Za obSTAnek gre

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je tudi uradno naznanilo začetek kampanje Za obSTAnek.
Fotografija: Več informacij o kampanji je na spletni strani zaobstanek.si. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Več informacij o kampanji je na spletni strani zaobstanek.si. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Informacije so javna dobrina. Kot take jih izpostavlja tudi današnji svetovni dan svobode medijev. A pravici do svobode izražanja in obveščenosti nista samoumevni. Kako naj torej mediji kakovostno obveščajo javnost? Položaju novinarjev v naši državi in nezakonitemu izčrpavanju Slovenske tiskovne agencije (STA) je bila namenjena novinarska konferenca Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije. Na njej sta spregovorili predsednici obeh organizacij Petra Lesjak Tušek in Alenka Potočnik.

Novinarsko konferenco lahko spremljate tu


 
Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je tudi uradno naznanilo začetek kampanje Za obSTAnek. Kampanja bo tekla ves maj, z njo pa bodo zbirali sredstva za pomoč STA – to je za obstoj profesionalnega, neodvisnega in nepristranskega javnega servisa. Cilj kampanje je zbrati dva milijona evrov, kolikor sicer približno znaša letno plačilo države za opravljanje javne službe STA.

V kampanjo se je povezalo več med seboj neodvisnih pobud z željo po odzivu »na finančno izčrpavanje agencije, ki sta si ga v nasprotju z zakonom privoščila vladni urad za komuniciranje oziroma vlada«, pojasnjujejo v DNS. Zaradi neplačila javne službe, ki jo STA še vedno dnevno zagotavlja, je po njihovih navedbah ogrožen obstoj agencije, ki je doslej poslovala brez težav.



»Za javni servis skrbi skoraj devetdeset zaposlenih, ki jim v skrajnem primeru grozi izguba službe zaradi profesionalnega in neodvisnega opravljanja dela. Mediji pa bodo ostali brez izjemno pomembnega vira preverjenih in verodostojnih informacij o dnevnem dogajanju. In to v letu, ko svetovni dan svobode medijev v ospredje postavlja informacije kot javno dobrino,« so zapisali v društvu.

V kampanji aktivno sodelujejo: Sindikat novinarjev Slovenije, Evropska zveza novinarjev (EFJ), Mednarodni inštitut za tisk (IPI), Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA), Katedra za novinarstvo Fakultete za družbene vede in tudi številni mediji, med njimi Delo, Dnevnik in Nedeljski dnevnik, Večer, Primorske novice, POP TV, Mladina, Žurnal24. Akcijo aktivno podpirajo tudi sindikalne centrale Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Pergam in Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJSS).

Za donacije je odprt transakcijski račun. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Za donacije je odprt transakcijski račun. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Steber, ki ga je treba obvarovati propada


»Danes je STA 123. dan brez uradnega plačila za opravljanje javne službe. Dan svobode medijev z razlogom obeležujemo pred prostori STA,« je na daleč najbolj obiskani novinarski konferenci v zgodovini Društva novinarjev Slovenije zbrane nagovorila Petra Lesjak Tušek. Že pred uradnim zagonom kampanje Za obSTAnek se je izkazalo, da je odločitev zanjo prava in da so mnogi tako v tujini kot doma na strani svobode medijev, je nadaljevala: »Namen kampanje je, da vladno izčrpavanje STA ne bo že ob polletju privedlo do insolventnosti.« Odziv na kampanjo je izjemen.
 
»STA je naš skupni servis in kompas v medijski krajini ter steber novinarstva. Nujni sta širša mobilizacija in solidarnost, da ta steber obvarujemo propada. Vlada pa hoče ta steber podreti. Gre za biti ali ne biti, za stati in obstati in ne gre le za STA, gre za vse nas, za naše javnosti, za pravico do obveščenosti in za vprašanje, v kakšni družbi želimo živeti.«

Novinarska konferenca glede prihodnosti STA. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Novinarska konferenca glede prihodnosti STA. FOTO: Voranc Vogel/Delo


STA še nikoli ni bila tako ogrožena, a najbrž tudi ne tako zaščitena

 
Dogajanje, povezano s financiranjem STA, kaže, kako ranljivi smo mediji in novinarstvo. Če smo pred leti podprli zaposlene v zasebnih medijskih družbah, smo zdaj v položaju, ko vlada pritiska na javna medija: na STA in RTV, je dejala Alenka Potočnik. Vlada po njenem ogroža okrog 90 delovnih mest in socialno varnost zaposlenih na STA. »Novica smo mi, kar ni običajno. Novinarjev ni mogoče ustaviti. Donirajte za obstanek tistih, ki ustvarjamo novice. Za ohranitev STA je nujen odziv vseh, ne le medijev in novinarjev,« je pozvala Alenka Potočnik, sicer zaposlena na STA.
 
Zbranim se je za podporo zahvalila tudi Barbara Štrukelj, odgovorna urednica STA, rekoč, da je žalostno, da je STA na robu insolventnosti zaradi vladnega nespoštovanja zakonodaje, ki vladi nalaga financiranje delovanja STA. »STA je novinarsko delo vedno opravljala po načelih verodostojnosti in ažurnosti, mimo političnih interesov. Naše delo se ni spremenilo. Ni nam vseeno za STA, za pomen in vlogo obveščanja javnosti, ki jo STA opravlja že skoraj trideset let,« je sklenila.

Preberite še:

Komentarji: