Golob bo vodil Gibanje Svoboda: Ključni cilj je zmaga za dosego svobode

Na današnjem kongresu stranke Z.Dej je Robert Golob prevzel njeno vodenje. Na za javnost zaprtem kongresu je navedel, da je ključni cilj zmaga na volitvah.
Fotografija: Kot je v izjavi ob robu kongresa dejal Golob, so v imenu stranke namenoma uporabili izraz gibanje, "ker želimo pokazati, da nismo navadna stranka, da smo drugačni". FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Kot je v izjavi ob robu kongresa dejal Golob, so v imenu stranke namenoma uporabili izraz gibanje, "ker želimo pokazati, da nismo navadna stranka, da smo drugačni". FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Novi predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob je v svojem nagovoru – večina je sodelovala na kongresu na daljavo – najprej dejal, da se zahvaljuje zbranim, da so stranko Z.Dej pripeljali do te točke. »Ne samo, ker je ta točka pomembna za nadaljnje korake, ampak ker so jo pripeljali na podlagi vrednot, v katerih se tudi sam prepoznava,« je dejal. Navedel je, da sam poudarja, da potrebujemo spremembo politične kulture in ta politična kultura strahu, laži, jeze, prepira in razkola ni nekaj, kar bi tej državi lahko prineslo karkoli dobrega. »Ravno vaša stranka je v temelju naslovila ta problem,« je dejal in poudaril, da je to temelj, da sploh začnejo graditi politično agendo.

»Nisem tukaj samo zato, ker se je vodstvo prijazno umaknilo, kje pa tukaj sem zato, ker – ko sem napovedal, da bom poiskal dovolj veliko število somišljenikov – sem ugotovil, da ste že tukaj,« je dejal še Golob in nadaljeval, da se jim pridružujejo vsak dan skupine in posamezniki, ampak platforma je že obstajala. Napovedal je še, da si želi, da karkoli bodo počeli, da ima odtenek zelene, pri čemer je izpostavil, da bo zeleno agendo sam namenoma preimenoval v podnebno agendo, saj jo vidi širše. Ta bo po njegovem zaznamovala naslednja dva mandata oziroma bo zaznamovala življenje naših potomcev.

Robert Golob novi predsednik stranke Gibanje Svoboda. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Robert Golob novi predsednik stranke Gibanje Svoboda. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»Mi se ne podajamo v politiko zaradi funkcij. Ne podajamo se v politiko, da bo nekdo poslanec in nekdo minister,« je še navedel in nato poudaril, da je zmaga na volitvah njihov cilj, saj bo le za ta prinesla svobodo. »Brez zmage na volitvah, ne moremo priti do svobode in to je ultimativni cilj, ne funkcije. Funkcije so nepomembne,« je še dejal in podaril, da od njih ne bežijo od njih, saj so to vzvodi, kako udejanjimo naprej volilni rezultat. »Ključni cilj pa je vedno eden – zmaga na volitvah za dosego svobode,« je dejal in navedel, da ko pridemo do tja bodo imeli programska izhodišča – no, saj jih imam že danes, je dejal. Program naj bi sicer zdaj, po vključitvi novih članov, oblikovali skupaj. To pa naj bi bil program, ki bo temeljil na vrednotah spoštovanja, sodelovanja in solidarnosti.

V svojem jedru pa bo imel podnebno agendo, je napovedal na za javnost zaprtem kongresu. Poleg tega bo po njegovih besedah prva prioriteta po volitvah soočenje z epidemijo in zdravstvom kot takim, tretja agenda pa je medgeneracijski dialog.

Pred kongresom podrobnosti ni razkril, saj je želel, da bi jih najprej slišali člani stranke Z.Dej, saj da je to edino pošteno. Tudi program naj bi začeli ustvarjati šele po kongresu stranke, na kateri naj bi se po besedah Goloba nekateri posamezniki celo prvič spoznali. V stranko pa sta se že včlanila tudi poslanca Jurij Lep in Janja Sluga.

Marca naj bi imeli volilni kongres, ko bo znana tudi lista kandidatov za poslance, ki jo bodo potrjevali z zbiranjem podpisov volivcev, je napovedal Golob, ki je s tem končal ugibanja, kdo od poslancev bi mu lahko zagotovil še tretji podpis.

Izjavo Goloba smo predvajali v živo.

V preteklih tednih se je Golob sestal tudi s predsedniki strank Koalicije ustavnega loka, ki so ga v ponedeljek povabili, naj se jim prihodnji teden pridruži na rednem tedenskem sestanku. Golob je potrdil, da se bo sestanka udeležil. Na vprašanje, ali bi se bil pripravljen pridružiti Koaliciji ustavnega loka, pa je odgovoril, da je za to vprašanje še prezgodaj.

Čeprav na eni strani pravi, da je pripravljen sodelovati z vsemi, ki bodo po volitvah v parlamentu, pa je predsednik SDS Janez Janša za Goloba danes dejal, da gre, po njegovem mnenju, za popravni izpit Zorana Jankovića. »Ne vstopamo v politiko, da bi se kregali z ostalimi, kaj si mislijo o nas. Verjamemo, da je treba dati Slovencem boljšo prihodnost,« je odgovoril Golob, ki je doslej že večkrat ponovil, da z Janševo SDS in ostalimi strankami koalicije ni pripravljen sodelovati.

Klakočar Zupančičeva je Golobove besede o programskih izhodiščih dopolnila še z napovedjo, da se bodo zavzemali tudi za spoštovanje, svobodo, demokracijo, ponovno vzpostavitev vladavine prava in tudi "za vključujočo družbo z jasno začrtanimi mejami, kaj je dovoljeno in kaj ne". FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Klakočar Zupančičeva je Golobove besede o programskih izhodiščih dopolnila še z napovedjo, da se bodo zavzemali tudi za spoštovanje, svobodo, demokracijo, ponovno vzpostavitev vladavine prava in tudi "za vključujočo družbo z jasno začrtanimi mejami, kaj je dovoljeno in kaj ne". FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Preberite še:

Komentarji: