Vrenje v domu upokojencev

Protestni shod: Večji sindikat zahteva odstop direktorice, manjši jo podpira. Jabolko spora plačevanje prevoza.
Fotografija: Nataša Malnar, predsednica sindikata zdravstva in socialnega skrbstva doma upokojencev Kranj (levo), in Eva Kovačec, zaposlena v domu, ki je tudi prejela opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja. FOTO: Blaž Račič/Delo
Odpri galerijo
Nataša Malnar, predsednica sindikata zdravstva in socialnega skrbstva doma upokojencev Kranj (levo), in Eva Kovačec, zaposlena v domu, ki je tudi prejela opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja. FOTO: Blaž Račič/Delo

Kranj – Člani sindikata zdravstva in socialnega skrbstva doma upokojencev Kranj bodo na današnjem protestnem shodu zaradi očitkov o domnevnih nezakonitostih pri obračunavanju potnih stroškov in pri plačevanju presežka ur zahtevali odstop direktorice doma mag. Zvonke Hočevar. Ta očitke zavrača in pravi, da nima razloga za odstop.

Eden glavnih izvorov zdajšnjih slabih odnosov v domu je vprašanje plačevanja prevoza na delo. Leta 2010 so vodstvo doma in tedanji reprezentativni sindikat zdravstva in socialnega varstva v DU Kranj podpisali dogovor o povrnitvi stroškov prevoza na delo. Po uveljavitvi zakona o uravnoteženju javnih financ (Zujf) se je spremenil način plačevanja potnih stroškov, vendar dogovora s sindikatom niso prekinili, je dejala Zvonka Hočevar.
 

V tožbe zaradi potnih stroškov
 

Novoustanovljeni sindikat je zahteval poračun za nazaj, kar je po mnenju direktorice zakonito. Izkazalo se je, da so nekateri delavci prejeli preveč plačane potne stroške in bi morali denar vrniti, drugim, ki so prejeli premalo plačan prevoz, pa so morali razliko še izplačati. Proti devetim zaposlenim, ki preveč plačanih prevoznih stroškov niso želeli vrniti, so vložili tožbe, in kot pravi direktorica, drugače zakonito ni mogla ukrepati. V enem primeru na prvi stopnji je že bilo odločeno v korist delavke, vendar se je vodstvo doma pritožilo in končne odločitve še ni, je povedala direktorica.

Direktorica doma mag. Zvonka Hočevar pravi, da nima razloga za odstop, pri tem pa jo podpira tudi manjši sindikat. FOTO: Blaž Račič/Delo
Direktorica doma mag. Zvonka Hočevar pravi, da nima razloga za odstop, pri tem pa jo podpira tudi manjši sindikat. FOTO: Blaž Račič/Delo


Od leta 2009 in prihoda Zvonke Hočevar na mesto direktorice doma upokojencev (DU) Kranj, ki ima okoli 175 zaposlenih in skrbi za več kot 200 stanovalcev ter za več kot 200 uporabnikov pomoči na domu, do ustanovitve novega sindikata leta 2015 je dotedanji reprezentativni sindikat zdravstva in socialnega varstva z vodstvom doma »lepo sodeloval«, in kot pravi Irena Gole, predsednica tega sindikata, ki ima okoli 38 članov, so se takrat o težavah vedno pogovorili in našli skupno rešitev. Leta 2015 ustanovljen sindikat zdravstva in socialnega skrbstva doma upokojencev Kranj ima okoli 60 članov, in kot pravi predsednica Nataša Malnar, se z direktorico zdaj ne morejo dogovoriti za ustrezne rešitve, saj pravega dialoga ni.
 

»Direktorica izvaja mobing«
 

Vprašanje plačevanja prevoza na delo je vplivalo na odnose v domu, in kot je dejala Nataša Malnar, je zaradi očitkov o hujših kršitvah obveznosti iz delovnega razmerja (neprimerno obnašanje in neprimerno komuniciranje na delovnem mestu) pred dnevi prejela pisno opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, na kar se je pritožila. Zdaj pravi, da direktorica nad njo izvaja mobing, ker opozarja na probleme, ne le na plačevanje prevoza na delo, ampak tudi na področju organizacije dela. Podobno opozorilo je prejela tudi Eva Kovačec. »Direktorica me hoče utišati,« trdi Malnarjeva, ki še pravi, da bodo protestne shode nadaljevali, dokler zahteva po odstopu direktorice ne bo uresničena. Z očitki so seznanili tudi inšpekcijske službe.
Danes se bodo na zboru delavcev zbrali tudi zaposleni, Irena Gole pa bo direktorico podprla v imenu sindikata zdravstva in socialnega varstva, ki ga vodi, in tudi nekaterih drugih zaposlenih.

Na ministrstvu za delo pravijo, da so z dogajanjem v DU Kranj seznanjeni, člane sveta zavoda pa da pozivajo, da se opredelijo do navedb in zahtev dela zaposlenih.

Komentarji: