Države Evropske unije bodo dobile še 20 milijonov odmerkov cepiv

V članku povzemamo relevantne podatke obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je trenutno polno cepljenih 55,9 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je trenutno polno cepljenih 55,9 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije. FOTO: Blaž Samec/Delo

18.32 Nemški minister za zdravje izključil možnost zapiranja družbe pred božičem

Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach je danes izključil možnost, da bi tudi v Nemčiji zaradi naraščanja okužb s koronavirusom razglasili zaprtje javnega življenja pred božičem. »Ne, ne bomo imeli lockdowna kot na Nizozemskem pred božičem,« je dejal za televizijo ARD.

»Dejansko pa je takole - imeli bomo peti val,« je še opozoril Lauterbach. »Presegli smo kritično število okuženih z različico omikron. Tako da tega vala ne bomo mogli ustaviti in se bomo morali z njim spopasti,« je dejal minister, kot povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Lauterbach je sicer komentiral odločitev Nizozemske, da zaradi hitrega širjenja močno nalezljive koronavirusne različice omikron znova ustavi javno življenje. Vse trgovine z nenujnimi izdelki, restavracije in gostinski lokali, kulturne ustanove in športne dvorane so zaprte. Enako velja za šole in tudi frizerje. Bodo pa še naprej odprti trgovski centri in lekarne.

17.56 Evropska komisija zagotovila 20 milijonov dodatnih odmerkov cepiva Pfizer

Države članice Evropske unije bodo v prvih treh mesecih leta 2022 prejele dodatnih 20 milijonov odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer/BioNTech, za boj proti nalezljivi novi koronavirusni različici omikron, so danes sporočili iz Bruslja.

Države članice bodo januarja in februarja prejele po dodatnih pet milijonov odmerkov cepiva, marca pa dodatnih deset milijonov odmerkov. Ti odmerki dopolnjujejo že načrtovanih 195 milijonov odmerkov družbe Pfizer/BioNTech v prvem četrtletju. Skupno število dobav bo tako kar 215 milijonov odmerkov.

Evropska komisija je opozorila, da je polno cepljenje in cepljenje s poživitvenim odmerkom zaradi pričakovanega hitrega porasta okužb zaradi različice omikron zdaj še bolj nujno, kot kdaj koli prej. Dodatni odmerki bodo tako še posebej koristni za države članice, ki jih potrebujejo na kratek rok.

Odredba zajema tudi cepiva, prilagojena različici omikron, če bodo ta cepiva na voljo. S tem nalogom se EU pripravlja na to, da bo potrebovala prilagojena cepiva. Dobave teh več kot 200 milijonov odmerkov bodo predvidoma potekale od drugega četrtletja 2022. EU naj bi leta 2022 prejela skupaj 650 milijonov odmerkov cepiv družbe Pfizer/BioNTech.

Dodatne odmerke bo v prvem četrtletju dostavil tudi proizvajalec Moderna, so še sporočili iz Bruslja.

13.30 Na Nizozemskem ponovno zaprtje javnega življenja

Na Nizozemskem se je danes znova začelo zaprtje javnega življenja, s katerim država poskuša zaustaviti širjenje nove koronavirusne različice omikron. Številni državljani so se na protikoronske ukrepe odzvali z razočaranjem, vendar v državi niso zabeležili večjih protestov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Na Nizozemskem bodo tako najmanj do 14. januarja zaprte vse nenujne trgovine, gostinski lokali, kinematografi, muzeji in gledališča. Šole naj bi ostale zaprte do najmanj 9. januarja.

Nad novimi omejitvami so se zaradi izgube dohodka pritoževali zlasti podjetniki in gostinci. Zahtevali so odškodnino za izgubo božičnega posla. Sindikati so opozorili, da zaprtje predstavlja še en hud udarec za delavce v gostinstvu in maloprodaji. Zaskrbljenost zaradi zapiranja šol so izrazili tudi zaposleni v izobraževalnem sektorju, poroča dpa.

Mirne ulice v središču Amsterdama. FOTO: Ramon Van Flymen/AFP
Mirne ulice v središču Amsterdama. FOTO: Ramon Van Flymen/AFP

S štiri na dva so zmanjšali število gostov, ki jih na svojih domovih lahko gostijo posamezniki. Izjema bo veljala le na božični dan, 25. decembra, je na novinarski konferenci v soboto sporočil nizozemski premier Mark Rutte.

Protikoronski ukrepi nizozemske vlade so sicer vse bolj nepriljubljeni. V številnih mestih, vključno z Rotterdamom in Haagom, so novembra pripravili več protestov, ki so bili tudi nasilni.

Po poročilih nacionalnega inštituta za javno zdravje (RIVM) so v državi v soboto zabeležili 14.616 novih okužb z novim koronavirusom. Od začetka pandemije so skupno zabeležili več kot 2,9 milijona primerov okužb in 20.420 smrti.

12.50 V Angliji omikron že prevladujoča koronavirusna različica

V Angliji je nova in bolj nalezljiva koronavirusna različica omikron že postala prevladujoča. Predstavlja kar 60 odstotkov vseh primerov okužbe z novim koronavirusom, je v intervjuju za televizijo Sky News danes povedal britanski minister za zdravje Sajid Javid in prebivalce pozval k previdnosti pred prazniki.

V zadnjih tednih se je omikron v Veliki Britaniji hitro širil. Samo v soboto so v državi zabeležili 10.059 novih primerov okužbe z novo različico, kar je trikrat več kot dan prej. Omikron že prevladuje tudi na Škotskem, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Sajid Javid na vprašanje, ali izključuje nove omejitve pred božičem, odgovoril, da v primeru pandemije ni zagotovil. Dodal je, da ministri pred uvedbo novih ukrepov preverjajo znanstvene podatke in upoštevajo širše dejavnike. Prebivalce je medtem pozval, naj bodo pred prazničnim obdobjem previdni in naj dobro premislijo, katerih dogodkov se bodo udeležili, poroča britanski BBC.

Londonski župan Sadiq Khan je medtem dejal, da se ne bo mogoče izogniti omejitvam, kot so vzdrževanje medsebojne razdalje in omejevanje stikov izven gospodinjstev.

Britanska vlada je medtem ob valu zelo nalezljive različice omikron sprožila kampanjo poživitvenega cepljenja s ciljem, da do konca decembra tretji odmerek prejmejo vsi odrasli.

11.30 Še štiri italijanske dežele s ponedeljkom v rumeni stopnji

Italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza je zaradi slabšanja epidemiološke situacije napovedal, da bodo od ponedeljka pokrajine Marke, Ligurija, Benečija (Veneto) in Trento prešle iz t.i. bele v rumeno stopnjo. Tako bodo med drugim spet obvezne zaščitne maske na obrazu tudi zunaj.

Skupno bo v Italiji rumenih tako devet dežel, med njimi tudi Južna Tirolska in Furlanija-Julijska krajina.

Položaj v Italiji je bil sicer v primerjavi z ostalo, predvsem vzhodno Evropo precej boljši, zdaj pa se tudi v tej državi zaradi covida-19 polnijo bolnišnice in zlasti oddelki za intenzivno nego. Predvsem zasedenost slednjih je eden glavnih pogojev za prehod v rumeno fazo - to se zgodi ob 10-odstotni zasedenosti postelj za intenzivno nego, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dviguje se tudi dvotedenska stopnja okuženosti na nacionalni ravni. V sedmih dneh do 16. decembra je ta incidenca znašala 241 okužb na 100.000 prebivalcev, v tednu pred tem pa 176. Povečuje se tudi reprodukcijski faktor, ki zdaj znaša 1,18. V petek so sicer poročali o 28.600 novih primerih okužbe ter 120 mrtvih v zadnjih 24 urah.

Sredi minulega tedna je Italija zaradi koronavirusne različice omikron tudi omejila pogoje za vstop v državo. Prost vstop s testom je zdaj mogoč le za cepljene in prebolevnike, vsi ostali pa morajo v petdnevno karanteno, nato pa opraviti še en test.

9.42 V soboto ob 2.263 opravljenih PCR-testih potrjenih 767 okužb s koronavirusom,

Ob opravljenih 2263 PCR-testih so v soboto potrdili 767 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih izvidov testiranj je bil tako skoraj 34-odstoten. Po ocenah NIJZ je v Sloveniji 18.431 aktivno okuženih, kar je 345 manj kot dan prej. V bolnišnicah zdravijo 701 covidnega bolnika, 216 na intenzivni negi, umrlo je 13 covidnih bolnikov.

Epidemiološki podatki za soboto kažejo na nadaljnje zmanjševanje števila na novo potrjenih okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1222, kar je tri manj kot dan prej, 14-dnevno povprečje števila potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev pa znaša 874, kar je 17 manj kot dan prej.

Se je pa v soboto v primerjavi s petkom zvišal delež pozitivnih izvidov testiranj, in sicer za 5,1 odstotne točke.

V soboto so opravili tudi 66.637 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

8.00 Začenjajo se Cepilni dnevi za dvig precepljenosti

Začenja se akcija Cepilni dnevi, s katero bodo do vključno četrtka pod geslom Stopimo skupaj! Varno in zdravo v novo leto z daljšim delovnim časom cepilnih centrov in mobilnimi enotami skušali dvigniti precepljenost prebivalstva. Kampanjo do danes odprl minister za zdravje Janez Poklukar, ki se bo v ZD Bled cepil s poživitvenim odmerkom.

V prihodnjih petih dneh bo 62 cepilnih centrov po državi delalo s podaljšanim delovnim času od 8. do 20. ure, v vsaki statistični enoti pa bo na eni lokaciji potekalo nočno cepljenje, in sicer od 20. ure zvečer do 8. ure zjutraj. Okrepljena bo prisotnost mobilnih enot na terenu, pri organizaciji, ponekod pa tudi pri prevozu občanov do cepilnih mest, bodo pomagali v vrstah Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije.

Nočni cepilni centri bodo v goriški, izolski, brežiški in celjski splošni bolnišnici, v zdravstvenih domovih (ZD) Sežana, Postojna, Novo mesto, Slovenj Gradec, Murska Sobota in Maribor, pa tudi v obeh univerzitetnih kliničnih centrih in Kliniki Golnik. V zasavski regiji bodo cepili vsako noč na drugi lokaciji.

O točnih lokacijah tudi obratovanja mobilnih enot naj se občani pozanimajo v lokalnem okolju, seznam cepilnih mest pa je dostopen tudi na spletni strani cepimose.si.

V času cepilne akcije se z izjemo cepljenja otrok v starostni skupini od pet do 11 let na cepljenje ne bo treba naročiti, povsod bo omogočena tudi izbira cepiva.

K odločitvi za cepljene je poleg zdravniške stroke v pismu državljanom pozval tudi premier Janez Janša. »Bodimo svobodni, vendar odgovorni in solidarni. Čas je, da v boju s covidom-19 stopimo in držimo skupaj,« je med drugim zapisal.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je trenutno polno cepljenih 55,9 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije.

Komentarji: