Veter ponekod ruval drevesa, strela je udarila v tri stanovanjske hiše

V soboto bo deloma sončno s kakšno popoldansko ploho ali nevihto.
Fotografija: V Domžalah je veter podrl drevo. FOTO: CZR Domžale
Odpri galerijo
V Domžalah je veter podrl drevo. FOTO: CZR Domžale

Agencija za okolje (Arso) je že zjutraj izdala opozorilo opozarja, da so ob močnih nevihtah pojavljala tudi krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo. Z Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) poročajo, da so imeli gasilci že precej dela v Brežicah, Braslovčah, Krškem, Laškem, Ivančni Gorici, Domžalah, Medvodah, Litiji in Dolu pri Ljubljani, kjer je močan veter odkrival strehe in zalival objekte. 

Prvi izrazitejši val neviht je Slovenijo prešel že zgodaj dopoldne, sledili so valovi sredi dneva, tudi proti večeru je bilo vreme nestabilno. Ob nevihtah je ob morju zapihal močan veter zahodnih in severnih smeri s sunki od 70 do sto kilometrov na uro.

Ob predvidenih močnejših nevihtah lahko v petek čez dan in v noči na soboto narastejo manjši vodotoki in hudourniki, ob močnejših nalivih pa se lahko tudi razlijejo, so še opozorili na Arsu. Verjetnost za hitro naraščanje vodotokov bo odvisna predvsem od prehoda neviht. Reke lahko narastejo do velikih pretokov predvsem v severni in vzhodni Sloveniji.



V Domžalah je veter podrl drevo. FOTO: CZR Domžale
V Domžalah je veter podrl drevo. FOTO: CZR Domžale


Iz smeri Italije je severozahodno in del zahodne Slovenije že zajel nevihtni sistem z dežjem, je poročal portal Neurje.si. Na območju Furlanije je na južnem robu nevihtnega sistema nastala močna supercelična nevihta s točo, silovitimi sunki vetra in močnimi nalivi. Omenjena celica je na poti do Slovenije popolnoma oslabela.

Sistem neviht se je nato pomikal čez Slovenijo v smeri proti vzhodu.  V središču Ljubljane se je že dopoldan že razbesnelo neurje z močnim vetrom in nalivi, v Kamniku je padala toča. Dopoldne so na Kočevski cesti v Kočevju gasilci PGD Dolga vas in Kočevje razžagali in odstranili večjo drevesno vejo, ki je padla na ostrešje stanovanjske hiše, težave s podrtim drevjem so imeli tudi domžalski gasilci.

Ob 13.18 je po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) na Rožniku v Laškem udarila strela v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Laško so s termo kamero pregledali prostore. Vzdrževalca Elektro Celje sta odklopila elektriko do odprave napak na električni napeljavi. Zgorela je doza električne napeljave v garaži. Uničena je električna napeljava v hiši ter poškodovan omet v prostorih.

V Domžalah je veter podrl drevo. FOTO: CZR Domžale
V Domžalah je veter podrl drevo. FOTO: CZR Domžale


Nevihtni sistem se bo pomaknil do Dalmacije


V drugem delu poslabšanja, predvsem popoldne in zvečer, so bile močne nevihte lokalno predvsem v jugozahodni in južni Sloveniji (Primorska in Notranjska). Nevihtni sistem se bo pomikal iz smeri severne Italije prek Jadrana v smeri Primorske in hrvaške Istre, Kvarnerja, kasneje pa tudi nižje do Dalmacije. Lokalno so možni močni nalivi, silovit nevihtni piš in toča, še opozarjajo vremenoslovci.

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bo nastalo nekaj ploh ali neviht. V nedeljo in ponedeljek bo prevladovalo sončno vreme, popoldne je zlasti v gorskem svetu možna kakšna ploha.

Kaj kaže vremenska slika in kakšna je napoved za sosednje pokrajine? Nad Alpami in našimi kraji se zadržuje frontalna cona, so pojasnili meteorologi na Arsu. S severnimi do severovzhodnimi vetrovi bo nad naše kraje začel dotekati hladnejši zrak.

V sosednjih pokrajinah bo danes spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. Ob severnem Jadranu bo večji del dneva še sončno, zvečer pa se bodo tudi tam pojavljale nevihte, ki jih bo ponekod spremljal močan veter. Jutri bo ob Jadranu prevladovalo sončno vreme, pihala bo šibka burja. Drugod bo nekaj več spremenljive oblačnosti, popoldne bo nastalo nekaj ploh in neviht.

Lahko nam pošljete fotografije vremenskega dogajanja na vašem koncu.

Preberite še:

Komentarji: