Ema: Dva odmerka cepiva naj bi ščitila pred okužbo z delta različico

V članku povzemamo relevantne podatke o širjenju in obvladovanju koronavirusne bolezni.
Fotografija: Testiranim na novi koronavirus potrdil ne bodo pošiljali, saj gre v primeru negativnega testa za kratkotrajno veljavnost. FOTO: Jaime Reina/AFP
Odpri galerijo
Testiranim na novi koronavirus potrdil ne bodo pošiljali, saj gre v primeru negativnega testa za kratkotrajno veljavnost. FOTO: Jaime Reina/AFP

20.42 Ponekod na Portugalskem spričo porasta okužb znova policijska ura

Ker število okužb z novim koronavirusom na Portugalskem znova nevarno narašča, predvsem na račun hitrega širjenja različice delta, so v 45 občinah v tej državi na Iberskem polotoku, med drugim na območju Lizbone in Porta, znova razglasili policijsko uro. Po oceni portugalske vlade so se epidemiološke razmere v zadnjem tednu še dodatno poslabšale in glede na trenutne razmere ni mogoče reči, da je pandemija pod nadzorom. V 45 občinah, kjer je situacija najslabša, zato znova uvajajo strožje ukrepe, kot je nočna omejitev gibanja. Gre predvsem za prepoved vožnje po javnih cestah med 23. in 5. uro zjutraj. Poleg tega so ukrep, v skladu s katerim se morajo gostinski lokali zapreti do 22.30 čez teden in 15.30 ob koncih tedna, z Lizbone in še dveh drugih občinah zdaj razširili na še 16 krajev.

19.47 Minister Poklukar športnike pozval k množičnemu cepljenju

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes v Ljubljani med skupščino Olimpijskega komiteja - združenja športnih zvez pozval vse delegate k množičnemu cepljenju športnikov proti covidu-19. »Prosim, da skupaj pristopimo k cepljenju in omogočimo maksimalno delovanje družbe in športa tudi jeseni in pozimi,« je predstavnikom OKS, nacionalnih športnih panog, športnih zvez in športa zPonekod na Portugalskem spričo porasta okužb znova policijska ura
Lizbona, 1. julija - Ker število okužb z novim koronavirusom na Portugalskem znova nevarno narašča, predvsem na račun hitrega širjenja različice delta, so v 45 občinah v tej državi na Iberskem polotoku, med drugim na območju Lizbone in Porta, znova razglasili policijsko uro.
Po oceni portugalske vlade so se epidemiološke razmere v zadnjem tednu še dodatno poslabšale in glede na trenutne razmere ni mogoče reči, da je pandemija pod nadzorom. V 45 občinah, kjer je situacija najslabša, zato znova uvajajo strožje ukrepe, kot je nočna omejitev gibanja.
Gre predvsem za prepoved vožnje po javnih cestah med 23. in 5. uro zjutraj. Poleg tega so ukrep, v skladu s katerim se morajo gostinski lokali zapreti do 22.30 čez teden in 15.30 ob koncih tedna, z Lizbone in še dveh drugih občinah zdaj razširili na še 16 krajev.a vse dejal Poklukar. Ta je izpostavil, da šport združuje in da športniki vložijo izreden trud v svoje uspehe. Da bi ti nemoteno lahko vadili tudi jeseni in pozimi, »pa potrebujemo zadostno precepljenost v državi«. Dobre tri tedne pred olimpijskimi igrami v Tokiu pa je Poklukar športnikom zaželel tudi obilo sreče na tekmovanju, na katerega so se nekateri pripravljali tudi po pet let.

18.05 Hrvaška vlada bo s cepljenjem pogojevala covidno pomoč podjetnikom

Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji seji vlade povedal, da z julijem podpore za ohranitev delovnih mest v času epidemije covida-19 ne bodo več podeljevali vsem podjetnikom, ampak bo ta odvisna od potreb posameznega sektorja. Pojasnil je še, da bo pogoj za pridobitev državne pomoči podjetnikom tudi cepljenje proti covidu-19.

15.46 Ema: Dva odmerka cepiva naj bi ščitila pred okužbo z delta različico

Dva odmerka cepiva proti covidu-19 po dosedanjih ugotovitvah nudita zaščito pred okužbo z različico delta novega koronavirusa, ki se vse hitreje širi tudi v Evropi, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema). Pozitivne informacije iz agencije s sedežem v Amsterdamu sicer prihajajo ravno na dan, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozorila, da v Evropi po dveh mesecih upadanja zdaj vnovič beležijo porast novih okužb z novim koronavirusom.

15.05 Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo obravnaval 236 okužb že cepljenih oseb

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo je od 24. februarja do 15. junija v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje sekvenciral 236 genomov novega koronavirusa po okužbi pri osebah, ki so bile cepljene. Od tega je bilo 113 oseb cepljenih s cepivom proizvajalcev Pfizer in Biontech, tri osebe so bile cepljene s cepivom Moderna, 119 oseb je bilo cepljenih s cepivom AstraZenece in tri osebe s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson.

14.16 Prva pošiljka evropskih digitalnih covidnih potrdil odposlana

Prva pošiljka evropskih digitalnih covidnih potrdil, ki jih bodo v tiskani verziji prejeli cepljeni proti covidu-19 in prebolevniki, bo danes odposlana po pošti, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Predvidevajo, da bi zadnja potrdila morala prispeti do naslovnikov do sredine prihodnjega tedna. Kot so pojasnili, gre namreč za veliko količino, približno milijon potrdil, zato bo pošiljanje potekalo v razponu nekaj dni. Potrdilo med drugim vsebuje QR-kodo, ki omogoča enostavno preverjanje podatkov o cepljenju, testiranju oziroma prebolevnosti. Po pošti ga bodo prejeli vsi polno cepljeni proti covidu-19 kot tudi tisti, ki so bili s prvim odmerkom cepljeni do 30. junija. Prav tako bodo potrdilo prejeli prebolevniki, ki imajo pozitiven PCR-test, ki ni starejši od 180 dni. Testiranim na novi koronavirus pa potrdil ne bodo pošiljali, saj gre v primeru negativnega testa za kratkotrajno veljavnost.

13.35 WHO svari pred ponovnim porastom števila okužb s koronavirusom v Evropi

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila, da v Evropi znova zaznavajo porast števila novih okužb z novim koronavirusom, potem ko je to dva meseca upadalo. Posvarili so pred novim valom, če regija ne bo še naprej disciplinirana glede obvladovanja novega koronavirusa. »Prejšnji teden je število primerov naraslo za deset odstotkov, in sicer kot posledica povečanega druženja, potovanj in sproščanja omejitev,« je povedal regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge. »V evropski regiji WHO bo nov val, če ne ostanemo disciplinirani,« je dodal. Kluge je posvaril, da bi se lahko ta preobrat zgodil zaradi čedalje večjega števila primerov različice delta, ki hitro izpodriva različico alfa.

Skrb vzbujajoče je po navedbah NIJZ dejstvo, da lahko različica delta okuži tudi posameznike, ki so že prejeli prvi odmerek odobrenih cepiv proti covidu-19 od dveh. FOTO: Blaž Samec/Delo
Skrb vzbujajoče je po navedbah NIJZ dejstvo, da lahko različica delta okuži tudi posameznike, ki so že prejeli prvi odmerek odobrenih cepiv proti covidu-19 od dveh. FOTO: Blaž Samec/Delo


13.34 V Rusiji tretji dan zapored rekordno število preminulih covidnih bolnikov

V Rusiji je glede na uradne podatke v zadnjem dnevu umrlo 672 covidnih bolnikov, kar je že tretji dan zapored rekordno visoko število. Država se bojuje z novim izbruhom okužb z novim koronavirusom, ki fa povzroča močno nalezljiva različica delta, obenem pa cepljenje proti covidu-19 napreduje le počasi.

Po besedah župana ruske prestolnice Moskve Sergeja Sobjanina različica delta predstavlja že 90 odstotkov okužb v mestu. Uvedel je niz novih omejitev, vključno z navodilom podjetjem, naj pošljejo domov 30 odstotkov necepljenih zaposlenih, in restavracijam, da lahko v notranjih prostorih strežejo le cepljene ali tiste, ki so v zadnjih šestih mesecih okužbo preboleli. Kremelj si je sicer postavil cilj do septembra cepiti 60 odstotkov prebivalcev, a je ta teden priznal, da jim cilja ne bo uspelo doseči.

image_alt
Hrvaška z novimi pogoji za vstop v državo, na meji so že zastoji


13.02 Novi interventni zakon za najbolj prizadete

Odbor DZ za gospodarstvo danes obravnava predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19, ki ga je vlada po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pripravila z namenom pomagati najbolj prizadetim panogam. Vrednost ukrepov je sicer nižja od prvotnih načrtov. Vlada je predlog novega interventnega zakona za pomoč prizadetim zaradi epidemije sprejela pred dvema tednoma. Vreden je 243,5 milijona evrov,

Počivalšek pa je danes dejal, da so sprva načrtovali pomoč v večjem obsegu, a je bilo nato doseženo ravnotežje med nujno pomočjo na eni strani ter ohranitvijo stabilnosti javnih financ na drugi strani. Med predlaganimi ukrepi je naštel izdajo novih bonov za vse prebivalce Slovenije, ki jih bo mogoče do konca tega leta unovčiti za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture. Odrasli bodo prejeli bon v višini sto evrov, mladoletni pa v višini 50 evrov.

12.45 Velika verjetnost, da se bo koronavirusna različica delta širila med mladimi in necepljenimi

Številne različice novega koronavirusa se zelo hitro širijo po vsem svetu, določene med njimi so po oceni NIJZ skrb vzbujajoče in zahtevajo takojšen odziv ter ustrezno ukrepanje. Pri tem izpostavljajo različico delta, za katero je velika verjetnost, da se bo širila predvsem med mladimi in preostalimi, ki še niso bili cepljeni. Na podlagi doslej pridobljenih podatkov je različica delta namreč še bolj nalezljiva od drugih različic novega koronavirusa. Prve ocene Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni kažejo, da bo ta različica do konca avgusta predstavljala 90 odstotkov vseh okužb s koronavirusom na območju EU, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.



09.52 V sredo delež pozitivnih na PCR-testiranjih 1,4-odstoten 

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v sredo opravili 1623 PCR-testov, potrdili so 23 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je tako znašal 1,4 odstotka. Opravili so tudi 17.704 hitre antigenske teste. V sredo zaradi covida-19 ni umrl nihče.  V državi je po podatkih NIJZ 569 aktivnih primerov okužbe s koronavirusno boleznijo. Štirinajstdnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev znaša 27,1. Po podatkih NIJZ so doslej okužbo potrdili pri 257.358 ljudeh, in sicer 121.492 moških in 135.840 ženskah. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 821.331 ljudi, z vsemi pa 670.795, navaja NIJZ.

09.38 Končni rezultati potrdili le 48-odstotno učinkovitost cepiva proizvajalca Curevac

Cepivo proti covidu-19, ki ga razvija nemško podjetje Curevac, je le 48-odstotno učinkovito, je v sredo zvečer sporočilo podjetje. Podrobnosti končnih rezultatov testiranja bodo predstavili danes. Podjetje je že pred tem pri vmesni analizi pozne faze testiranja sporočilo, da je cepivo le 47-odstotno učinkovito proti koronavirusni bolezni ne glede na stopnjo resnosti. Zaradi slabih rezultatov cepiva je podjetju hitro padla vrednost delnic, razočaranje pa je bilo čutiti tudi med politiki.

Glede na končne rezultate je učinkovitost cepiva v starostni skupini od 18 do 60 let 53-odstotna proti kakršnikoli resnosti bolezni in 77-odstotna proti srednjemu in hujšemu poteku bolezni. V celoti pa je cepivo učinkovito proti hospitalizaciji ali smrti v tej starostni skupini. Podatki za osebe, starejše od 60 let, niso dovolj obsežni, da bi lahko določili učinkovitost, je povedala tiskovna predstavnica podjetja Curevac Sarah Fakih. Curevac je eno od podjetij, s katerim je EU sklenila pogodbo in rezervirala okoli 405 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Evropska agencija za zdravila (Ema) je februarja začela tekoči pregled cepiva tega nemškega podjetja pred njegovo morebitno odobritvijo.

06.36 Vladni klicni center za informacije o koronavirusu ne deluje več

Vladni klicni center, v katerem so študentje višjih letnikov ljubljanske medicinske fakultete ter sodelavci pristojnih služb zagotavljali informacije in nasvete, povezane z epidemijo covida-19, od danes ne deluje več. Odgovornost za obveščanje o posameznih vprašanjih bodo prevzela resorna ministrstva, je pojasnil minister Janez Poklukar.

Vladni klicni center je deloval tako v lanskem spomladanskem kot v drugem delu razglašene epidemije covida-19 od oktobra lani. Samo v zadnjem je zagotovil odgovore več kot 180.000 klicateljem, ki so spraševali o pogojih prenehanja državnih meja, omejitvi gibanja in zbiranja, o cepljenju in testiranju in podobno, so navedli v uradu predsednika republike Boruta Pahorja, ki je v sredo, na zadnji dan delovanja center tudi obiskal.

image_alt
Nastajajo večji zasebni zdravstveni centri


06.35 Avstrija sprošča številne ukrepe za zajezitev koronavirusa

V Avstriji danes odpravljajo številne ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim se poslavlja nočna omejitev gibanja, zaradi česar bo v sprva nekoliko okrnjenih kapacitetah znova mogoče nočno obratovanje gostinskih lokalov. V trgovinah in pisarnah bo namesto zaščitnih mask FFP2 dovolj že kakršnakoli zaščita za usta in nos. Danes v slovenski severni sosedi med drugim odpravljajo nočno omejitev gibanja. To pomeni, da bodo lahko nočni lokali znova odprli svoja vrata, vendar bodo lahko največ 75-odstotno zasedeni.

Še naprej za obisk gostinskih lokalov, hotelov in storitvenih dejavnosti, kjer prihaja do tesnih stikov s strankami, ter prireditev z več kot sto udeleženci ostaja veljavna obveznost pravila PCT – prebolevnosti, cepljenja ali testiranja. Pravilo PCT velja tudi za ustanove, kjer nudijo zdravstvene storitve, pa tudi za določene kulturne ustanove, kot so gledališča in kinodvorane, medtem ko so muzeji, knjižnice in knjigarne izjema.

Hitri test ne sme biti starejši kot 48 ur. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Hitri test ne sme biti starejši kot 48 ur. FOTO: Tomi Lombar/Delo


05.00 Za imetnike evropskih digitalnih potrdil neomejen vstop na Hrvaško

Na Hrvaškem je od polnoči omogočen vstop v državo brez dodatnih epidemioloških pogojev vsem imetnikom evropskih digitalnih covidnih potrdil, kar je v skladu z odločitvami Bruslja o uveljavitvi covidnih potrdil na ravni Evropske unije. Imetniki potrdil se bodo na Hrvaškem lahko udeležili tudi prireditev z neomejenim številom udeležencev.

Potniki, ki nimajo digitalnega covidnega potrdila, bodo lahko še naprej vstopili na Hrvaško s potrdili o preboleli bolezni covid-19 in končanem cepljenju proti covidu-19 kot tudi z negativnim testom na novi koronavirus, je pojasnil hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je tudi šef nacionalnega štaba civilne zaščite. Hitri test ne sme biti starejši kot 48 ur, test PCR pa 72 ur. Dodal je, da bodo enega izmed treh dokazov cepljenje, prebolevnost ali testiranje, morali pokazati tudi državljani tretjih držav, ki si želijo vstopiti na Hrvaško. Za vstop pa ne potrebujejo več katerega izmed doslej veljavnih posebnih razlogov.

S Policijske uprave Celje so danes sporočili: »Hrvaška je včeraj sprejela novo »Odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske«, ki je danes stopila v veljavo. S tem predpisom uvajajo t. i.  zeleno digitalno potrdilo skladno z uredbo EU. Tako držav več ne delijo po barvah, ampak za vstop zahtevajo zeleno digitalno potrdilo ali pa drugo dokazilo o cepljenju ali prebolelosti oz. negativni test (HAG ali PCR). Od danes naprej morajo državljani Slovenije in tudi ostalih držav, ki so na zelenem seznamu, za vstop v Hrvaško imeti eno od opisanih potrdil. Vstop v Hrvaško brez dokazil, kot je še veljalo do včeraj, ni več mogoč, zaradi česar na mejnih prehodih nastajajo kolone.«

Odgovornost za obveščanje o posameznih vprašanjih bodo prevzela resorna ministrstva. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odgovornost za obveščanje o posameznih vprašanjih bodo prevzela resorna ministrstva. FOTO: Jure Eržen/Delo


00.10 Novi interventni zakon pred odborom za gospodarstvo

Z obravnavo na seji odbora DZ za gospodarstvo danes zakonodajno pot začenja nov interventni zakon za pomoč gospodarstvu. Največja pozornost je tokrat posvečena gostinstvu in turizmu, posebni ukrepi so predvideni za organizatorje srečanj in dogodkov, šport in kulturo. Poslanci ga bodo potrjevali na seji, ki se začne v ponedeljek. Vlada je predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 sprejela pred dvema tednoma. Vreden je 243,5 milijona evrov.

Med predlaganimi ukrepi so izdaja novih bonov za vse prebivalce Slovenije, ki jih bo mogoče do konca tega leta unovčiti za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture. Odrasli bodo prejeli bon v višini sto evrov, mladoletni pa v višini 50 evrov. Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, ki se je v skladu z doslej sprejetimi osmimi protikoronskimi zakoni izteklo v sredo, naj bi podaljšali še najmanj do 30. septembra.

Preberite še:

Komentarji: