Volivci potrdili vse tri zakone

Zakon o RTV in dolgotrajni oskrbi z več kot 60 odstotno podporo, nekoliko manjša, a dovolj visoka tudi podpora zakonu o vladi.
Fotografija: Z rezultati referendumov so zelo zadovoljni v koaliciji. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Z rezultati referendumov so zelo zadovoljni v koaliciji. FOTO: Leon Vidic/Delo

Državljani so na današnjih treh referendumih odločali o usodi zakonov o vladi, o RTV in o dolgotrajni oskrbi. Na več kot 3000 voliščih je imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da se izreče o uveljavitvi omenjenih zakonov.  Po preštetih več kot 90 odstotkih glasovnic kaže, da so volivci vse tri zakone potrdili. 

Pri zakonu o RTV je po 98,97 odstotka preštetih za glasovalo 62,75 odstotka, proti pa 37,25 odstotka.

Pri zakonu o vladi je po 99 odstotkih preštetih za glasovalo 56,6 odstotka, proti pa 43,4 odstotka.

Pri zakonu o dolgotrajni oskrbi je po 99,02 odstotka preštetih za glasovalo 61,18 odstotka in proti 37,82 odstotka.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Zavrnitveni kvorum je bil doslej dosežen dvakrat

Volivci so odločali, ali naj se uveljavijo spremembe zakona o vladi, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi in novela zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), kot jih je sprejel državni zbor.

Vsak volivec se je sam odločil, ali bo glasoval na vseh treh referendumih ali samo na enem oziroma dveh.

volilna udeležba Foto Tn/Zx Igd
volilna udeležba Foto Tn/Zx Igd

Zakon bi bil zavrnjen, če bi proti njemu glasovala večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volilnih upravičencev. Glede na zadnje podatke o številu volivcev bi moralo tokrat proti uveljavitvi vsakega izmed zakonov glasovati 338.869 volivcev. 

Zavrnitveni kvorum je bil na referendumih doslej dosežen le dvakrat. Volivci so leta 2015 zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, lani pa še novelo zakona o vodah.

Udeležba na današnjih referendumih je bila nekolika nižja kot na lanskem referendumu o vodah, a je na volišča vendarle prišlo več volivcev kot na večini dosedanjih referendumov. Vseh današnjih referendumov se je udeležilo približno enako število volivcev, ki so najbolj prepričljivo potrdili zakona o RTV in dolgotrajni oskrbi.

Do 15. ure 22 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Dežurna služba notranjega ministrstva je od začetka volilnega molka, ki je pred današnjimi referendumi začel veljati v soboto, do 15. ure danes prejela 22 obvestil o domnevnih kršitvah. Inšpektorat za notranje zadeve jih obravnava osem, največ jih je povezanih s spornimi vsebinami na družabnih omrežjih, objavah na televiziji in spletnih medijih.

Kot so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, so pri 14 obvestilih ugotovili, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka.

Komentarji: