Za vstop v Slovenijo znova velja PCT

Na zelenem seznamu je del Hrvaške, in sicer administrativna enota Panonska Hrvaška. Regija Jadranska Hrvaška pa je na oranžnem seznamu.
Fotografija: Za prihod iz rdečih in temno rdečih držav se ob vstopu v Slovenijo zahteva predložitev testa PCR. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Za prihod iz rdečih in temno rdečih držav se ob vstopu v Slovenijo zahteva predložitev testa PCR. FOTO: Leon Vidic/Delo

Včeraj je začel veljati spremenjeni odlok vlade o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve epidemije covida-19. Med novostmi je uvedba oranžnega in zelenega seznama držav. Veljavnost negativnega testa PCR se podaljšuje na 72 ur od odvzema brisa, pri hitrem antigenskem testu pa ostaja 48 ur. Po spremenjenem odloku, ki ga je vlada sprejela na petkovi dopisni seji, vse tretje države, ki niso izrecno navedene na zelenem, rdečem in temno rdečem seznamu, sodijo med oranžne, je navedeno na spletni strani vlade.

Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Ob vstopu pa mora predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na temno rdečem seznamu.

Za prihod iz rdečih in temno rdečih držav se ob vstopu v Slovenijo zahteva predložitev testa PCR, oseba pa se nato napoti v karanteno na domu. To ne velja za cepljene in prebolele osebe, ki lahko v Slovenijo vstopijo, če predložijo potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Ob vrnitvi iz določenih delov Hrvaške v Slovenijo je treba spet predložiti negativni PCR-test ali test HAG, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ob vrnitvi iz določenih delov Hrvaške v Slovenijo je treba spet predložiti negativni PCR-test ali test HAG, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. FOTO: Jure Eržen/Delo


Med državami na rdečem seznamu je mogoče najti Andoro, Nizozemsko ter posamezne dele Španije in Francije, pa tudi Rusijo in Turčijo, med tistimi na temno rdečem pa Irsko, Egipt, Indijo in Veliko Britanijo. Na drugi strani so na zelenem seznamu držav po zadnjih podatkih Avstrija, BiH, Severna Makedonija, Tajska, Bolgarija, Češka, Finska, Malta, Poljska, Romunija in Slovaška ter posamezni deli Danske, Francije, Grčije, Nemčije, Norveške, Portugalske in Španije.

Prav tako so na zelenem seznamu del Hrvaške, in sicer administrativna enota Panonska Hrvaška, in nekateri deli v notranjosti in na severu Italije. Regija Jadranska Hrvaška pa je na oranžnem seznamu. Iz območja EU oz. schengenskega območja so na oranžnem seznamu med drugim še Belgija, Ciper, Madžarska in Švica ter deli Francije, Grčije, Italije, Nemčije, Portugalske in Španije.

Odlok bo veljal do 27. junija.

Komentarji: