V kabinetu predsednika vlade potrdili okužbo s koronavirusom

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: V kabinetu predsednika vlade so potrdili okužbo z novim koronavirusom. FOTO: Francisco Seco/Reuters
Odpri galerijo
V kabinetu predsednika vlade so potrdili okužbo z novim koronavirusom. FOTO: Francisco Seco/Reuters



19.50 Zaradi pandemije z izgubo tudi Air Canada

Kanadski letalski prevoznik Air Canada je v drugem letošnjem četrtletju vknjižil 1,7 milijarde kanadskih dolarjev (1,27 milijarde ameriških dolarjev oz. 1,07 milijarde evrov) izgube, kar v družbi pripisujejo pandemiji covida-19. Število potnikov je v primerjavi z enakim obdobjem lani upadlo za 96 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prihodki so v primerjavi z enakim obdobjem lani upadli za 89 odstotkov na 527 milijonov dolarjev.

19.34 V kabinetu predsednika vlade potrdili okužbo z novim koronavirusom​

V kabinetu predsednika vlade so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Okužen je strokovni delavec, testirali pa so večji del ekipe kabineta. Predsednik vlade Janez Janša se je iz preventivnih razlogov že večkrat testiral, tokratnega testiranja pa se ni udeležil, saj ni bil v stiku z okuženim sodelavcem, so sporočili iz kabineta. »Eden od uslužbencev kabineta predsednika vlade je bil zaradi slabšega počutja včeraj na testiranju za novi koronavirus. Ker je bil test pozitiven, smo v skladu s smernicami in epidemiološkimi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za vse zaposlene, ki so bili v stiku z navedenim uslužbencem, organizirali testiranje,« so zapisali v kabinetu.

Rezultati vseh testov so bili negativni. Glede morebitnih dodatnih ukrepov so v stiku s pristojnim epidemiologom, ki je priporočil, da v prihodnjem tednu izvedejo kontrolno testiranje, so pojasnili. Sodelavka, ki sicer z obolelim deli pisarno, pa bo kljub dobremu počutju in negativnemu testu po navedbah kabineta preventivno ostala v karanteni do kontrolnega testiranja.

19.31 Furlanija-Julijska krajina za ostrejši nadzor na meji s Slovenijo

Oblasti v Furlaniji-Julijski krajini so v pismu italijanski vladi pozvale k »hitremu in ciljnemu ukrepanju«, s katerim bi ustavili prehajanje migrantov iz Slovenije v Italijo. Njihovo število naj bi namreč v zadnjih tednih močno naraslo, FJK pa v zvezi s tem skrbi zlasti morebitno širjenje novega koronavirusa. Spričo vseh žrtev, ki jih je sprejela FJK za zajezitev epidemije, ne bi smeli dovoliti novih izbruhov okužb zaradi migracij iz tujine, je v pismu premierju Giuseppeju Conteju zapisal predsednik deželne vlade FJK Massimiliano Fedriga. Italijansko notranje ministrstvo je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že zatrdilo, da je pripravljeno, da v to deželo pošlje dodaten kontingent vojakov in s tem omogočiti boljši nadzor meje s Slovenijo, so zapisali.

19.01 V šempetrski bolnišnici zaskrbljeni glede negovalnega oddelka za covid-19

Zdravstveno osebje na internističnem in anesteziološkem oddelku splošne bolnišnice v Šempetru pri Gorici opozarja na neustrezna ravnanja in odločitve vodstva ustanove glede negovalnega oddelka za covid-19, je danes poročal Radio Slovenija. Moti jih predvsem, da osebje in bolniki niso strogo ločeni od okužb z novim koronavirusom. Zdravstveno osebje opozarja, da jim ni bila zagotovljena ustrezna zaščitna oprema, obenem ni bilo dogovora o pregledovanju bolnikov s covidom-19.

17.10 Na Balkanu število novih okužb narašča, v BiH rekordnih 434

Iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Severne Makedonije poročajo o povečanju dnevnega števila okuženih z novim koronavirusom. Največ so jih potrdili v BiH, in sicer rekordnih 434. Iz Srbije poročajo o 339 novih primerih, iz Severne Makedonije pa o 139. Na Kosovu so jih potrdili 226.

15.50 Ministrstvo preučuje možnost dodatnih mobilnih enot za okužene stanovalce domov za starejše

Skupnost socialnih zavodov Slovenije, ki je z avgustom zaradi nezadovoljstva z ukrepi resornih ministrstev napovedala izstop iz delovne skupine za covid-19, je dokončno odločitev o tem preložila na ponedeljek. Do takrat bo strokovna skupina preučila nov predlog ministrstva za delo, ki preučuje tudi možnost mobilnih enot za okužene oskrbovance.

Da skupnost z avgustom izstopi iz delovne skupine, ki pripravlja protokole za preprečevanje in zamejitev širjenja novega koronavirusa v socialnovarstvenih zavodih, je upravni odbor sklenil v začetku tedna. Njihove zahteve, da je ob pojavu okužbe obolele treba nemudoma in brez odlašanja osamiti zunaj zavoda, saj da lahko le tako učinkovito zajezijo nadaljnje širjenje okužb, so namreč naletele na gluha ušesa.

Nov predlog ministrstva za delo, ki preučuje tudi možnost mobilnih enot za okužene oskrbovance. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Nov predlog ministrstva za delo, ki preučuje tudi možnost mobilnih enot za okužene oskrbovance. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


15.20 V ZD Šentvid okužena še ena fizioterapevtka

V nedeljo je bila odkrita okužba s covidom-19 pri eni od fizioterapevtk v ZD Šentvid, danes pa so štirje fizioterapevti in dva laboratorijska delavca, ki so bili v stiku z okuženo, opravili testiranje na koronavirus. Rezultati so pokazali okužbo s koronavirusom pri še eni fizioterapevtki, ki ob potrditvi okužbe ni imela nikakršnih bolezenskih znakov za covid-19. Vsi preostali testirani so bili negativni.

Preverite več: V ZD Šentvid okužena še ena fizioterapevtka

14.57 Na Hrvaškem potrdili še 67 okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili še 67 okužb z novim koronavirusom, zaradi koronavirusne bolezni 19 pa je umrla ena oseba, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Pri naših južnih sosedih je aktivno okuženih še 727 ljudi, kar je 22 manj kot v četrtek. V bolnišnicah je na zdravljenju 125 bolnikov, od tega jih je šest na ventilatorju, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

14.55 Virus katastrofalno vpliva na letalski promet

Letalski potniški promet je bil zaradi pandemije covida-19 maja za 91,3 odstotka manjši kot maja lani, so sporočili iz Mednarodne zveze svetovnih letališč ACI. Številka je malo boljša od najhujšega upada letalskega potniškega prometa v zgodovini – aprila je bilo zmanjšanje 94,4-odstotno.

Prizor je iz glavnega mesta Mehike. FOTO: Edgard Garrido/Reuters
Prizor je iz glavnega mesta Mehike. FOTO: Edgard Garrido/Reuters


14:32 Italija podaljšala obveznost karantene za potnike iz Romunije in Bolgarije

Italija je danes podaljšala obveznost 14-dnevne karantene, ki jo je prejšnji teden določila za potnike iz Romunije in Bolgarije. Pristojne službe v državi se namreč bojijo, da bi lahko ljudje iz držav, kjer naraščajo okužbe z novim koronavirusom, okrepili njihov val tudi na italijanskih tleh. Italija je meje za potnike iz drugih držav članic EU in več drugih evropskih držav odprla 3. junija. Za preostale države pa velja dvotedenska karantena ob vstopu v državo. To je prejšnji teden uvedla tudi za ljudi iz Romunije in Bolgarije. Številni prebivalci teh dveh držav živijo in delajo v Italiji.

13.20 V Hongkongu zaradi pandemije preložili volitve

Parlamentarne volitve v Hongkongu, ki naj bi potekale septembra, so preložili, je danes sporočila vodja Hongkonga Carrie Lam. Kot je pojasnila, so se za preložitev odločili zaradi nevarnosti pandemije covida-19, poročajo tuje tiskovne agencije. Odločitev so sporočili dan po tem, ko so 12 opozicijskim kandidatom prepovedali sodelovanje na volitvah ter aretirali več prodemokratičnih aktivistov zaradi domnevnega spodbujanja k odcepitvi od Kitajske.

11.20 Easyjet danes iz Ljubljane na Gatwick

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil nizkocenovnik Easyjet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick. Easyjet je tako tretji nizkocenovni prevoznik in skupaj osmi redni letalski prevoznik, ki po epidemiji vrača lete na Brnik, so sporočili iz Fraporta. V Fraportu Slovenija pričakujejo, da bo do konca poletne sezone letenje obnovilo še vsaj šest prevoznikov, če se razmere z zdravstveno sliko v svetu ne bodo zaostrile. G. R.

11.10 V Soči pozitiven še en pacient
 
V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča je bilo v zadnjih 48 urah na oddelku, kjer sta bila v začetku tedna zaznana dva pacienta z okužbo s koronavirusom, testiranih dodatnih 14 pacientov. Od tega je bil en pacient pozitiven, preostali so negativni. Pacient, ki je bil pozitiven, je stabilen in je premeščen v UKC Maribor zaradi zahtevnega osnovnega zdravstvenega stanja. Trenutno je na oddelku 12 pacientov.

Potem ko so bili v začetku tedna vsi rezultati testiranj med zaposlenimi, ki so delali na oddelku, negativni, se v drugi polovici tedna izvajajo testiranja med dodatnimi zaposlenimi, ki s temi pacienti niso bili v stiku (gre za zaposlene iz podpornih služb, ki so bili v zadnjem tednu na oddelku). Dodatna testiranja se izvajajo predvsem zato, da se najde možen vir okužbe. Vsi že pridobljeni rezultati testiranj so negativni. Število testiranj še ni dokončno, saj se seznam zaposlenih še dopolnjuje, so sporočili. 

Vsi zaposleni, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi pacienti, so bili napoteni v samoizolacijo do rezultatov drugega brisa (gre za 13 zaposlenih), preostali zaposleni, ki so delali na oddelku, kjer je bila okužba, in niso imeli tesnih stikov z okuženimi pacienti, bodo klicani na delo v skladu s potrebami na oddelku. Do umiritve situacije so vsi obiski do preklica odpovedani.

10.10 17 novih okužb

Včeraj so opravili 917 testiranj in odkrili 17 okužb s koronavirusom, ena oseba je umrla. V bolnišnici se zdravi 24 oseb, pet oseb je na intenzivni negi. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno aktivnih 240 okužb v Sloveniji.



9.50 V Hrastniku v četrtek brez novih okužb

V Domu starejših Hrastnik so v četrtek odvzeli pet brisov zaradi morebitnih okužb z novim koronavirusom, in šest brisov pri občanih. Vsi brisi so bili negativni, so danes sporočili s hrastniške občine.

Kot je povedal direktor doma Drago Kopušar, je danes v domu predviden obisk dveh oziroma treh diplomiranih medicinskih sester iz ljubljanskega kliničnega centra. Namen obiska je pregled vzpostavljenega sistema v domu, iskanje možnih izboljšav in nadgradenj ter pogovor o tem, kako delo izvajati naprej. Naslednji večji odvzem brisov v domu bo v ponedeljek, v vmesnem času pa po potrebi oziroma pri posameznikih, pri katerih bi se pojavili kateri od znakov virusa, so še napovedali na občini.

6.45 Prilagojeno praznovanje

Muslimani v Slovenji bodo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa letos praznovali kurban bajram v prilagojeni obliki. Današnja bajramska molitev v Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani bo organizirana za skupine po 50 oseb v štirih različnih terminih.

Prizor je iz glavnega mesta Mehike. FOTO: Edgard Garrido/Reuters
Prizor je iz glavnega mesta Mehike. FOTO: Edgard Garrido/Reuters


6.40 Na Malti kljub covidu-19 tečejo priprave na štiri glasbene festivale

Malta se pripravlja na glasbene festivale Rhythm + Waves, Escape 2 the Island, the BPM Festival in Mi Casa, ki naj bi potekali v prihodnjih mesecih. V družbi, ki pripravlja festivale, zagotavljajo, da so prebivalci Malte veseli, da lahko sprejmejo britanske obiskovalce. »Turizem igra pomembno vlogo v naši ekonomiji,« je dejal vodja podjetja 365 Entertainment Nicky Spiteri. Spiteri pravi, da pri pripravah varnostnih ukrepov sodeluje z vlado. Med ukrepi sta merjenje telesne temperature ob prihodu in stalno zagotavljanje dveh metrov razdalje med ljudmi.

6.40 Kolikšen je padec BDP?

Evropski statistični urad Eurostat bo danes objavil prvo oceno gospodarske aktivnosti držav z evrom v letošnjem drugem četrtletju, ko je bil ves svet trdno v primežu novega koronavirusa. V prvem četrtletju je bil padec obsega BDP 3,6-odstoten, v drugem se po ocenah analitikov ne bo mogoče izogniti dvomestnemu številu.

6.40 Posodobljeni seznami varnih držav

Z današnjim dnem je vlada z zelenega seznama epidemiološko varnih držav črtala Španijo, Belgijo, Avstralijo, Maroko, Andoro in Kanado ter jih uvrstila na rumeni seznam. Na rdeči seznam držav s poslabšano epidemiološko situacijo je uvrstila Bolgarijo, Romunijo, Bahame, Indijo in pet španskih administrativnih enot.

Na rdeči seznam je tako uvrstila španske administrativne enote Valencio, Baskijo, Katalonijo, Navarro in Aragonijo, na zeleni seznam pa Ceuto, Melillo, Asturijo, Galicijo in Kanarske otoke, so sporočili po četrtkovi dopisni seji vlade.

Z rdečega seznama je vlada črtala Džibuti, Švedsko, Gibraltar, Kajmanske otoke, Portugalsko, Ekvatorialno Gvinejo in Sejšele. Te države se posledično uvrstijo na rumeni seznam.

Vlada je tudi sklenila, da se omejitve iz odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi uporabljajo še naprej.

Preberite še:

Komentarji: