Fides: Kakor se bo obravnavalo sodnike, naj se tudi zdravnike

Vladna in sindikalna stran tudi o možnosti mediacije, na katero sta, kot zagotavljata, pripravljeni.
Fotografija: »Če ima kaj pametnega povedati, bom poslušal, če je pripravljen za kak dogovor, se bom dogovoril,« je pred srečanjem s predsednikom vlade povedal predsednik Fidesa Damjan Polh.  FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
»Če ima kaj pametnega povedati, bom poslušal, če je pripravljen za kak dogovor, se bom dogovoril,« je pred srečanjem s predsednikom vlade povedal predsednik Fidesa Damjan Polh.  FOTO: Matej Družnik/Delo

Predsednik vlade Robert Golob se je s predstavniki sindikata Fides v času stavke zdravnikov srečal že tretjič. Prvi dve srečanji nista prinesli napredka, torkovo srečanje s predsednikom Fidesa Damjanom Polhom pa so nedvomno zaznamovale tudi včerajšnje ostre besede premiera, uperjene proti Fidesu in stavkajočim zdravnikom.

Kot je povedal po srečanju s premierom predsednik Fidesa, so ostali na enaki točki, kot so bili. A nekaj predlogov je očitno vendarle bilo, saj v Fidesu pričakujejo vladno ponudbo v pisni obliki. Ko jo bodo prejeli, jo bodo tudi komentirali, je dejal predsednik Fidesa. Kaj je vsebina Golobove ponudbe, javnost ni izvedela.

Zdaj potekajo prvič po dveh tednih ponovno pogajanja za zdravstveni steber med Fidesom in vladno pogajalsko skupino.

Polh bo preskočil Golobove včerajšnje izjave

Glede na nedavno retoriko premiera v parlamentu se zdi, da srečanje ni moglo biti konstruktivno. Golob je Fidesu očital prizadevanje za lastne koristi, pri čemer da so zdravniki vzeli za talce bolne, nemočne in celo invalide. V Fidesu so nad Golobovimi besedami »zgroženi, saj jasno kažejo, kakšna je pripravljenost vlade na iskanje konsenza za končno ureditev razmer v slovenskem javnem zdravstvu«, so zapisali v sporočilu za javnost včeraj. Kaj je od današnjega sestanka pričakoval Polh? 

»Iskreno povedano, preskočil bom njegove včerajšnje izjave. Če ima kaj pametnega povedati, bom poslušal, če je pripravljen za kak dogovor, se bom dogovoril. Pričakujemo, da bo premier dal vladni pogajalski skupini mandat za dogovarjanje o rešitvah. Vlada zdaj predlaga mediacijo. Mi od mediacije ne bežimo, vendar je treba vedeti, da to ni pot do hitrih rešitev,« je pred srečanjem dejal Polh.

Kot je spomnil, se vsi skupaj vračajo v oktober 2022, ko so zdravniki ponudili izstop iz plačnega sistema javnih uslužbencev, vlada pa je takrat ponudila zdravstveni steber, iz katerega do danes ni nič.

Sindikat Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. FOTO: Blaž Samec/Delo
Sindikat Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. FOTO: Blaž Samec/Delo

Vlada v dveh letih nič, alarm v Slovenj Gradcu

»Ne verjamemo, da bo zdravstveni steber kadarkoli ugledal luč sveta. Zdravstvo potrebuje korenite spremembe, a vlada v dveh letih ni naredila nič. Pogoji dela v javnem zdravstvu so se posledično poslabšali. Vlada je dolžna zagotoviti pogoje dela, v katerih lahko zdravstveno osebje primerno obravnava bolnike. Pacienti so talci vlade, ne Fidesa,« je poudaril Polh, ki je prepričan, da je cilj, ki ga bo vlada dosegla, kaos.

image_alt
Plačni zdravstveni steber je bedarija

»Če bolnišnica Slovenj Gradec, kjer razmišljajo o prekinitvi delovnih razmerij, ni alarm za vlado, potem ne vem, kaj bi se še lahko zgodilo, da bi resno vzela položaj, v katerem je slovensko zdravstvo,« je dejal Polh. In še, da bo Fides ponudil rešitve v tej smeri, kot so jih predlagali v Slovenj Gradcu, ko bo povsem obupal nad vlado.

Kot za sodnike tudi za zdravnike

V luči nakazovanja rešitve za plače sodnikov predsednik Fidesa zdaj pričakuje, da bo vlada potegnila vzporednice tudi z zdravniki. Nova ministrica za pravosodje Andreja Katič je namreč napovedala, da bodo plače sodnikov poskusili rešiti s posebnim zakonom, in sicer v prvi polovici leta.

Postopek mediacije, o katerem se bosta morda dogovorila vlada in Fides danes popoldne, ne bo hiter. Kot je v Odmevih Televizije Slovenija sinoči povedal odvetnik Janez Starman, predsednik Odvetniške zbornice Slovenije in član upravnega odbora Društva mediatorjev Slovenije, gre za zahteven postopek in zahtevno tematiko. Mediatorji se trudijo, da je mediacija čim bolj hitra in učinkovita. Mediacija, pridružena sodišču, je omejena na tri mesece. Toliko bi torej utegnila teči tudi mediacija na temo zdravstva. Bo uspešna?

»Mediacija temelji na zaupanju, ki mora biti vzpostavljeno od vsega začetka,« je poudaril Janez Starman. FOTO: Mestna občina Koper
»Mediacija temelji na zaupanju, ki mora biti vzpostavljeno od vsega začetka,« je poudaril Janez Starman. FOTO: Mestna občina Koper

Starman: Mediacija je zahteven postopek

»Mediacija temelji na zaupanju, ki mora biti vzpostavljeno od vsega začetka,« je poudaril Starman. Za to zahtevno tematiko ne bo zadostoval en mediator, pač pa mora biti vključena cela ekipa: oseba, ki pozna področje, državno odvetništvo, ker je vključena država, vsaka stran pa lahko predlaga kot del ekipe tudi svojo kompetentno osebo. Če se strani ne moreta dogovoriti, kdo to bo, lahko izbere in imenuje mediatorja Društvo mediatorjev Slovenije, je pojasnil Starman, ki je dejal tudi, da verjame v iskreno pobudo za mediacijo, saj je samo tako lahko mediacija uspešna. S tem je obe strani posredno pozval k ponovnemu razmisleku o iskrenosti namenov. Mediacijo bo seveda treba plačati.

Na včerajšnjo zaostritev med premierom Golobom in Fidesom se je danes odzvala tudi Zdravniška zbornica Slovenije, kjer ugotavljajo, da »nedavno stopnjevanje retorike kaže na vse večji občutek brezizhodnosti odgovornih za normalizacijo stanja v zdravstvu. Težava niso predstavniki ene poklicne skupine, temveč dolgoletno pomanjkanje sistemskega pristopa.«

Poziv zdravniške zbornice

Zbornica opozarja na to, da za stanje zdravstva niso krivi posamezni zdravniki, pač pa neustrezen sistem.

»Tudi če bi v našem zdravstvenem sistemu zamenjali vse zdravnike, od prvega do zadnjega, in pripeljali neke druge, idealne zdravnike, ki ne bi imeli človeških slabosti, ampak samo človeške kreposti, ta zdravstveni sistem ne bi deloval niti za kanec bolje, kot dela zdaj,« je občutek, ki je enoten večini zdravstvenih delavcev, povzela družinska zdravnica Polona Campolunghi Pegan. Če bi se odločevalci srečali z zaposlenimi v javnem zdravstvu, ne zgolj z direktorji, bi dobili bolj pravo sliko o resničnih razmerah, so prepričani na zbornici, kjer pozivajo obe strani, naj se iz neproduktivne retorike usmerita v iskanje dolgoročnih rešitev.

»Pogajanja bodo uspešna, ko bodo iskrena in usmerjena v ureditev razmer v zdravstvu. Vsak dan nedogovora otežuje v prvi vrsti življenje prebivalcev,« poudarjajo v zdravniški zbornici. 

Preberite še:

Komentarji: