvišji vrednosti sedem evrov na storitev, stroške testov HAG za samotestiranje pa v vrednosti 2,5 evra za test, skupaj torej 9,5 evra, je hitro testiranje v omenjenem obdobju stalo 35.492.570 evrov. V povprečju je za hitre teste v tem času država torej porabila 636.796 evrov na dan.

image_alt
Za odkritje in potrditev enega primera 3400 evrov

Preberite še:

Komentarji: