Krivdo za napačne glasovnice prevzelo tiskarsko podjetje iz Celja

Na spletu se je pojavila fotografija glasovnice iz postojnske volilne enote. Na glasovnici so napačna imena kandidatov.
Fotografija: Napaka ni nepomembna, saj so iz DVK v tujino poslali več kot 105.000 praznih glasovnic. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Napaka ni nepomembna, saj so iz DVK v tujino poslali več kot 105.000 praznih glasovnic. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Res je, so za Delo potrdili v državni volilni komisiji (DVK), napaka se je zgodila, v teku je preverjanje, kaj se je zgodilo. Po naših informacijah se je napaka zgodila v tiskarskem podjetju Cetis, in sicer pri grafičnem oblikovanju teksta v informativnih objavah, ki jih ljudje prejmejo v gospodinjstva. Iz Cetisa so poslali pisno pojasnilo, prav tako je pričakovati, da se bodo odzvali v DVK. 

»V tiskani Javni objavi za Volilno enoto 2000 – Postojna je žal prišlo do pomote na strani 3, na kateri so poleg imena političnih strank navedeni tudi kandidati iz prvega volilnega okraja iste volilne enote – 2001 Tolmin. Neljuba pomota, ki se je zaradi izjemne časovne stiske in številnih usklajevanj zgodila v fazi grafičnega oblikovanja, nima vpliva na samo glasovanje, saj so vse ostale objavljene informacije v nadaljevanju dokumenta javne objave navedene pravilno; tako seznam potrjenih list kandidatov v volilni enoti  kot tudi seznam potrjenih list kandidatov po volilnih okrajih. Prav tako so podatki pravilni tudi na glasovnici,« so zapisali pri tiskarskem podjetju. Opravičili so se in prosili za razumevanje. 

Napačna imena. FOTO: Zaslonski zajem objave na facebooku
Napačna imena. FOTO: Zaslonski zajem objave na facebooku
Na družbenem omrežju facebook je uporabnica Alenka Bergant Pavšič objavila fotografijo glasovnice s pripisom »'NE'sposobna DVK. Tole smo dobili v nabiralnike za volilno enoto Postojna. Niti en kandidat v naši enoti ni pravi. Namenoma?«

Druga volilna enota ima sedež v Postojni, obsega pa območja občin Ajdovščina, Ilirska Bistrica, Izola, Koper, Nova Gorica, Piran, Postojna, Sežana, Tolmin in Vipava.

Robert Pavšič, poslanec LMŠ in znova kandidat te stranke za državnozborske volitve, je za Delo objavo svoje soproge komentiral, da ocenjuje, da se je to zgodilo samo v njegovi volilni enoti. »Izjavo morajo dati organizatorji. Je pa to ogromna napaka. Ne vem, kaj se dogaja na DVK,« je komentiral.

»Vsake volitve so pomembne, aktualne pa še toliko bolj. Potekajo sporne kampanje zunaj za to določenega roka, zlorablja se vsebina, zdaj pa zaradi pomanjkljivih in vsakodnevno spremenjenih navodil ter napačnega volilnega gradiva pada senca dvoma, še preden se odpravljamo na volišča. To je napeljevanje volivcev. Bojim se tudi, ali bodo pravočasno prispela gradiva za glasovanje po pošti, saj imamo slabe izkušnje z zadnjega referenduma. In to je resna skrb o legitimnosti volitev,« je odločen Pavšič.

Po naših neuradnih informacijah naj bi bil strah, da bi nastale napake ob začetku predčasnega glasovanja (od torka dalje) tudi na glasovnicah, odveč. Napak naj na glasovnicah ne bi bilo, zatrjujejo v DVK.

Napaka ni nepomembna, saj so iz DVK v tujino poslali več kot 105.000 praznih glasovnic, ker v času tiska imena kandidatov še niso bila potrjena in jih morajo volilni upravičenci sami najti. Napačna objava torej lahko vpliva na volilne odločitve volivk in volivcev v tujini, ki so prejeli prazne glasovnice. Direktor DVK Dušan Vučko je sicer včeraj izjavil, da iz tujine dobijo dobrih pet odstotkov izpolnjenih glasovnic.

Preberite še:

Komentarji: