Civilna zaščita pripravljena na aktivacijo pri reševanju epidemije

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite RS. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite RS. FOTO: Leon Vidic/Delo

21.20 Danske zdravstvene oblasti svarijo pred preobremenitvijo bolnišnic

Danske zdravstvene oblasti se bojijo, da bolnišnicam v državi zaradi porasta covidnih bolnikov in približevanja zime v prihodnjih mesecih grozi preobremenitev. Pričakujejo, da se bo v prihodnjih mesecih število okuženih z novim koronavirusom postopno povečevalo, kar pomeni, da bo tudi v bolnišnice sprejetih več ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Resda je velik delež ljudi na Danskem že cepljen proti covidu-19 in so zato razmere bistveno drugačne kot lani, a vendar se ljudje vračajo k običajnim družbenim aktivnostim, s čimer se krepi možnost okužb, poudarjajo.

Danska je sicer zadnje ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa odpravila 10. septembra, saj se je proti covidu cepilo že veliko ljudi, epidemija pa naj bi bila pod nadzorom. A število okužb v zadnjih tednih znova narašča. Danes so že drugi zaporedni dan v državi potrdili več kot 2000 novih primerov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V državi, ki je bila spomladi med pionirji pri uvedbi covidnega potrdila, se pojavljajo pozivi k njegovi vrnitvi. Danci so več mesecev lahko le s tem potrdilom, ki dokazuje bodisi prebolelost, cepljenost ali negativni test, vstopali v denimo muzeje in restavracije. V celoti je sicer cepljenih skoraj 86 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let, še piše AFP.

21.16 V Avstriji od ponedeljka uvedba pravila PC

V Avstriji so zaradi skokovitega povečanja novih okužb z novim koronavirusom zaostrili protikoronske ukrepe. Od ponedeljka bo tako za večino področij javnega življenja veljalo pravilo PC (prebolevnik ali cepljen proti covidu-19), so se nocoj dogovorili avstrijska vlada in deželni glavarji posameznih zveznih dežel.

Pravilo PC bo tako poslej v Avstriji veljalo za hotele, gostinske lokale, kulturne in športne ustanove, storitveno dejavnost in za prireditve z več kot 25 osebami. Na delovnem mestu bo kot alternativa v veljavi še ustrezen negativni test na okužbo z novim koronavirusom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski kancler Alexander Schallenberg je razmere v Avstriji označil za resne. Vajeti za necepljene je potrebno po njegovih besedah bolj zategniti, sploh v luči božičnih praznikov in zimske turistične sezone. »V avtomobilu uporabljamo varnostni pas, cepljenje je varnostni pas v pandemiji,« je dejal.

V prehodnem obdobju štirih tednov bo za tiste, ki so prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19, veljalo, da so pogoj cepljen izpolnili, če bodo hkrati predložili negativni PCR test na okužbo z novim koronavirusom, na spletni strani poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung.

Na Dunaju so nocoj na celotni ravni države tudi poenotili pravilo zaščitnih mask, maske vrste ffp2 bodo poslej obvezne v vseh trgovinah, muzejih in knjižnicah. Veljavnost digitalnih potrdil so z leta dni skrajšali na devet mesecev po drugem odmerku, s čimer naj bi prebivalce spodbudili k odločitvi za poživitveni odmerek cepiva.

V Avstriji so danes potrdili 9388 novih okužb z novim koronavirusom, s čimer so skoraj podrli dosedanji rekord iz lanskega novembra, ko so v 24 urah potrdili 9586 okužb. V zadnjem dnevu je umrlo še 32 covidnih bolnikov. Povečuje se tudi pritisk na bolnišnice. V njih se zdravi 1831 covidnih bolnikov, kar je pet več kot dan prej. Na intenzivni negi je 356 ljudi, kar je štiri več kot v četrtek, v primerjavi s prejšnjim tednom pa jih je 76 več.

Največ novih okužb so z 2461 primeri potrdili v Zgornji Avstriji, sledita Spodnja Avstrija (1841) in Dunaj (1298). 

19.35 Županom poziv k skupnemu ukrepanju za zamejitev koronavirusnih okužb po občinah

Minister za zdravje Janez Poklukar, direktor NIJZ Milan Krek, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin so se s skupnim pozivom obrnili na župane in županje vseh slovenskih občin ter jih pozvali k skupnemu ukrepanju za zamejitev koronavirusnih okužb v njihovi občini.

Kot so omenjeni zapisali v pismu, v zadnjih tednih opažajo, da se epidemiološka situacija v Sloveniji zaradi velikega števila okužb z novim koronavirusom hitro poslabšuje.

»V naslednjih tednih lahko pričakujemo precejšnje število okuženih prebivalcev. Ugotavljamo, da je v zadnjih dneh izrazito poraslo število zbolelih za covidom-19 v večini slovenskih občin. Zato menimo, da moramo združiti moči in usmeriti skupne napore k omejitvi širjenja virusa v vašem okolju,« so zapisali.

Župane in županje so prosili, da se čim prej sestanejo, pregledajo situacijo v občinah in dogovorijo skupne aktivnosti, s katerimi bi v naslednjih dneh in tednih pripomogli k zmanjšanju širjenja virusa v vaši občini. Prepričani so, da bodo lahko skupaj izboljšali epidemiološko sliko v vašem okolju in tudi širše v državi. Pismo so priložili tudi nabor ukrepov, ki jih lokalna skupnost lahko uporabi v primeru večje ogroženosti za širjenje okužbe.

Po poročanju spletnega portala N1 pozivajo k oblikovanju delovnih skupin, ki bi na lokalni ravni izvajale aktivnosti za zajezitev širjenja okužb. Med drugim pozivajo tudi k »bolj vključujočemu tonu komuniciranja« ter poudarjajo, da morajo člani posameznih delovnih skupin zagovarjati usklajena stališča.

Ker je lokalno okolje lahko različno obremenjeno, podpisniki dopisa po poročanju N1 predlagajo lestvico okuženosti, ki temelji na številu novih okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev v posamezni lokalni skupnosti.

19.20 Na morebitno vnovično aktivacijo pri reševanju epidemije pripravljena tudi civilna zaščita

Vlada na seji odloča o naslednjih potezah za spopad s hitrim širjenjem okužb z novim koronavirusom. Ob polnjenju bolnišničnih zmogljivosti je vedno več govoric tudi o možnosti vnovične razglasitve epidemije. V primeru aktivacije državnega načrta se bo znova aktivirala tudi civilna zaščita, ki je po besedah poveljnika Srečka Šestana pripravljena.

Šestan je za STA izpostavil, da je civilna zaščita vedno pripravljena, da se aktivira, če bi jo potrebovali. Je pa opozoril, da je tokratna situacija drugačna, kot je bila ob prvi razglasitvi epidemije, ko so predvsem pomagali pri razdeljevanju zaščitne in druge opreme. Te je v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih zdaj dovolj.

Bi lahko civilna zaščita sodelovala tudi pri prevozu bolnikov v tujino, če jih v slovenskih bolnišnicah ne bi več zmogli oskrbeti? Šestan pravi, da težko, saj morajo biti za prevoz bolnikov izpolnjeni določeni pogoji, bolniki morda potrebujejo v vozilu tudi določeno medicinsko opremo.

Epidemijo na ravni države razglasi vlada. Razglasitev epidemije pomeni, da se aktivira državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni. Protiepidemijske ukrepe predlaga NIJZ, za njihovo usklajevanje pa je pristojno ministrstvo za zdravje in vlada. V reševanje epidemije se vključijo tudi sile zaščite in reševanja oziroma civilna zaščita.

Epidemija covida-19 je bila v Sloveniji prvič razglašena 12. marca 2020. Vlada jo je preklicala 31. maja lani in jo 19. oktobra istega leta ponovno razglasila. Drugič jo je preklicala 15. junija letos.

17.30 Na Malti od januarja poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 za vse

Malta bo januarja začela s kampanjo poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 za vse. Zaenkrat v državi s poživitvenim odmerkom od septembra cepijo vse, ki so starejši od 70 let, ter tiste z oslabljenim imunskim sistemom. Decembra bo ta odmerek na voljo vsem, ki so starejši od 60 let, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Za učitelje in zaposlene v zdravstvu bo poživitveni odmerek na Malti na voljo že od ponedeljka.

Na Malti, ki ima s 94 odstotki najvišji delež cepljenega prebivalstva proti covidu-19 v Evropi in tretjega na svetu, sicer beležijo porast števila novih okužb z novim koronavirusom. »Zaradi tega smo se odločili, da bo poživitveni odmerek na voljo vsem,« je danes pojasnil podpredsednik malteške vlade in minister za zdravje Cris Fearne.

17.20 Na Islandiji ob naraščanju okužb znova obvezne maske

Na Islandiji, kjer v zadnjem času narašča število okužb z novim koronavirusom, znova uvajajo nekatere omejitvene ukrepe. Od sobote bodo denimo spet obvezne zaščitne maske v primerih, ko ljudje ne bodo mogli vzdrževati najmanj enega metra medsebojne razdalje, je danes sporočila islandska vlada, ki obenem spodbuja cepljenje s poživitvenim odmerkom.

Od prihodnje srede bodo večja zbiranja omejena na 500 ljudi, medtem se jih trenutno lahko zbira do 2000. Gostinski obrati, ki strežejo alkohol, se bodo morali zapirati ob 23. uri, dve uri prej kot običajno. Nove omejitve bodo glede na današnjo odločitev vlade veljale štiri tedne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Še oktobra je bila sicer islandska vlada optimistična, da bodo glede na epidemiološko stanje lahko do 18. novembra odpravili večino omejitev za ustavitev širjenja novega koronavirusa. A v zadnjem času so v državi začeli beležiti nove dnevne rekorde okužb. V zadnjih 24 urah so potrdili 179 okužb, kar je glede na navedbe zdravstvenih oblasti največ od začetka pandemije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po novem bodo tudi vsi, stari najmanj 16 let upravičeni do poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19. Na Islandiji je v celoti cepljenih 89 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let.

15.20 Lejko Zupanc: Trenutne zmogljivosti v UKC Ljubljana na robu zmogljivosti

Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je v izjavi za medije povedala, da so trenutne zmogljivosti v UKC na robu. »Pripravljamo se za odpiranje dodatnih kapacitet tako za enoto intenzivne terapije kot za navadne postelje,« je dejala.

Nekaj dodatnih postelj bodo vzpostavili na infekcijski kliniki, nekaj pa v diagnostično-terapevtskem servisu (DTS). »Se pa bojim, da bo treba še kaj postoriti, kajti razmere v državi so kar hude,« je poudarila Lejko Zupančeva.

Po praznikih je naraslo število sprejemov tako na navadne kot na oddelke intenzivne terapije. Na kliniki imajo trenutno zasedenih 65 postelj na intenzivni terapiji, kjer sicer lahko zagotovijo do največ 80 postelj. Na navadnem oddelku imajo 152 bolnikov, po razširitvi pa bi lahko sprejeli še dodatnih 40 bolnikov, »potem pa ne bo šlo več brez zapiranja drugih oddelkov,« je povedala predstojnica klinike.

Po besedah Lejko Zupančeve stalen prihod novih bolnikov ne bi bila težava, če bi se ti v bolnišnici zdravili kratek čas. Že običajen covidni bolnik brez pridruženih bolezni, na primer hude oblike sladkorne bolezni ali srčnega popuščanja, namreč ostane v bolnišnici povprečno od sedem do devet dni. Ležalna doba bolnika v enoti intenzivne terapije pa je »zelo optimistično« okrog tri tedne, nekateri potrebujejo intenzivno nego tudi nekaj tednov ali celo več mesecev.

Bolnišnice bi želele, da bi se v delo z bolniki v enotah intenzivne terapije vključili tisti, ki so zaradi različnih razlogov bolnišnice zapustili ali pa ta trenutek ne delajo v enoti intenzivne terapije.

O možnosti zaprtja države je dejala, da je to »pač neko sredstvo, s katerim prisiliš ljudi, da se ukrepov držijo«. Hkrati pa je poudarila, da zaprtja države ne bi potrebovali, če bi bili vsi odgovorni. Tako si Lejko Zupančeva želi, da bi se vsi zavedali, da morajo narediti vse, da preprečijo prenos okužbe.

13.33 Strokovni direktorji bolnišnic: Ne moremo zagotoviti obravnave v okviru najvišjih standardov kakovosti in varnosti

Strokovni direktorji vseh slovenskih bolnišnic so v skupni izjavi, ki so jo posredovali iz Slovenskega zdravniškega društva, ocenili, da so pred bolnišnicami verjetno najtežji tedni v njihovi zgodovini.

Vse bolnišnice se po njihovih navedbah že soočajo s tem, da izbirajo, katere dejavnosti bodo morale žrtvovati, da bo najmanj kratkoročnih in dolgoročnih posledic za zdravje bolnikov. V bolnišnicah bodo postavljeni tudi pred največje napore za reševanje življenj covidnih in necovidnih bolnikov, so opozorili.

»Eni in drugi imajo samo eno življenje in za ene in druge se moramo enako boriti. Enim in drugim lahko zagotovimo, da vrat bolnišnic ne bomo zaprli in da bolnikov ne bomo zapustili. Ne moremo jim pa zagotoviti, da bomo zdravstveno obravnavo vseh, ki nas nujno potrebujejo, zagotavljali v okviru najvišjih standardov kakovosti in varnosti. Naredili pa bomo vse, kar je v naših močeh,« so napovedali.

12.50 Pfizer trdi, da njegova protivirusna tableta zniža možnost resnega poteka covida-19 za 89 odstotkov

Preskušanje za zdaj eksperimentalne protivirusne tabletke družbe Pfizer za covid-19 je pokazalo, da za 89 odstotkov zmanjša možnosti za hospitalizacijo ali celo smrt odraslih, so danes sporočili iz tega podjetja. Zdravilo so poimenovali paxlovid.

Rezultati kliničnega preskušanja so po mnenju družbe tako dobri, da bodo prenehali angažirati nove ljudi za preizkušanje, rezultate preiskav, ki jih javno še niso predstavili, pa bodo posredovali ameriški Upravi za hrano in zdravila.

»Današnje novice so resnična sprememba v globalnih prizadevanjih za zaustavitev te pandemije,« je po poročanju AFP prepričan izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla. »Ti podatki kažejo, da bi lahko naš kandidat za peroralno protivirusno zdravilo, če ga bodo odobrili regulativni organi, rešil življenja bolnikov, zmanjšal resnost okužb s covidom-19 in odpravil do devet od desetih hospitalizacij,« je dodal.

10.43 V Avstriji več kot 9000 novih okužb

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili še 9388 okužb z novim koronavirusom, s čimer so skoraj dosegli dosedanji rekord iz lanskega novembra, ko so v 24 urah potrdili 9586 okužb. V zadnjem dnevu je umrlo še 32 covidnih bolnikov. Povečuje se tudi pritisk na bolnišnice, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 1831 covidnih bolnikov, kar je pet več kot dan prej. Na intenzivni negi je 356 ljudi, kar je štiri več kot v četrtek, v primerjavi s prejšnjim tednom pa jih je 76 več. Največ novih okužb so s 2461 primeri potrdili v Zgornji Avstriji, sledita Spodnja Avstrija (1841) in Dunaj (1298).

10.28 Avstralija dosega 80-odstotno precepljenost

Avstralija bo danes dosegla cilj 80 odstotkov polno cepljenih, je sporočil avstralski premier Scott Morrison. Avstralija s 25 milijoni prebivalci je dolgo zasledovala strategijo popolnega omejevanja širjenja koronavirusa, po hitrem širjenju različice delta pa so preusmerili svoje napore v kampanjo cepljenja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Morrison je povedal novinarjem, da bodo danes dosegli cilj 80-odstotne precepljenosti. »To pomeni, da smo premagali vse izzive, ki smo jih imeli z dobavo, ki ni prišla iz Evrope, in s podobnimi stvarmi. In smo napredovali in rešili problem,« je dejal.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo

10.11 V Celju tudi danes možno cepljenje proti covidu-19 brez naročanja

Zaradi povečanega zanimanja za cepljenje proti covidu-19 bo v cepilnem centru Zdravstvenega doma (ZD) Celje, ki je organizirano v dvorani Zlatorog v Športnem parku Celje, cepljenje s cepivom Pfizer potekalo brez naročanja tudi danes med 11. in 14. uro, so sporočili iz ZD Celje.

Nenaročeni, ki so zainteresirani za cepljenje, na cepilnem mestu počakajo, da pridejo na vrsto. Cepljenje je možno samo ob dokazilu osebnega dokumenta s fotografijo in kartico zdravstvenega zavarovanja. Če oseba nima s seboj zahtevanih dokumentov, cepljenje ni možno, so pri tem opozorili v ZD Celje.

Zainteresirani pa se lahko na cepljenje proti covidu-19 tudi naročijo. Naročanje poteka samo prek aplikacije zVEM, ki je enotna točka za oddajo spletne prijave. O točnem terminu cepljenja so nato prijavljeni obveščeni s sporočilom SMS, tudi za prejem drugega oziroma poživitvenega odmerka cepiva, je zapisano na spletni strani ZD Celje. Pri tem je navedeno, da imajo naročeni pacienti prednost pred nenaročenimi.

9.49 Trgovska zbornica poziva vlado, naj ne zapira gospodarstva

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) poziva vlado, naj kljub resni epidemiološki sliki ne zapira gospodarstva in na ta način še naprej omogoča opravljanje storitvenih dejavnosti. Obenem ponovno poziva trgovce in potrošnike k doslednemu preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT, k spoštovanju preventivnih ukrepov in k strpnosti.

»Trgovinska dejavnost ne bi prenesla ponovnega zaprtja pretežnega števila prodajaln in s tem ponovnega upada prihodkov na eni strani ter obremenitev s fiksnimi stroški, kot so najemnine, energenti, stroški zaposlenih in podobno, na drugi strani. TZS na tem mestu opozarja, da ukrepi za pomoč gospodarstvu v tem trenutku niso več na voljo, zato je toliko pomembneje, da gospodarstvo ohrani svoje delovanje,« so njeni predstavniki zapisali v sporočilu za javnost.

Da bi se možnost opravljanja storitvenih dejavnosti ohranila tudi v prihodnje, v zbornici ponovno pozivajo trgovce in potrošnike k doslednemu spoštovanju ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa in k strpnosti pri preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Ob tem tudi apelirajo na vse inšpekcijske službe, da pri izvajanju nadzora vse dejavnosti, kjer se zahteva izpolnjevanje pogoja PCT, obravnavajo enakopravno.

9.44 Včeraj na območju Slovenije 3771 okužb

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so na območju države tudi včeraj potrdili zelo visoko število novih okužb, 3771. Opravili so 9961 testov po metodi PCR, kar pomeni, da jh je bilo pozitivnih 37,8 odstotka.

Opravili so tudi 27.546 hitrih antigenskih testov. NIJZ ocenjuje, da imamo v Sloveniji trenutno 33.827 aktivnih primerov okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo na 2671, kar je 180 več kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1603 oziroma 85 več kot dan prej.

V bolnišnicah se po podatkih vlade zdravi 761 bolnikov s covidom-19, od teh jih je 177 v intenzivni terapiji. V bolnišnicah je 26 bolnikov več kot dan prej, na intenzivni negi pa osem bolnikov več kot dan prej. Najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno zdravljenje, je star 21 let, najmlajši bolnik na navadnem oddelku pa je star manj kot leto dni. Umrlo je še 13 ljudi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.192.842 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.122.800.

8.41 Del zakona o nalezljivih boleznih in odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev, sprejet ob začetku epidemije, neskladna z ustavo

Ustavno sodišče je odločilo, da je del zakona o nalezljivih boleznih, ki je bil podlaga za odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev, sprejet marca lani ob začetku epidemije covida-19, v neskladju z ustavo. Neskladje je treba odpraviti v dveh mesecih. Posledično je neustaven tudi vladni odlok, ki ga je treba po mnenju sodnikov razveljaviti.

image_alt
Vlada po lastni presoji omejevala delo trgovin

7.00 Vlada znova o ukrepih za zamejitev širjenja covida-19

Vlada bo danes popoldne na Brdu pri Kranju razpravljala o ukrepih, s katerimi bi zamejili širjenje covida-19. Minister za zdravje Janez Poklukar je v četrtek na twitterju zapisal, da je zdravstvo na robu zmogljivosti ter da brez odpovedovanja in zamejevanja družbenega življenja v prihodnjih dneh ne bo šlo.

image_alt
Poklukar: Zdravstvo na robu, brez zamejevanja družbenega življenja ne bo šlo

Po informacijah N1 je imela vlada na četrtkovi seji pripravljen tudi sklep o ponovni, že tretji razglasitvi epidemije. Ali se bo vlada odločila za zaprtje ali zgolj zaostrovanje obstoječih ukrepov, pa še ni znano. Po poročanju nekaterih medijev je sicer Poklukar na četrtkovo sejo vlade prišel z dvema možnostma – popolno zaprtje države ali njegov odstop. Poklukar namreč po nekaterih neuradnih informacijah STA zagovarja razglasitev epidemije in popolno zaprtje države.

Ni pa popolnoma jasno, ali je svetovalna skupina za covid-19 takšne ukrepe podprla ali ne. STA je namreč v torek poročala, da je svetovalna skupina v ponedeljek sklenila, da predlaga desetdnevno popolno zaprtje države. Če se vlada za to ne bi odločila, pa predlagajo druge omejitvene ukrepe.

A je vodja svetovalne skupine Mateja Logar zvečer zanikala, da so predlagali popolno zaprtje države, ter potrdila, da je v osnutku zapisnika resda pisalo, da se predlaga popolno zaprtje države, a da je pri tem šlo za vsebinsko napako v zapisniku, ki še ni bil potrjen. Dan za tem pa je Logarjeva dejala, da v zapisniku ni bilo napake, ter potrdila, da so v svetovalni skupini res govorili o zaprtju države, ki bi bilo smiselno, če bi se izvajalo v celoti, in ne deloma.

Preberite še:

Komentarji: