Volitve za prazen nič

O nadomestnem svetniku bi odločali konec avgusta, čeprav bo ob potrditvi mandata že znan izid rednih lokalnih volitev.
Fotografija: Volitve. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Volitve. FOTO: Jure Eržen/Delo

Cankova – Po dveh spodletelih poskusih bodo v Cankovi še tretjič poskusili izvoliti svetnika, ki bi zamenjal lani novembra odstopil Nastio Flegar. A nadomestne volitve na območju naselja Gerlinci z vsega 277 volilnimi upravičenci načrtujejo konec avgusta, samo dobra dva meseca pred lokalnimi volitvami, ko bodo občani na novo volili tako župana kot vse svetnike.

Z odstopom Flegarjeve je občinski svet volilno komisijo seznanil februarja in ta je za datum nadomestnih volitev določila 22. april. Zaradi zamujenega roka za pripravo volilnega imenika so volitve nato prestavili na 27. maj, a jih tudi takrat niso izvedli, ker za nadomestnega svetnika ni bilo kandidartov. Zdaj je datum 26. avgust, rok za vložitev kandidatur pa 27. julij, pravi tajnica občinske volilne komisije Renata Žnidarič, ki je povedala, da bodo občino stale 3500 evrov. »Tako navodilo smo prejeli iz državne volilne komisije. Dokler predsednik republike ne razpiše rednih lokalnih volitev, je treba nadomestne volitve razpisati,« je razložila Žnidaričeva.


»Verjetno se ne bo nihče prijavil«


V Cankovi enajst članski občinski svet izvolijo z večinskim volilnim sistemom, kar pomeni, da svetnika v primeru odstopa ne more nadomestiti naslednji na seznamu iste liste ali stranke, kot je to pri volitvah po proporcionalnem volivnem sistemu.

Direktor državne volilne komisije Dušan Vučko je povedal, da se nadomestne volitve ne opravijo, če svetniku preneha mandat manj kot šest mesecev pred razpisom volitev, razen če občinski svet ne odloči drugače. Vodja službe za lokalno samoupravo na ministrstvu za javno upravo dr. Roman Lavtar za napovedane volitve pravi, da so precej ponesrečene, saj bo ob potrditvi mandata že skoraj znan izid rednih lokalnih volitev. Po njegovem bi po spodletelem poskusu volitev aprila v občini lahko ugotovili, da volitve niso bile izpeljane in jim vnovičnih ne bi bilo treba izvesti, zlasti pa ne teh avgusta.

»Volitve imamo spet razpisane in verjetno se spet ne bo nihče prijavil. Na žalost. Te volitve se mi ne zdijo smiselne,« je za Delo povedal cankovski župan Drago Vogrinčič, ki tako kot Flegarjeva ni hotel govoriti o razlogih za odstop svetnice.

Komentarji: