V parlament pet strank: Gibanje Svoboda, SDS, NSi, SD in Levica

Novo podobo državnega zbora bo tvorilo pet strank. 34 odstotka glasov je prejela stranka Roberta Goloba, s 24 odstotki sledi stranka Janeza Janše.
Fotografija: Sestava državnega zbora in število poslanskih sedežev. INFOGRAFIKA: Delo
Odpri galerijo
Sestava državnega zbora in število poslanskih sedežev. INFOGRAFIKA: Delo

Državna volilna komisija objavlja izide parlamentarnih volitev. Po 98 odstotkih preštetih glasov je največji delež volivk in volivcev prepričala stranka Gibanje Svoboda, ki bo imela v parlamentu 40 poslanskih sedežev. Sledi ji stranka SDS, ki ji je glas namenilo 24 odstotkov volilnih upravičencev - v parlamentu bo tako imelo stolček 28 slovenskih demokratov. Parlamentarni prag sta prestopila še Nova Slovenija in Socialni demokrati, oba s sedmimi odstotki glasov - prvi bodo imeli v državnem zboru osem poslancev, drugi sedem. Šele po sedemdeset odstotkih preštetih glasov se je v parlament prebila stranka Levica, ki je do zdaj preštetih glasovih prejela 4,20 odstotka glasov, v hramu demokracije pa jih bo zastopalo pet poslancev.

image_alt
Janez Janša po porazu: Vedno smo pripravljeni sodelovati v dobro Slovenije

Po trenutnih podatkih parlamentarnega praga ni prestopila gibanje Povežimo Slovenijo, Lista Marjana Šarca, Resni.ca, več kot dva odstotka glasov je prejela le še Stranka Alenke Bratušek. Ostale stranke po delnem izidu niso dosegle dveh odstotkov ali več glasov.

Izidi so predstavljeni spodaj. Grafi se posodabljajo v živo.

Preberite še:

Komentarji: