Z novim letom za 20 centov dražja vožnja skozi predor Karavanke

Dražja cestnina naj bi po ocenah ministrstva na letni ravni prinesla od 260.000 do 320.000 evrov dodatnih prihodkov, odvisno od realizirane rasti prometa v prihodnje.
Fotografija: Cena vožnje skozi predor se spreminja samo za osebna vozila. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Cena vožnje skozi predor se spreminja samo za osebna vozila. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Vlada je danes sklenila zvišati cestnino skozi predor Karavanke za osebna vozila. Cestnina za vozila iz prvega cestninskega razreda, torej vozila s težo do 3,5 tone, bo po novem znašala 20 centov več kot doslej, in sicer 7,40 evra.



Uporabnik, ki večkrat uporablja cestni predor Karavanke, si lahko pri plačevanju cestnine za prvi cestninski razred zagotovi popust z nakupom neprenosljive točkovne karte, katere cena se prav tako zvišuje. Točkovna karta velja 30 dni od dneva izdaje in omogoča 14 prehodov karavanškega predora. Namesto 26,39 evra brez DDV bo treba po novem zanjo odšteti 26,97 evra brez DDV, skupaj z davkom torej 32,90 evra.

Zvišanje cestnine in vrednosti točkovne karte za predor Karavanke je posledica sklepa meddržavne komisije za cestni predor iz leta 2015, da se višina cestnine za vozila do 3,5 tone enkrat letno uskladi z rastjo cen življenjskih potrebščin v predhodnem letu, so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

Dražja cestnina za prvi cestninski razred naj bi po ocenah ministrstva na letni ravni prinesla od 260.000 do 320.000 evrov dodatnih prihodkov, odvisno od realizirane rasti prometa v prihodnje.

S spremembami danes sprejete uredbe o cestnini za uporabo cestnega predora Karavanke pa se ne zvišuje cestnina za vozila nad 3,5 tone, saj je cestninjenje tovornih vozil urejeno z zakonodajo EU. Za tretji cestninski razred (vozila z dvema ali tremi osmi, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone) tako cena vožnje skozi predor ostaja 4,69 evra brez DDV, za četrti (vozila z več kot tremi osmi, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone) pa 9,38 evra.

Komentarji: