Vzporedne volitve: Prepričljiva zmaga Gibanja Svoboda

Po vzporednih volitvah v državnem zboru še SDS, NSi, SD in Levica. Gibanju Svoboda 35,8 odstotka glasov, Slovenski demokratski stranki 22,5 odstotka.
Fotografija: Objavljeni so prvi rezultati vzporednih volitev, kjer je kar 35.8 odstotka osvojila stranka Roberta Goloba. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Objavljeni so prvi rezultati vzporednih volitev, kjer je kar 35.8 odstotka osvojila stranka Roberta Goloba. FOTO: Leon Vidic/Delo

Po rezultatih vzporednih volitev, ki jih je za RTV Slovenija in Pop Tv opravila Mediana, prepričljivo slavi stranka Gibanje Svoboda. Ta je prejela največ glasov, in sicer 35,8 odstotka, sledita ji Slovenska demokratska stranka z 22,5 odstotka ter stranka Nova Slovenija, ki je prejela 6,8 odstotka glasov. Po rezultatih vzporednih volitev bi parlamentarni prag prestopili še stranka SD s 6,6 odstotka glasov ter stranka Levica, ki ji je glas namenilo 4,4 odstotka volilnih upravičencev.

V državni zbor bi se tako uvrstilo le pet strank. 42 poslanskih stolčkov bi pripadlo stranki Roberta Goloba, 26 stranki Janeza Janše, osem stolčkov bi dobila Nova Slovenija Mateja Tonina, sedem bi osvojila stranka SD, ki jo vodi Tanja Fajon, pet stolčkov pa stranka Levica, ki jo koordinira Luka Mesec.

Po vzporednih rezultatih sta se parlamentarnemu pragu najbližje približali še Lista Marjana Šarca, ki je prejela 3,8 odstotka glasov in stranka Povežimo Slovenijo z 3,2 odstotka glasov.

Vzporedne volitve danes potekajo na izbranih voliščih po državi, kjer svoj glas odda vsak četrti volivec oziroma volivka. Glede na visoko udeležbo lahko pride do odstopanja, je za TV Slovenija pojasnila Janja Božič Marolt iz Mediane.

Preberite še:

Komentarji: