Volivci v tujini bodo za predsedniške volitve prejeli prazne glasovnice

Namen je, da bi se izognili morebitnim zapletom oz. poznemu pošiljanju volilnih gradiv v tujino.
Fotografija: Vseh volilnih upravičencev je 1.696.893, od tega 1.590.843 volivk in volivcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Vseh volilnih upravičencev je 1.696.893, od tega 1.590.843 volivk in volivcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji. FOTO: Blaž Samec

Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve je na dan razpisa volitev predsednika republike, ki bodo 23. oktobra 2022, vseh volilnih upravičencev 1.696.893, od tega 1.590.843 volivk in volivcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji ter 106.050 volivk in volivcev s stalnim prebivališčem v tujini (v 137 tujih državah).

Ena od pomembnih novosti na teh volitvah je, da bodo vsi volivci v tujini, tako izseljenci kot zdomci, za glasovanje po pošti v tujini prejeli uradno prazno glasovnico; z namenom, da bi se izognili morebitnim zapletom oz. poznemu pošiljanju volilnih gradiv v tujino.

Volilno gradivo z uradno prazno glasovnico za zseljence (volivce s stalnim prebivališčem v tujini) bodo Pošti Slovenije predali najpozneje 45 dni pred dnevom glasovanja, za zdomce (volivce s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo v času volitev v tujini) pa najpozneje v treh delovnih dneh po prejetju njihovega obvestila oz. vloge, da želijo glasovati po pošti iz tujine.

106.050 volivk in volivcev ima stalno prebivališče v tujini (v 137 tujih državah). FOTO: Leon Vidic
106.050 volivk in volivcev ima stalno prebivališče v tujini (v 137 tujih državah). FOTO: Leon Vidic

Volivci s stalnim prebivališčem v tujini (izseljenci) prejmejo volilno gradivo na njihov naslov stalnega prebivališča, lahko pa se namesto oddaje glasu po pošti iz tujine odločijo tudi za glasovanje na najbližjem diplomatsko-konzularnem predstavništvu v tujini, kjer je volišče. Volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo na dan glasovanja v tujini (zdomci), pa volilnega gradiva ne prejmejo »avtomatsko«, temveč morajo najpozneje do vključno 22. septembra Državni volilni komisiji sporočiti, če želijo glasovati po pošti iz tujine ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Slovenije v tujini.

Volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini, ki bodo na dan glasovanja v Sloveniji, lahko glasujejo tudi na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije oz. na t. i. volišču omnia. V tem primeru morajo o tem obvestiti Državno volilno komisijo oziroma do vključno 19. oktobra oddati posebno vlogo na eUpravi.

FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi

Po pošti na območju Slovenije lahko glasujejo volivci, ki so v bolnišnici, v socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo, v priporu ali zavodu za prestajanje kazni, in volivci, ki so v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom. O tej nameri morajo obvestiti okrajno volilno komisijo, kjer je sedež njihovega stalnega prebivališča, in sicer najpozneje do vključno 12. oktobra. Invalidi lahko po pošti glasujejo tudi stalno, če oddajo vlogo in priložijo ustrezno dokazilo o invalidnosti.

Volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo zglasiti na volišču, imajo možnost glasovanja na domu, če pravočasno oddajo vlogo in priložijo zdravniško potrdilo. Vlogo za glasovanje na domu mora volivec vložiti pri okrajni volilni komisiji, kjer ima stalno prebivališče. To mora storiti najpozneje do vključno 19. oktobra. Enako velja za volivce, ki bodo tik pred volitvami v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom, pri čemer ne potrebujejo zdravniškega potrdila, ampak morajo vlogi priložiti potrdilo o okužbi oz. odrejeni izolaciji.

Več iz te teme:

Komentarji: