Janez Cigler Kralj meni, da mu konzervativna drža ni škodovala

Po njegovem mnenju je, glede na preštete glasove, očitno, da so se desnosredinski volivci odločili za taktično glasovanje, česar jim »ne gre zameriti«.
Fotografija: Janez Cigler Kralj s soprogo ob prihodu na volišče. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Janez Cigler Kralj s soprogo ob prihodu na volišče. FOTO: Leon Vidic/Delo

»Hvala vsem, ki so se udeležili volitev in prevzeli odgovornost za svojo prihodnost. Mi smo zmagali že s tem, ko smo vstopili v to zahtevno tekmo. Predsedniški kampanji smo dali eno svežino in prinesli na agendo teme, ki jih brez kandidata NSi ne bi bilo: da sta podjetništvo in ustvarjalnost cenjena, pomen družine kot osnovne celice, pomen varnosti in varovanja meja ter zdravega domoljubja,« je bil prvi odziv Janeza Ciglerja Kralja.

Na vprašanje, kako ocenjuje nižji rezultat, kot ga je dobila NSi na državnozborskih volitvah, ali meni, da mu je škodovala konzervativna drža, je odgovoril, da kvečjemu nasprotno.

»Če ne bi imel jasne identitete in profila s krščanskodemokratskimi vrednotami, bi se verjetno izgubil v eni sredinskosti ostalih kandidatov. Pravzaprav sem imel edini nekatera izhodišča.« Prepričan je, da je pokazal, da lahko sodobni konzervativen politik nagovarja vse in se normalno pogovarja z drugače mislečimi, kar vidi kot pot naprej.

Po njegovem mnenju pa je, glede na preštete glasove, očitno, da so se desnosredinski volivci odločili za taktično glasovanje, česar jim »ne gre zameriti«. »Ključno v tej tekmi pa je, da je NSi postala še bolj stabilna politična sila, ki ima jasna izhodišča v podpori gospodarstvu, podjetništvu, družini, domoljubju. Povezana in močna gre na lokalne volitve, kar je pomemben dosežek te kampanje.« Ponosen je, da je povezan trikotnik Ljudmila Novak, Lojze Peterle in Matej Tonin

Že zaradi časovnice je tekma za predsedniške volitve povezana z lokalnimi volitvami, saj so na lokalnem nivoju pomembne iste teme. Pokazalo se je, da ima NSi več dobrih kadrov, ki lahko v kateremkoli trenutku zasedejo pomembne pozicije v državi, je prepričan Janez Cigler Kralj.

Kampanjo je ocenil kot izjemno, o tem, koga bi podprl v drugem krogu, pa je, po njegovih besedah, še prezgodaj govoriti. »NSi me je predlagala za kandidaturo. Kot smo se odločili za kandidaturo, se bomo zdaj vsedli, analizirali rezultate in se potem na organih stranke odločili, ali in koga podpreti v drugem krogu.«

Predsednik NSi Matej Tonin pa je že napovedal, da bo osebno v drugem krogu dal glas Anžetu Logarju. Po Toninovem mnenju so cilj, da se v kampanji sliši glas njihovega kandidata Janeza Ciglerja Kralja, stranke NSi in njenih vrednot, dosegli, priznava pa, da so pričakovali kak odstotek več. »Glede na to, da drugi krog ni bil dosežen, se ne bomo bistveno osredotočali na odstotke. Bistveno je, da so bile vrednote, ki jih NSi zastopa, slišane.«

»V ničemer nismo ogrozili drugega kroga za desno sredino, tukaj smo izpolnili točno tisto, kar smo govorili, ljudem dali možnost izbire in povečali možnost desnosredinskemu kandidatu za končno zmago,« je stališče Mateja Tonina. Izid nikakor ne pomeni, da moč NSi slabi, saj se v javnomnenjskih anketah krepi, meni predsednik stranke, kampanja pa je prispevala k vidnosti in trdnosti stranke, kar je dober obet pred lokalnimi volitvami.

Za Ljudmilo Novak, ki je ni bilo v štab, ker je v tujini, je na prejšnih volitvah leta 2017, glasovalo nekaj več kot 7 odstotkov udeležencev volitev oziroma približno 54.000 ljudi. Na letošnjih aprilskih parlamentarnih volitvah je NSi uspel prepričati nekaj več kot 81.000 volivcev.

»Po današnji volilni nedelji ocenjujemo minulo kampanjo kot eno zelo korektnih. Mislim, da je dvignila politično kulturo v Sloveniji. Ni bilo udarcev pod pas, vsi kandidati so bili zelo kulturni, dostojni, tudi argumentirani. Ocenjujemo jo kot eno vsebinsko boljših kampanj v zadnjih 20 letih,« je komentiral Robert Ilc, generalni tajnik NSi, ki meni, da njihov kandidat ni nagovoril samo volivcev stranke, temveč širši krog ljudi s podobnimi vrednotami. 

Preberite še:

Komentarji: