Desus bo na izrednem kongresu glasoval o zaupnici

Aleksandra Pivec bo za koordinacijo stranke s poslansko skupino do kongresa pooblastila enega izmed podpredsednikov.
Fotografija: Aleksandra Pivec je naklonjena sklicu kongresa. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Aleksandra Pivec je naklonjena sklicu kongresa. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Vodstvo in izvršni odbor Desusa sta danes razpravljala o prihodnosti stranke. Strankin govorec Janez Ujčič je v izjavi za javnost povedal, da je izvršni odbor stranke sprejel tri sklepe: Prvič, predlaga sklic izrednega kongresa stranke čim hitreje, najkasneje pa do konca leta. Na izrednem kongresu bo glasovanje o zaupnici predsednici stranke Aleksandri Pivec. Drugič, izvršni odbor se seznanja, da bo Pivčeva skladno s statutom stranke pooblastila za koordinacijo stranke s poslansko skupino danes pooblastila enega izmed treh podpredsednikov stranke. Tretjič, izvršni odbor se je seznanil s pravnim mnenjem o glasovanju o nezaupnici in razrešitvi predsednice stranke ter svet stranke poziva k zakonitemu ravnanju. Prva dva sklepa sta bila sprejeta soglasno, pri tretjem pa sta bila dva izmed dvanajstih vzdržana. 

Predsednica stranke Aleksandra Pivec je v kratki izjvai za javnost pozvala k sporštovaju pravnih norm in dostojanstva ter demokratičnosti. Na novinarska vpršanja ne ona ne Ujčič nista želela odgovarjati.Pivčevi je pet poslancev Desusa odreklo podporo in jo po očitkih, ki nanjo letijo zaradi nejasnih plačil ob gostovanjih po Sloveniji, v začetku tedna pozvalo k nepreklicnemu odstopu. Če tega ne bo storila, svet stranke pozivajo, da ji izreče nezaupnico. Za takšen poziv so se v četrtek zvečer odločili tudi v strankinem pokrajinskem odboru Južna Primorska, kjer ocenjujejo, da predsednica med člani in v javnosti ne uživa več osebnega ugleda, s čimer krni tudi politični ugled stranke, je na twitterju sporočil predsednik odbora in sveta stranke Tomaž Gantar. Kot je Gantar napovedal že pred tem, se bodo člani sveta sestali do 25. avgusta, morda že prihodnji teden. A datum seje še ni znan.

Analitiki ugotavljajo, da je stranka res v težkem položaju in na robu preživetja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Analitiki ugotavljajo, da je stranka res v težkem položaju in na robu preživetja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Svet stranke bo po pričakovanjih odločal o zaupnici Pivčevi. Ali bi predlog vodstva in izvršnega odbora za izredni kongres, ki naj bi ga danes po pričakovanjih sprejeli, glasovanje o zaupnici kakor koli spremenil, je težko reči. Vse je v rokah članov sveta, je v sredo dejal Ujčič. Gantar, čigar podporo je Pivčeva izgubila, je v primeru nezaupnice članov sveta Pivčevi pripravljen prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili.

Medtem se je odprlo vprašanje, kako lahko dogajanje v Desusu vpliva na stabilnost vladne koalicije. Vodja poslancev Desusa Franc Jurša je tudi premiera Janeza Janšo v ponedeljkovem pogovoru seznanil s tem, da se v stranki ukvarjajo »s predsednico stranke, in ne ministrico ali koalicijo«.

Premier meni, da mora Desus, če je res samostojna stranka, zadevo rešiti brez vpliva drugih. Po mnenju političnih analitikov pa Pivčeva ne more ostati na čelu Desusa, težko bo tudi ohranila funkcijo ministrice za kmetijstvo. Analitiki ugotavljajo, da je ta stranka res v težkem položaju in na robu preživetja.

Komentarji: