Več kot polovica stanovalcev domov zainteresirana za cepljenje

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo



22.22 Vlada podaljšala epidemijo še za 30 dni

V osrednjeslovenski, gorenjski, obalno-kraški in goriški regiji bo omogočeno delovanje knjižnic, galerij in muzejev.

image_alt
Vlada podaljšala epidemijo še za 30 dni


21.02 O sedmem protikoronskem zakonu danes vlada še ne bo odločala

Predloga sedmega protikoronskega zakona vlada po zadnjih informacijah STA danes še ne bo obravnavala. To je razvidno tudi iz tvita premierja Janeza Janše, ki je ob tem s prstom pokazal na predsednika DeSUS Karla Erjavca. Očita mu neodgovorno ravnanje, ker da je s svojo odsotnostjo s sestanka koalicije pred vlado onemogočil usklajevanje o predlogu.

image_alt
Erjevec ni prišel na koalicijski sestanek


19.29 Na Danskem zaostrili protikoronske ukrepe

Danska vlada je zaradi naraščajočih okužb z novim koronavirusom sprejela ostrejše protikoronske ukrepe. Od četrtka bodo zaprta vsa nakupovalna središča. Že od danes so zaprte restavracije in številni drugi lokali ter ustanove v državi, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Vse trgovine z izjemo lekarn in trgovin z vsakodnevnimi potrebščinami bodo zaprte od 25. decembra do 3. januarja. Frizerji, šole vožnje ter podobno bodo morali vrata zapreti štiri dni prej, 21. decembra, je nocoj v Koebenhavnu sporočila danska premierka Mette Frederiksen. V Koebenhavnu, Aarhusu in drugih občinah z velikim številom okužb je delno zaprtje v veljavi že od minule srede. Danes so ukrep razširili še na druge dele države.

19.06 Po poizvedovanju ministrstva več kot polovica stanovalcev domov za starejše zainteresirana za cepljenje

Slovenija je pripravljanja za cepljenje proti covidu-19, zagotavljajo na ministrstvu za zdravje. Dokončnega načrta, kako točno bodo razdelili prvih 5000 odmerkov, sicer še nimajo, a je jasno, da bodo med prvimi cepljenimi stanovalci domov za starejše. Glede na poizvedovanje ministrstva, jih je za cepljenje zainteresiranih več kot 60 odstotkov.

Število odmerkov cepiva, ki ga bo dobila Slovenija, se spreminja, ker tudi proizvajalec sam še ni pripravil dokončnega razdelilnika, koliko cepiv bo dejansko lahko zagotovil državam članicam EU, je v današnji izjavi za medije pojasnila sekretarka na direktoratu za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje Doroteja Novak Gosarič.

image_alt
V EU za božič cepivo proti covidu-19


Skladno s strategijo cepljenja, ki je nastala po zgledu tiste, ki jo je pripravila Evropska komisija, bo cepivo najprej zagotovljeno najbolj ranljivim, to so stanovalci domov za starejše. Poleg njih pa so po besedah Novak Gosaričeve v prvih vrstah tudi zaposleni v domovih ter zdravstveno in drugo osebje v bolnišnicah, ki so v tesnem stiku z bolniki s covidom-19. Na vrhu seznama za cepljenje so tudi starejši od 60 let, ki ne živijo v domovih za starejše, in kronični bolniki. Ministrstvo je interes za cepljenje proti covidu-19 preverjalo med zaposlenimi in stanovalci domov za starejše. Interes med oskrbovanci domov za starejše je okoli 64 odstotkov, med zaposlenimi pa nekaj čez 30 odstotkov. Algoritem za razdeljevanje prvih odmerkov sicer še ni zaključen. Kot je še pojasnila, ni mogoče z gotovostjo reči, da bo načrt cepljenja odvisen samo od izkazanega interesa s prijavo preko spletne aplikacije ministrstva za javno upravo na portalu e-uprava.

18.37 Večina okužb v Sežani v tamkajšnjem domu upokojencev

V Občini Sežana so v zadnjih dveh dneh zabeležili povečano število okuženih z novim koronavirusom. Večino okužb so odkrili v Domu upokojencev Sežana, je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Sandi Curk. V sežanskem domu upokojencev je okuženih 71 od nekaj več kot 200 stanovalcev in 12 zaposlenih. »Tam zaposleni vlagajo precejšnje napore, da bi vzpostavljene rdeče cone čim bolj zaprli. Vendar imamo v Sloveniji sedaj že toliko izkušenj z boleznijo, da vemo, da je težko ustaviti okužbo, ko pride v dom,« je dodal Curk.

Tolikšno število okuženih so odkrili s sistematičnim testiranjem stanovalcev in zaposlenih, nekaj so jih testirali tudi še danes. Okužba je po Curkovih besedah v dom prišla z enim od zaposlenih ali pa z oskrbovancem, ki se je kot okužen vrnil iz bolnišnice, kjer so zdravili katero izmed njegovih primarnih bolezni. Sicer pa se na območju regije stanje po drugih domovih za starejše umirja, saj so se v preteklih tednih povsod že srečali z okužbami. To velja tako za Dom upokojencev v Postojni, kjer so imeli številne okužbe stanovalcev, trenutno pa je okuženih le še 28 stanovalcev, čez dva dni pa jih bo še 16 manj. V Domu upokojencev v Cerknici imajo še 23 okuženih z novim koronavirusom, stanje se umirja tudi v Ilirski Bistrici.
»Precej visoke številke, ki se v nekaterih občinah vlečejo že nekaj tednov, pa prinašajo razpršeni primeri okužb. V Občini Cerknica so v torek našteli 22 okužb, v postojnski občini 20. Zelo pa nas skrbijo razmere v Občini Pivka, saj taki razpršeni primeri v prihajajočih dneh prinesejo še večje število okuženih,« je še dejal Curk.

17.13 Na Koroškem pozivi županov in stroke k odgovornemu ravnanju

Epidemiološko stanje na Koroškem ni spodbudno. »Število okuženih se še ne znižuje in čas je, da Korošci še enkrat stopimo skupaj in za naše skupno dobro poskrbimo za še bolj resno in odgovorno ravnanje,« je v izjavi za javnost Korošce pozvala regijska delovna skupina za covid-19. »Stopimo skupaj, tako da smo narazen,« so dodali. Delovno skupino za covid-19 sestavljajo župani občin Črna na Koroškem, Muta in Ravne na Koroškem, Romana Lesjak, Mirko Vošner in Tomaž Rožen, ter predstavniki stroke. V skupni izjavi za javnost so zapisali, da je obvladovanje epidemije odvisno od vsakega posameznika, od tega, kako upošteva ukrepe in kako odgovorno ravna, da bi zaščitil sebe in druge.

Ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom pa so k doslednemu upoštevanju preventivnih ukrepov pozvali tudi iz novomeškega perativnega štaba civilne zaščite. Svetujejo, da se ljudje odpovejo vsem zasebnim druženjem, ki niso nujno potrebna in predstavljajo veliko nevarnost za širjenje virusa, so sporočili.

image_alt
Prebili smo mejo sto tisoč okuženih, a to ni dovolj


17.05  Svetovalna skupina za covid-19 ostaja v enaki sestavi kot do sedaj

Po zmagi Bojane Beović na volitvah za novo predsednico Zdravniške zbornice Slovenija strokovna svetovalna skupina za covid-19, ki jo vodi, ostaja v enaki sestavi kot sedaj, so  pojasnili na ministrstvu za zdravje. Minister Tomaž Gantar, ki je pristojen za imenovanje skupine, te še ni preoblikoval, na kar je sicer nakazal v minulih dneh. Na vprašanje STA, ali namerava v prihodnje voditi tako zbornico kot svetovalno skupino za covid-19, je Beovićeva v torek po izvolitvi dejala, da je Gantarja razumela, kot da želi reformirati skupino in jo voditi na drugačen način. Pričakuje, da bo ostala aktivna na področju obvladovanja epidemije kot strokovnjakinja za področje infektologije.

image_alt
Beović: Vlada ne komunicira


Beovićeva pričakuje, da bo ostala aktivna na področju obvladovanja epidemije kot strokovnjakinja za področje infektologije. FOTO: Jure Eržen/Delo
Beovićeva pričakuje, da bo ostala aktivna na področju obvladovanja epidemije kot strokovnjakinja za področje infektologije. FOTO: Jure Eržen/Delo


Po medijih pa je danes zaokrožila njena izjava, da iz medijskih izjav ministra razume, da ni več vodja strokovne skupine, da pa o tem nima nobene uradne informacije. Na ministrstvu so pojasnili, da skupina ni preoblikovana in ostaja v enaki sestavi kot sedaj. Iz nje je sicer v začetku minulega tedna izstopil predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Gantar pa je v minulih dneh že potrdil, da se pogovarja o preoblikovanju skupine.

16.55 AmCham Slovenija s pozivom proti popolnemu zaprtju gospodarstva

AmCham Slovenija je na predsednika vlade Janeza Janšo, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška ter ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovil poziv proti popolnemu zaprtju gospodarstva. Vlado so prosili, da ob upoštevanju vseh potrebnih ukrepov s popolnim zaprtjem gospodarstva ne postavi podjetij v še težjo situacijo.

16.47 Ameriški državni sekretar Pompeo v samoizolaciji

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je zaradi stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, v samoizolaciji. Kot so danes še sporočili s State Departementa, je bil Pompeov test na okužbo negativen. Dodali so, da je Pompeo v samoizolaciji pod nadzorom skupine zdravnikov ameriškega zunanjega ministrstva. Zaradi zaščite osebnih podatkih State Department ni objavil podrobnosti o okuženi osebi, s katero je bil ameriški državni sekretar v stiku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
V skladu s priporočili ameriških pristojnih oblasti se samoizolacija lahko konča po sedmih dneh, če je test, ki ga opravijo pet dni ali kasneje po stiku z okuženo osebo, negativen.

16.10 UKC Maribor: Število hospitaliziranih padlo pod 200

V obdobju od prvega novembra do včeraj oziroma tedenski prikaz stanja bolnikov s covidom-19 v UKC Maribor je naslednje: število vseh hospitaliziranih je padlo pod 200 in je zdaj 194 – od tega je na intenzivnem zdravljenju 45 bolnikov. Skupno število vseh umrlih se je ponovno zvišalo in zdaj znaša 240, skupno število vseh do sedaj odpuščenih bolnikov s covidom-19 pa se je povzpelo do številke 783, so sporočili z mariborskega UKC-ja. Odsotnosti zaposlenih v UKC Maribor, podatek je za 14. december, zaradi karantene, morebitnega stika, okužbe, varstva otrok … je 221, od tega 46 zdravnikov in 107 delavcev zdravstvene nege. Med 221 odsotnimi gre za 90 primerov varstva otrok (šola na daljavo).

16.00 »Kultura ni prestiž, temveč je osnovna človeška potreba«

Festival Ljubljana kot eden večjih organizatorjev kulturnih dogodkov v Sloveniji je podal mnenje glede ukrepov vlade za preprečevanje epidemije. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Festival Ljubljana ob organizaciji letošnjega poletnega festivala dokazal, da je mogoče organizirati kulturne dogodke, na katerih se zbere večje število ljudi – kljub grožnji okužbe. Festival ob 70-ih prireditvah, skoraj 2.500 nastopajočih iz 25-ih držav ter ob skoraj 20.000 obiskovalcih ni zabeležil nobenega zdravstvenega incidenta. »Kultura ni prestiž, temveč je osnovna človeška potreba, zato pozivamo vlado, da ponovno premisli o omogočanju organizacije dogodkov, na katerih občinstvo sedi in je mogoče nadpovprečno dobro poskrbeti za zdravje obiskovalcev, nastopajočih in organizatorjev.« Zaradi izkušenj in odgovornosti, ki dokazuje, da so sposobni izpeljati umetniške dogodke tudi v zdravstveno zaostreni situaciji, so že nekaj časa v pripravi Zimskega festivala. Prepričani so, da ga ob upoštevanju razkuževanja, dosledne uporabe mask in zadostne distance lahko podobno uspešno kot poletnega tudi izpeljejo. Zato jih je odločitev vlade, da dovoli sproščanje v delu storitev gospodarstva ne pa tudi v prireditvenem delu, zelo negativno presenetila.

Kot so dodali, kultura očitno nima tako močnega glasu pri odločitvah vlade kot gospodarstvo, so pa prepričani, da dogodki, kakršne organizira Festival Ljubljana, močno prispevajo k mentalnemu zdravju in optimizmu državljanov Slovenije.

Zaradi dolgotrajnih priprav, ki so temeljile na nasvetih in usmeritvah vladne strokovne skupine za boj proti covidu-19, so dogodke po besedah direktorja in umetniškega vodje festivala Darka Brleka izpeljali na najvišji zdravstveni ravni. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Zaradi dolgotrajnih priprav, ki so temeljile na nasvetih in usmeritvah vladne strokovne skupine za boj proti covidu-19, so dogodke po besedah direktorja in umetniškega vodje festivala Darka Brleka izpeljali na najvišji zdravstveni ravni. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


15.57 Testiranje na covid-19 odslej mogoče tudi na ljubljanskem letališču

Na Letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani je začela delovati točka za testiranje na covid-19. Kot so danes sporočili iz Fraporta Slovenija, so z odprtjem točke uvedli dodatno storitev za letalske potnike. Dokaz o negativnem rezultatu testiranja je namreč pogoj za vstop v marsikatero državo ali pa pogoj, da se potnik lahko izogne karanteni. Fraport Slovenija na ta način aktivno pristopa k reševanju aktualne problematike bistveno zmanjšanega letalskega prometa v svetu. Ob zaostrenih ukrepih in omejitvah gibanja po celotni Evropi se je namreč število letov občutno zmanjšalo. Večinoma ljudje trenutno opravljajo le najbolj nujna poslovna potovanja in potovanja zaradi študija ali obiska družine.

15.16 Papež: Božič je lahko zaradi protikoronskih ukrepov pristnejši

Papež Frančišek je danes dejal, da bi lahko bil letošnji božič zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa pristnejši. »Letos nas čakajo omejitve in nelagodje,« je na svoji tedenski avdienci dejal papež Frančišek. Pri tem je spomnil na svetopisemsko zgodbo o Mariji in Jožefu in težave, s katerimi sta se soočala ob rojstvu Jezusa.

»Vendar pa so ju vera, upanje in ljubezen vodili in podpirali. Naj bo enako pri nas. Naj nam te težave pomagajo, da bi nekoliko očistili način praznovanja in doživljanja božiča,« je poudaril papež po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.
»Pustimo potrošništvo ob strani, naj bo božič bolj prežet z vero, bolj pristen in resničen,« je dodal. Pandemija covida-19 je že doslej močno vplivala na dejavnosti papeža Frančiška. To pa bo veljalo tudi za praznovanje letošnjega božiča v Vatikanu. Med drugim se bo zaradi policijske ure, ki ponoči velja po Italiji, dve uri prej začela polnočna maša na božični večer. Močno bo omejeno tudi število ljudi, ki se bodo lahko udeležili bogoslužja.

Naj nam te težave pomagajo, da bi nekoliko očistili način praznovanja in doživljanja božiča,« je poudaril papež. FOTO: AFP
Naj nam te težave pomagajo, da bi nekoliko očistili način praznovanja in doživljanja božiča,« je poudaril papež. FOTO: AFP


14.52 V Sankt Peterburgu zmanjkuje postelj za covidne bolnike

V Sankt Peterburgu zmanjkuje postelj za covidne bolnike, so danes opozorile mestne pristojne službe. V Rusiji so sicer v zadnjem dnevu potrdili 26.509 novih okužb, umrlo pa je 596 ljudi. Rusija se spopada z drugim valom epidemije. Oblast poskuša ukrepe uvajati predvsem ciljno in se izogiba zaprtju države. Vendar se razmere za zdaj ne umirjajo, drugo največje rusko mesto je namreč na robu svojih zmogljivosti, poročajo tuje tiskovne agencije. Predstavnik mestne oblasti Oleg Ergašev je v torek sporočil, da je na voljo le še nekaj odstotkov posteljnih kapacitet za bolnike s covidom.

14.51 V Tokiu potrdili rekordnih 678 novih okužb s koronavirusom

V japonski prestolnici Tokio so danes potrdili 678 novih okužb z novim koronavirusom, kar je nov dnevni rekord, poročajo tuje tiskovne agencije. Prejšnji rekord so v Tokiu imeli v soboto, ko so našteli 621 novih primerov okužbe. Po celotni Japonski so takrat potrdili rekordnih 3030 novih primerov v enem dnevu. Japonska se v zadnjih tednih sooča s tretjim valom pandemije koronavirusne bolezni 19. Pristojne službe in strokovnjaki zato pozivajo prebivalce k samozaščitnim ukrepom za preprečevanje širjenja okužb.

14.45 Španski premier razmišlja o poostritvi ukrepov za praznike

Španski premier Pedro Sanchez je danes dejal, da je ponoven porast okužb z novim koronavirusom v državi skrb vzbujajoč. Opozoril je, da bo morda treba za božične praznike uvesti strožje ukrepe, da bi virus zajezili. »V zadnjih dneh smo zaznali skrb vzbujajoč porast števila primerov,« je v parlamentu povedal Sanchez, poročajo tuje tiskovne agencije. Španija je bila ena prvih evropskih držav, ki jih je prizadel drugi val pandemije covida-19. Vendar ji je uspelo z ukrepi, kot so nočna policijska ura in omejitve potovanj med regijami, omejiti okužbe.

V zadnjem času pa je začelo dnevno število okužb znova naraščati. Premier je danes poudaril, da se ne bo obotavljal pri tem, da bi v sodelovanju z regionalnimi vladami, ki so pristojne za zdravje, zaostril omejitvene ukrepe za božič. »Ta božič odloča o tem, ali se lahko izognemo tretjemu valu,« je poudaril. »Sami moramo poskrbeti za to, da ne odpremo vrat tretjemu valu,« je dodal.

14.42 Norveška premierka računa na protikoronske ukrepe do velikonočnih praznikov

Norveška ima v primerjavi z drugimi državami dobre rezultate v boju proti novemu koronavirusu. Kljub temu norveška premierka Erna Solberg ne izključuje možnosti, da bi protikoronski ukrepi v državi veljali do velikonočnih praznikov. Na novinarski konferenci, kjer je predstavila delo v drugi polovici letošnjega leta, je še opozorila, da je sicer pravilen razmislek o načrtih za običajno poletje, a moramo biti pripravljeni, da poletje 2021 ne bo v celoti enako poletju 2019, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Prva cepljenja proti covidu-19 bi se lahko na Norveškem po oceni Solbergove začela ob božiču in novoletnih praznikih. A na enak način, kot je trajala kriza zaradi pandemije, bo potreben čas tudi za izhod iz nje, je še opozorila norveška premierka.
Norveška z dobrimi 5,4 milijona prebivalci ima v primerjavi s z preostalimi evropskimi državami eno najnižjih stopenj novih okužb z novim koronavirusom v zadnjih 14 dneh. Pred njo sta samo Islandija in Irska.

14.30 Na Otoku v enem tednu proti covidu-19 cepili okoli 138.000 ljudi

V Združenem kraljestvu so v prvem tednu proti covidu-19 cepili skoraj 138.000 ljudi, je danes na twitterju sporočil pristojni državni sekretar Nadhim Zahawi. »Zelo dober začetek programa cepljenja,« je poudaril Zahawi. Zapisal je, da so skupaj proti koronavirusni bolezni 19 v sedmih dneh cepili 137.897 prebivalcev Združenega kraljestva. Od tega 108.000 v Angliji, 18.000 na Škotskem, 7897 v Walesu in 4000 na Severnem Irskem.

V Združenem kraljestvu so v torek, 8. decembra, začeli cepiti proti covidu-19 s cepivom, ki sta ga izdelala nemški Biontech in ameriški Pfizer. FOTO: Tolga Akmen/AFP
V Združenem kraljestvu so v torek, 8. decembra, začeli cepiti proti covidu-19 s cepivom, ki sta ga izdelala nemški Biontech in ameriški Pfizer. FOTO: Tolga Akmen/AFP


14.23 Valicon: Proti covidu-19 se namerava cepiti skoraj polovica prebivalcev

Proti covidu-19 se namerava cepiti skoraj polovica anketirancev, kar je nekoliko več kot pred mesecem dni, kažejo podatki iz zadnje Valiconove raziskave. Odgovornost za trenutno situacijo večina pripisuje ljudem in nespoštovanju ukrepov. Te so sicer anketiranci ocenili najbolj kritično doslej, padlo je tudi zaupanje v vlado. Da se bodo zagotovo cepili, je odgovorilo 19 odstotkov vprašanih (novembra 16 odstotkov), 28 odstotkov pa jih pravi, da bi se verjetno cepili. Zagotovo se ne namerava cepiti 22 odstotkov (novembra 26 odstotkov), da se verjetno ne bodo cepili, pa je odgovorilo 31 odstotkov anketirancev.

Anketiranci, ki se nameravajo cepiti, so kot razlog najpogosteje navedli odgovor, da se jim zdi to odgovorno do drugih (takšnih je 57 odstotkov) oziroma si želijo na ta način zmanjšati verjetnost okužbe (42 odstotkov). Pri tistih, ki se ne nameravajo cepiti, pa prevladuje nezaupanje v novo cepivo. Da bi moralo miniti dlje časa, da se cepivo izkaže za varno, jih meni 60 odstotkov, 43 odstotkov pa se jih boji tudi stranskih učinkov. Več kot polovica, 56 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da so za slabo epidemiološko sliko v Sloveniji odgovorni ljudje na splošno, 38 odstotkov pa odgovornost pripisujeta vladi. Da je odgovorna politika kot celota, meni 30 odstotkov vprašanih, strokovni svetovalni skupini pa odgovornost pripisuje 22 odstotkov vprašanih. Le 14 odstotkov prebivalcev ukrepe ocenjuje kot ustrezne, zmanjšal pa se je tudi delež prebivalcev, ki ukrepe ocenjujejo kot deloma ustrezne, deloma neustrezne, takih je bilo ta konec tedna 45 odstotkov, pred dvema tednoma je ukrepe tako ocenila dobra polovica. Večina jih je ukrepe ocenila kot prestroge.

14.10 WHO bo januarja na Kitajsko poslal strokovnjake, ki bodo iskali izvor covida-19

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da bo prihodnji mesec na Kitajsko odpotovala skupina mednarodnih strokovnjakov, ki bodo raziskovali izvor covida-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Eno leto po izbruhu novega koronavirusa, ki je terjal že več kot 1,6 milijona življenj, z njim pa se je okužilo več kot 73 milijonov ljudi, ostaja izvor virusa nepojasnjen. WHO že mesece pripravlja odpravo desetih mednarodnih strokovnjakov, med njimi epidemiologe in veterinarje. Julija so v Peking poslali že osnovno ekipo, ki je pripravila teren za mednarodno preiskavo.

Dolgo ni bilo znano, kdaj bo lahko večja ekipa odpotovala na Kitajsko, kjer bi lahko raziskala prve primere okužbe pri ljudeh in morebiti našla vir okužb. Znanstveniki so sprva domnevali, da je virus preskočil z živali na človeka na tržnici v Wuhanu. Zdaj pa niso več prepričani, da je bil to pravi izvor, ampak bolj kraj, ki je okrepil širjenje virusa.

WHO že mesece pripravlja odpravo desetih mednarodnih strokovnjakov, med njimi epidemiologe in veterinarje. FOTO: Hector Retamal/AFP
WHO že mesece pripravlja odpravo desetih mednarodnih strokovnjakov, med njimi epidemiologe in veterinarje. FOTO: Hector Retamal/AFP


image_alt
»Hodimo po tankem ledu«


13.31 V Sloveniji smo prestopili mejo sto tisoč primerov s koronavirusom

Kot prikazujejo podatki Sledilnika za covid-19 smo v Sloveniji prestopili mejo 100.000 potrjenih primerov s koronavirusom. Doslej smo registrirali 100.389 koronavirusnih okužb, umrlo pa je 2190 bolnikov s covidom-19. V zadnjih sedmih dneh je bilo v Sloveniji povprečno 1472,3 okužbe na dan, danes 2107. Delež pozitivnih testov med vsemi testiranimi je 32,02-odstoten.



13.23 Skupina avtobusnih prevoznikov za petek napoveduje protest

Skupina avtobusnih prevoznikov po informacijah sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) za petek napoveduje protest v obliki »pogrebne povorke« v Ljubljani. V sekciji za promet se od protesta distancirajo, saj težave rešujejo v dialogu z vlado, poudarjajo. Kdo točno stoji za protestom, koliko prevoznikov naj bi na njem sodelovalo in kako bo potekal, v sekciji ne vedo. Po njihovih informacijah na podlagi prejetega poziva k protestu se ga bodo udeležili prevozniki, ki niso niti člani OZS niti Gospodarske zbornice Slovenije. Menda gre za prevoznike, ki so izvajali prevoze v tujini in so bili prav tako upravičeni do pomoči na podlagi interventnih zakonov.

13.19 WHO poziva k nošenju mask med družinskimi srečanji ob praznikih

Evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je danes posvaril, da bi se lahko covid-19 v začetku prihodnjega leta znova okrepil. Družine so pozvali, naj med druženjem ob božično-novoletnih praznikih nosijo zaščitne maske. 
»Obstaja veliko tveganje nove ponovne okrepitve v prvih tednih in mesecih leta 2021. Morali bomo sodelovati, če hočemo uspeti pri preprečitvi tega,« so opozorili. Ljudi so pozvali, »naj ne podcenjujejo pomena svojih odločitev« in naj bodo še posebej previdni pri morebitnem druženju med prazniki. Če je možno, naj bodo praznovanja na prostem, udeleženci pa naj nosijo zaščitne maske in ohranjajo medsebojno razdaljo. Glede praznovanj v zaprtih prostorih je WHO poudaril, da sta za zmanjšanje tveganja prenosa okužbe z novim koronavirusom ključna omejitev števila gostov in dobro prezračevanje. Evropski urad WHO vključuje 53 držav, tudi Rusijo. Doslej so v evropski regiji potrdili več kot 22 milijonov primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je skoraj 500.000 covidnih bolnikov.

12.39 V Pomurju vse več zapletov zaradi čakanja na kremiranje

Ob velikem številu umrlih zaradi covida-19 v soboški bolnišnici od sredine oktobra primanjkuje mest v hladilnici, zato trupla hranijo tudi na soboškem pokopališču. Nekatere pomurske župane moti, da morajo druga pogrebna podjetja za hranjenje trupel v bolnišnici plačati 170 evrov soboški Komunali, kar so po njihovem nepotrebni stroški.

image_alt
Čakanje na kremiranje v Pomurju povzroča težave


12.11 V OZS bi še dopolnjevali predlog sedmega protikoronskega zakona

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so na vlado naslovili predloge dopolnitev oziroma sprememb osnutka sedmega protikoronskega zakona. Med ključnimi predlogi so drugačna lestvica pri povračilu nekritih fiksnih stroškov, kritje najemnin za poslovne prostore v zasebni lasti in povračilo stroškov plač v celoti, so pojasnili. 

11.24 Na Hrvaškem rekordno število umrlih bolnikov s covidom-19

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 11387 testih potrdili 3327 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 92 bolnikov s covidom-19, kar je najvišje dnevno število umrlih od izbruha epidemije, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Na Hrvaškem sta trenutno 22.402 aktivna primera okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 2907 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 294 ljudi. V samoizolaciji je več kot 53286 državljanov. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v zadnjih 24 urah največ primerov znova potrdili na območju Zagreba, kjer je bilo 865 novih okužb. Iz istrske županije so poročali o 95 novih primerih, v primorsko-goranski županiji so imeli 347 okuženih.
       


Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je novinarjem povedal, da je večina bolnikov s covidom-19, ki so umrli v zadnjih 24 urah, imelo tudi druge težje bolezni. Poleg tega je šlo večinoma tudi za starejše ljudi. Povprečna starost umrlih je bila skoraj 77 let.
Beroš je med drugim dejal, da je na Hrvaškem med umrlimi zaradi covida-19 16 odstotkov takih, ki niso imeli še drugih bolezni. Stopnja smrtnosti med bolniki, ki zaradi covida-19 potrebujejo podporo medicinskih ventilatorjev, pa je 68-odstotna, je še dejal.

Od začetka tedna je bilo 7059 na novookuženih, v prvih treh dneh prejšnjega tedna 9019, v tednu pred tem pa od ponedeljka do srede 8269. V tem tednu gre za občutno nižje tridnevno povprečje, je poudaril vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

11.04 Delež pozitivnih testov 32-odstoten

Ob 6579 testiranjih so v torek v Sloveniji potrdili 2107 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov na koronavirus je bil 32-odstoten. Umrlo je 39 bolnikov s covidom-19. 

image_alt
Umrlo 39 oseb, 2107 na novo okuženih


10.45 Von der Leynova pozvala k hkratnemu začetku cepljenja proti covidu-19 v vseh članicah Unije

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je danes pozvala k hkratnemu začetku cepljenja proti covidu-19 v vseh 27 članicah Unije na isti dan. »Začnimo izkoreninjenje tega groznega virusa skupaj in enotni,« se je zavzela v evropskem parlamentu. Kot je poudarila, je pred EU velika naloga, saj je treba precepiti do 70 odstotkov prebivalstva, da bi končali pandemijo koronavirusne bolezni 19. Napovedala je še, da bo v enem tednu v EU odobreno prvo cepivo, tako da se bo cepljenje lahko začelo takoj in se nadaljevalo po novem letu.

10.43 Regijam za spopadanje s posledicami pandemije dodatnih 47,5 milijarde evrov

Evropski parlament je odobril sveženj za pomoč pri okrevanju za kohezijo in območja Evrope (React-EU) v višini 47,5 milijarde evrov. Sredstva bodo namenjena blažitvi neposrednih posledic koronavirusne krize v regijah EU, so sporočili iz parlamenta. Pobuda je bila sprejeta s 654 glasovi za, 23 glasovi proti in 17 vzdržanimi glasovi.

image_alt
Iz krize v preobrat le s podporo razvoju


10.13 Petina sveta bo leta 2021 brez cepiva proti covidu-19

Vsaj petina svetovnega prebivalstva bo najverjetneje še vse do leta 2022 ostala brez dostopa do cepiva proti covidu-19, ker so si ga že rezervirale bogatejše države, ugotavlja študija raziskovalcev ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa. Rezervirana je že več kot polovica proizvodnih zmogljivosti, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

V upanju, da bi se pandemija covida-19 čim prej končala, so v Veliki Britaniji, ZDA in tudi Združenih arabskih emiratih že začeli cepiti prebivalstvo. Da bi si zagotovile dostop do vsaj enega cepiva, pa so mnoge države pohitele z rezervacijami že med njegovim razvojem. Mnoge so si rezervirale cepiva več različnih proizvajalcev.

image_alt
»Današnja mladina noče postati zavržena generacija«


Bogatejše države, v katerih živi zgolj 14 odstotkov svetovnega prebivalstva, so že zakupile več kot polovico predvidene proizvodnje cepiv 13 glavnih proizvajalcev za prihodnje leto. Revnejše države pa bi tako lahko ostale brez odmerkov.
Četudi bi vsem farmacevtom uspelo razviti učinkovita in varna cepiva proti covidu-19 in če bi uporabili maksimalne proizvodne zmogljivosti, bi še vedno petina svetovnega prebivalstva ostalo brez dostopa do cepiv vse do leta 2022, ugotavljajo raziskovalci z Johnsa Hopkinsa.

V študiji, ki so jo objavili v britanski znanstveni medicinski reviji BMJ, so preučili uradne podatke do sredine novembra in ugotovili, da je rezerviranih že 7,48 milijarde doz, kar ustreza za približno 3,76 milijarde imunizacijskih ciklov, saj večina cepiv za visoko učinkovitost potrebuje dva odmerka. Maksimalne skupne proizvodne zmogljivosti za leto 2021 pa ocenjujejo na 5,96 milijarde cepljenj z dvema odmerkoma. V študiji so tudi ocenili, da bodo revnejše in manj bogate države morda lahko prišle do 40 odstotkov cepiv, vendar pa bo odvisno, kako bodo bogatejše države pripravljene deliti, kar so same naročile.

8.43 V Nemčiji rekordno število smrti zaradi covida-19

V Nemčiji, kjer od danes velja skoraj popolna ustavitev javnega življenja, so dosegli nov črni mejnik v pandemiji. Za covidom-19 je v zadnjem dnevu umrlo 952 ljudi, kar je največ od začetka epidemije, so sporočili iz Inštituta Roberta Kocha (RKI). Potrdili so še 27.728 novih okužb z novim koronavirusom; manjkajo sicer še podatki za Saško. V Nemčiji so sicer zadnji rekord po številu mrtvih in okuženih imeli v petek, ko je umrlo 598 ljudi, potrdili pa so 29.875 okužb. Covid-19 je v Nemčiji doslej terjal 23.427 življenj.

image_alt
V EU za božič cepivo proti covidu-19


8.14 Cepljenje proti koronavirusu v ZDA poteka po načrtih in brez težav

V ZDA je uvodne zaloge cepiva proti koronavirusu podjetij Pfizer in Biontech dobilo že okrog 400 bolnišnic, ki ga uporabljajo za cepljenje zdravstvenega osebja, prihodnji teden pa bodo prišli na vrsto že tudi prvi varovanci domov za ostarele. Do konca tedna naj bi bilo v ZDA odobreno tudi cepivo podjetja Moderna. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa je do torka zvečer v ZDA za covidom-19 umrlo več kot 303.500 ljudi, s koronavirusom pa se je doslej okužilo 16,7 milijona ljudi. Na dan v ZDA v povprečju umre 2400 ljudi, naštejejo pa 215.000 novih okužb na dan. Zaradi covida-19 se v bolnišnicah po ZDA zdravi 110.000 ljudi.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je v torek dejal, da mu zdravstveni strokovnjaki priporočajo, naj se čim prej cepi proti covidu-19. Dodal je, da se je pripravljen cepiti pred javnostjo takoj, ko bo to mogoče. Ne želi pa ustvarjati vtisa, da prehiteva vrsto, zato se bo cepil, ko bo na vrsti.

Univerza Washington ocenjuje, da bo do 1. aprila 2021 umrlo 502.000 ljudi, in to kljub temu, da so že začeli cepiti. Trenutno cepijo samo zdravstvene delavce, prihodnji teden pa bodo cepivo začeli pošiljati po 1100 domovih za ostarele. Ameriška vlada je od Pfizerja odkupila sto milijonov odmerkov cepiva, naročila pa je tudi še 200 milijonov odmerkov cepiva, ki sta ga skupaj razvila podjetje Moderna in Nacionalni inštitut za zdravje ZDA (NIH). Do sredine prihodnjega leta naj bi bilo cepljenih 150 milijonov Američanov.

Za zdaj je v ZDA na voljo tri milijone odmerkov cepiva Pfizerja in Biontecha, za odpravo pandemije pa bo potrebnih več kot sto milijonov odmerkov. FOTO: Marco Bello/Reuters
Za zdaj je v ZDA na voljo tri milijone odmerkov cepiva Pfizerja in Biontecha, za odpravo pandemije pa bo potrebnih več kot sto milijonov odmerkov. FOTO: Marco Bello/Reuters


7.08 V Nemčiji se ustavlja javno življenje

V Nemčiji od danes do 10. januarja veljajo strogi ukrepi za zajezitev koronavirusa, saj so skoraj popolnoma ustavili javno življenje. Vrata je zaprla večina storitvenih dejavnosti, šole in večina trgovin, omejeno je tudi druženje. Med božičnimi prazniki bodo sicer nekatere ukrepe rahlo sprostili. V okviru novih ukrepov so zasebna druženja omejena na svoje in še eno gospodinjstvo, skupaj je lahko največ pet ljudi, pri čemer se upošteva starejše od 14 let. Med božičnimi prazniki bo med 24. in 26. decembrom veljala izjema za srečanja v najožjem družinskem krogu z do štirimi osebami, ki niso del gospodinjstva. Prepoved druženja pa bo veljala za silvestrovo in novoletni dan, prepovedana je tudi prodaja pirotehnike. Ob upoštevanju zaščitnih ukrepov so še naprej dovoljeni verski obredi. Na drugi strani pa so prepovedali izvajanje večine storitvenih dejavnosti, med njimi so frizerski in kozmetični saloni. Odprte ostajajo nekatere trgovine, kot so tiste z živili in za živali ter lekarne, drogerije, pošte, trafike in prodajalci božičnih drevesc. Delodajalce še naprošajo, naj v tem času nudijo možnost koriščenja dopusta ali pa omogočijo delo na daljavo. Vlada ob tem še poziva k upoštevanju higienskih predpisov in priporoča namestitev koronske aplikacije.

6.57 Evroposlanci danes o finančnem svežnju EU

Evropski poslanci bodo danes plenarno zasedanje nadaljevali z razpravo o sklepih vrha EU prejšnji teden, na katerem so voditelji držav članic med drugim dosegli kompromis, s katerim so odpravili poljsko in madžarsko blokado svežnja za spoprijemanje Evrope s pandemijo covida-19 v vrednosti 1824 milijard evrov, ki ga sestavljata večletni finančni okvir za obdobje 2021–2027 in sklad za okrevanje. Evropski parlament bo tako danes tudi glasoval o zakonodajnem paketu, ki vključuje večletni finančni okvir, sklad za okrevanje, nove lastne vire in mehanizem pogojevanja črpanja evropskih sredstev z vladavino prava.​

image_alt
Zmeda s čakalno vrsto za cepivo proti covidu-19


6.45 Vlada danes o podaljševanju razglasitve epidemije ter ukrepih čez praznike

Vlada bo danes odločala o podaljšanju razglasitve epidemije covida-19, ki jo je sprva razglasila 19. oktobra in jo nato podaljšala za še 30 dni. Prav tako je pričakovati, da bo danes vlada obravnavala predloge omejitvenih ukrepov za praznični čas ter odločala o podaljšanju nekaterih ukrepov, ki jih morajo tehtati in podaljševati vsak teden.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v torek napovedal, da bodo do danes pripravili predloge ukrepov za praznični čas. Med prazniki zelo verjetno ne bodo odprte trgovine z izjemo živilskih. Gantar sicer zagovarja popolno zaprtje države za ta čas, ko bi bilo to s stališča gospodarstva tudi »najmanj škodljivo«. Kot je dejal v torek, je v prazničnem času veliko podjetij na kolektivnem dopustu, za tiste, ki niso, pa bi želel, da čim bolj izkoristijo možnost za delo od doma, kjer se to da. Tako bi po njegovem mnenju poskušali pridobiti »nekaj rezerve za morebiten močan tretji val v januarju«.

image_alt
Slovenci in antidepresivi: več receptov, enako tablet


Ob zaostrovanju ukrepov pa je treba biti po ministrovem prepričanju toliko realen in pustiti nekatere možnosti druženja v tem obdobju, »seveda ob vseh previdnostnih ukrepih«. Navodila v zvezi s tem bodo še pripravili, je napovedal. Pri tem pa je orisal primerno obnašanje kot tako, da se s prijatelji dogovorimo o srečanju, pred in po njem pa kak dan preživimo v samoizolaciji.

Veljavnost odloka o razglasitvi epidemije se izteče v četrtek. S pričakovanim podaljšanjem razglasitve bo Slovenija vstopila v tretji mesec epidemije covida-19. Spomladi je bila sicer epidemija razglašena za 80 dni. Skupno število doslej potrjenih okuženih z novim koronavirusom pa bi lahko že danes preseglo 100.000. Od danes sicer velja spremenjen režim nošenja zaščitnih mask na prostem. Po novem jih ne bo več treba nositi zunaj, če bo lahko posameznik ohranjal dvometrsko medsebojno razdaljo.

Preberite še:

Komentarji: