KPK: Ravnanje, kot je prikazano v posnetku, terja odziv

Matej Tonin in Zdravko Počivalšek pričakujeta pojasnila okoljskega ministra glede objavljenega posnetka. Opozicija poziva k odstopu in žuga z interpelacijo.
Fotografija: FOTO:Jure Erzen/Delo
Odpri galerijo
FOTO:Jure Erzen/Delo

Plačevanje davkov je nujno in za tem stojim, je v prvem odzivu po objavi posnetka, na katerem naj bi kot takratni gospodarski minister podjetniku Bojanu Petanu svetoval, kako se izogniti plačilu davka, poudaril okoljski minister Andrej Vizjak. Posnetek in njegovo celotno montažo je označil za manipulacijo, prst pa uperil proti »odpadkovni mafiji«.

Medtem je opozicija na nogah in zahteva odstop ministra, vrstijo se tudi pozivi k odstopu celotne vlade. Če Vizjak ne bo odstopil sam, v delu opozicije ne izključujejo možnosti njegove nove interpelacije. Odzvala se je tudi Komisija za preprečevanje korupcije, kjer razlagajo, da »čeprav gre za dogodek izpred več kot deset let, ki ga Komisija zaradi časovne oddaljenosti v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi ne more več obravnavati, pa ravnanje, kot je prikazano v objavljenem prispevku, terja odziv.«

image_alt
Voda je zdramila slovenske volivke in volivce

»Z moje strani obstaja utemeljen sum, da ne gre za avtentične posnetke. Po moji oceni gre za neko lepljenko, prirejeno zvočno kompozicijo z namenom, da se me diskreditira. Gre za hude obtožbe, ki jih obžalujem,« je Vizjak poudaril ob robu vladnega obiska obalno-kraške regije.

POP TV je v ponedeljek objavil 14 let star posnetek, na katerem naj bi Vizjak Petanu v času prve Janševe vlade predlagal, kako se izogniti plačilu davka. Obenem mu je ponujal sodelovanje države in nadzornega sveta, če bo privolil v njegove pogoje.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Vizjak je na objavljenem posnetku plačevanje davkov državi opisal kot »glupo« in večkrat ponovil, da lahko Petanu zagotovi politično podporo pri tem, navaja portal 24ur.com. Gre za, kot je slišati s posnetka, nekaj čez 30 milijonov evrov. »Jaz ne vem, zakaj bi denar metal stran za tako bedasto stvar. Daj mi ti povej. Meni je to totalno nelogično. Da bi ta denar od Term Čatež, ne vem koliko milijonov, šel za plačevanje davkov,« je slišati.

Vizjak je danes posnetek označil za zmanipulirano lepljenko, ki je po njegovem plod sodelovanja podjetnika Martina Odlazka in »njegovega imperija, ki se ukvarja tudi s smetmi«. Tudi sicer je Vizjak prst uperil proti »odpadkovni mafiji«.

»Tega konstrukta si ne znam drugače razlagati, kot da gre za poskus likvidacije mene s tega položaja v povezavi z 'odpadkovno zgodbo'. Doslej je vedno 'odpadkovna mafija' likvidirala ministre, ki so bili na položaju, ko so predlagali nekaj, kar jim poslovno ne ustreza,« je dejal Vizjak.

Spomnil je, da je okoljsko ministrstvo pripravilo zakon o varstvu okolja, ki po njegovih besedah sledi načelom varovanja okolja in interesom ljudi, podpirajo pa ga tudi nevladne organizacije. »To pomeni konec velikim dobičkom te smetarske mafije,« je dejal.

Vizjak: Resnici hočem priti do dna

»Z gospodom Petanom se nikoli nisem dogovarjal ali sporazumeval o nobenem poslovnem delu, sodelovanju, poslu ali čemerkoli drugem. Res gre za hude obtožbe. Tudi nobenih rezultatov teh očitanih dejanj ni,« je še poudaril Vizjak. Po ministrovem mnenju ni naključje, da so 14 let star posnetek »oziroma lepljenko nekaterih izjav« objavili ob posredovanju predloga zakona o varstvu okolja vladi. Dejal je še, da hoče priti resnici do dna.

Na objavo Vizjakovega posnetka se je med drugim odzval tudi notranji minister Aleš Hojs. »Več let star prisluh ministra Vizjaka mi je bil predstavljen že pred časom, z opozorilom, da bo ob pravem času predvajan in uporabljen za rušenje njega in vlade,« je zapisal na twitterju. Kot je dodal, mu je bilo povedano tudi, da zadevo vodijo iz Odlazkovih logov. »Če spremljamo njihove portale, radie in tisk, je jasno vse,« je sklenil Hojs.

Opozicija za odstop, če ne sledi interpelacija

Po objavi posnetka, se iz vrst opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB vrstijo pozivi k odstopu Vizjaka in celotne vlade. Če Vizjak ne bo odstopil sam, v delu opozicije ne izključujejo niti možnosti njegove nove interpelacije.

Po besedah prvaka LMŠ Marjana Šarca, smo znova priča »«dimniškemu sindromu, ko Janez Janša na zunaj obtožuje leve tranzicijske tajkune in ne vem kaj še vse, potem pa se seveda izkaže, da z njimi lepo sodeluje«. Šarec je ob tem še dejal, da Vizjak sploh ne bi smel postati minister, odtopiti pa da bi moral že po zaključenem referendumu o noveli zakona o vodah.

»V tej vladi smo vajeni nizkih standardov, in zato je verjetno odveč pričakovati njegov odstop,« je dejal Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»V tej vladi smo vajeni nizkih standardov, in zato je verjetno odveč pričakovati njegov odstop,« je dejal Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»V tej vladi smo vajeni nizkih standardov, in zato je verjetno odveč pričakovati njegov odstop,« je še dejal Šarec. Napovedal je, da bodo, v kolikor Vizjak ne bo odstopil sam, morali v opoziciji zoper njega vložiti interpelacijo. Šarec sicer ne dvomi, da Vizjak uživa podporo predsednika vlade Janše, saj »teh dogovorov verjetno ni sklepal brez njegove vednosti«.

Podpredsednik SD Matjaž Nemec je v izjavi za medije dejal, da bo Vizjak težko dokazal, da je posnetek zmontiran. Ministru je ob tem očital, da ni pripravljen sprejeti odgovornosti. »Kot državljan se sprašujem, kako globoko se lahko še kot politika spustimo, umaknemo vrednote za to, da uveljavljamo neke politične interese, ki niso nujno kolektivni, ampak zgolj individualni,« je dejal.

Domnevno početje Vizjaka je po besedah vodje poslanske skupine SAB Maše Kociper nedopustno. FOTO: Blaž Samec/Delo
Domnevno početje Vizjaka je po besedah vodje poslanske skupine SAB Maše Kociper nedopustno. FOTO: Blaž Samec/Delo
Razkritje omenjenih posnetkov pa po besedah vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca govori o tem, da gre v primeru Vizjaka za »človeka, ki je pripravljen dobesedno trgovati z državnim vplivom«. Kot je še dejal, bi to bil v vsaki sodobni demokraciji povod za odstop ne zgolj posameznega ministra, ampak celotne vlade. Po besedah Vatovca je takšno početje pokazatelj tega, kako deluje stranka SDS, ter tega, da jim »gre samo za vpliv in denar in da jim je prav malo mar za ljudi in za državo«.

Tudi v SAB ne dvomijo v avtentičnost in pristnost objavljenih posnetkov. Takšno početje je po besedah vodje poslanske skupine SAB Maše Kociper vzrok, da so v preteklosti v državi izginili milijoni in je nastala bančna luknja, ceno takšnih zgodb pa so pozneje plačali vsi davkoplačevalci. Domnevno početje Vizjaka pa je po njenih besedah nedopustno, ker meče »slabo luč na politiko, na integriteto njega kot politika in vlade, kateri pripada«.

KPK opozarja na nesprejemljivost in nedopustnost ravnanj

V zvezi z objavljenim posnetkom se je oglasila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Ta je v sporočilu za javnost zapisala, da v funkciji krepitve integritete in pravne države ter preprečevanja korupcije opozarja na nesprejemljivost in nedopustnost ravnanj, kakršna je prikazal včerajšnji prispevek na POP TV o pogovoru med tedanjim ministrom za gospodarstvo (oziroma sedanjim ministrom za okolje in prostor) in solastnikom družbe Terme Čatež.

KPK v pismu nadaljuje, da čeprav gre za dogodek izpred več kot deset let, ki ga Komisija zaradi časovne oddaljenosti v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi ne more več obravnavati, pa ravnanje, kot je prikazano v objavljenem prispevku, terja odziv. Če so objavljeni posnetki pristni, je namreč takšno ravnanje javnega funkcionarja absolutno nesprejemljivo, in sicer iz več razlogov, ki jih pojasnjujemo v nadaljevanju, dodajajo.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
»Tovrstno neetično ali nezakonito vplivanje na poslovanje gospodarskih družb oziroma upravljanje z njimi lahko predstavlja prekoračenje pooblastil in pristojnosti ter poseganje v pristojnosti drugih subjektov. Takšna ravnanja Komisija v skladu s svojimi pristojnostmi obravnava v okviru instituta kršitve integritete. Gre namreč za ravnanja, ki vzpostavljajo dvom v poštenost, zakonitost, nepristranskost, objektivnost in transparentnost dela nosilca javnih pooblastil, posledično pa se zmanjša tudi zaupanje v delo vseh organov javnega sektorja,« navajajo.

V komisiji pravijo, da že vrsto let spremljajo upravljanje kapitalskih naložb države (DUTB, SDH, predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu …), pri čemer, po njihovih besedah, zagovarjajo najvišjo stopnjo transparentnosti in sledljivosti postopkov, omejevanje nastanka okoliščin nasprotja interesov ter ustrezno ločitev politike od stroke z namenom njihovega neodvisnega izvajanja zakonskih pooblastil in opravljanja javnih nalog.

»Presoja nezakonitosti tovrstnih ravnanj spada tudi v pristojnost drugih organov, ne le Komisije. Komisija sicer obžaluje, da osebe, ki razpolagajo s tovrstnimi posnetki ali drugimi podatki, ki kažejo na kršitve zakonov, le-teh ne predstavijo oziroma predložijo pristojnim organom ali javnosti takoj oziroma vsaj v okviru rokov, v katerih pristojne institucije lahko takšno ravnanje tudi obravnavamo. Osebna integriteta najvišjih nosilcev javnih pooblastil je ključna za učinkovito delovanje države v javnem interesu in v dobro vseh državljanov. Pomembno vlogo pri krepitvi integritete in pravne države ter preprečevanju korupcije pa ima tudi integriteta vsakega posameznika, ki lahko prispeva, da se tovrstna ravnanja pravočasno predstavijo in ustrezno obravnavajo. Le na ta način bomo lahko kot družba omejili oziroma preprečili tovrstne dogovore v ozadju in druga ravnanja, ki ne sledijo javnemu interesu in so v nasprotju s pričakovano stopnjo integritete nosilcev politične oblasti. Kljub temu, da Komisija tovrstnega ravnanja ne more več obravnavati, pa bi ga morala obravnavati vlada v skladu z njeno zavezo, ki jo je dala, ko je sprejela Etični kodeks funkcionarjev v Vladi Republike Slovenije in ministrstvih. V etičnem kodeksu so se namreč vlada oziroma njeni člani zavezali številnim standardom ravnanja, katerih namen je krepiti lastno integriteto in zaupanje javnosti vanjo ter dajati zgled zaposlenim v javnem sektorju kot tudi širši javnosti,« še izpostavljajo pri KPK.

Preberite še:

Komentarji: